Νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σλοβακία | Απόρριψη του οπισθοδρομικού νόμου για τις αμβλώσεις

Στη σημερινή ψηφοφορία, το κοινοβούλιο της Σλοβακίας απέρριψε το νομοσχέδιο που θα υποχρέωνε τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση, να βλέπουν τον υπέρηχο με το έμβρυο πριν.

Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη για τις γυναίκες και τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα. Απορρίπτοντας το νομοσχέδιο αυτό, οι βουλευτές επέλεξαν να προστατεύσουν την ιδιωτικότητα και την αυτονομία των γυναικών και να απορρίψουν μια ακόμα οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των γυναικών, που κατακτήθηκαν μετά από πολλούς αγώνες.

 

«Αν είχε υιοθετηθεί, η νομοθεσία θα έθετε ένα τρομακτικό προηγούμενο για την Ευρώπη, εμποδίζοντας σοβαρά την πρόσβαση των γυναικών στην ασφαλή άμβλωση και παραβιάζοντας τις διεθνείς υποχρεώσεις της Σλοβακίας, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα υπονόμευε την ιδιωτικότητα και την αυτονομία των γυναικών και θα τις υπέβαλε σε επικίνδυνο στιγματισμό, ταπείνωση και εξευτελιστική μεταχείριση. Πρόκειται για έναν τεράστιο θρίαμβο των γυναικών και ακτιβιστριών/ών που κινητοποιήθηκαν στη Σλοβακία και διεθνώς. Ευχαριστούμε όλες όσες και όλους όσοι ενεργοποιήθηκαν και συμμετείχαν στις δράσεις!» Monica Costa Riba, ανώτατη υπεύθυνη εκστρατειών για τα δικαιώματα των γυναικών στη Διεθνή Αμνηστία.

Από τους 150 βουλευτές της Σλοβακίας, 59 ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 24 ψήφισαν κατά, και 40 απείχαν. Για να περάσει, χρειαζόταν πλειοψηφία 76 ψήφων. Σήμερα ήταν η τελευταία ψηφοφορία του κοινοβουλίου, καθώς η χώρα οδεύει σε εκλογές τον Μάρτιο του 2020.

 

Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα | Facebook Page

Διαβάστε Επίσης  OXFAM: Ακυρώστε τα χρέη των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!