Παιδική φτώχεια: δήλωση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε την ανησυχία της αναφορικά με τα πολύ υψηλά ποσοστά παιδικής φτώχειας στην Ευρώπη και τις αυξανόμενες ανισότητες που επηρεάζουν έντονα τα παιδιά.

Τα παιδιά έχουν επηρεαστεί εντονότερα από τα μέτρα λιτότητας που υιοθετήθηκαν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης του 2008. Οδηγήθηκαν σε υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού από τον ενήλικο πληθυσμό και τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Περίπου 385 εκατομμύρια παιδιά, ή το 19,5% των παιδιών στον κόσμο, διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, συγκριτικά με το 9,2% των ενηλίκων, σύμφωνα με την UNICEF.

Σε διακήρυξη που υιοθετήθηκε προχθές, η Επιτροπή Υπουργών κάλεσε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να:

  • εφαρμόσουν την Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2016-2021)
  • πραγματοποιήσουν επισκόπηση των στοχεύσεων και της χρηματοδότησης υπηρεσιών όπως αυτών της παιδικής προστασίας, εκπαίδευσης, κοινωνικών υπηρεσιών και προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας·
  • βελτιώσουν τις υπηρεσίες παιδικής προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη καταστάσεις ιδιαίτερης ευαλωτότητας (π.χ. παιδιά δίχως γονική φροντίδα, μονογονεϊκές οικογένειες, παιδιά με αναπηρίες, παιδιά Ρομά, και παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες)·
  • λάβουν υπόψη τις ανάγκες των παιδιών και να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή τους για την ανάπτυξη πολιτικών παιδικής προστασίας.

Σε ό,τι αφορά αυτόν τον στόχο, ο αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης καθορίζει μία σειρά ελάχιστων προτύπων για την προστασία των παιδικών δικαιωμάτων, περιλαμβάνοντας τα δικαιώματα στην προστασία της υγείας, στην εκπαίδευση, στην παιδικής φροντίδα, στην κοινωνική και ιατρική αρωγή και την κοινωνική προστασία.

Επιπρόσθετα, το Άρθρο 30 του Χάρτη διασφαλίζει το δικαίωμα προστασίας από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και απαιτεί από τα Κράτη μέλη να υιοθετήσουν μία συνολική και συντονισμένη προσέγγιση για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης δημοσίευσε πρόσφατα έκθεση με τίτλο ”Προστατεύοντας το Παιδί από την Φτώχεια: Ο ρόλος των Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης” – “Protecting the Child from Poverty: The Role of Rights in the Council of Europe”.

 

Μετάφραση/ Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας

Πηγή: Συμβούλιο της Ευρώπης / Council of Europe

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Μεταπτυχιακό "Κοινωνική Πολιτική" του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου - Ειδικεύσεις, Γνώσεις, Δεξιότητες, Επαγγελματικές Προοπτικές

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!