Γαλλικό επιτραπέζιο παιχνίδι ευαισθητοποιεί για τις ταξικές ανισότητες

Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, οι λάτρεις των επιτραπέζιων παιχνιδιών στην Γαλλία αγόρασαν 10.000 αντίτυπα του Kapital!,  ενός νέου παιχνιδιού σχετικά με την ταξική πάλη, την κοινωνική αδικία και την πολιτική που δημιούργησαν Γάλλοι κοινωνιολόγοι.

Η Monique Pinçon-Charlot, που δημιούργησε το παιχνίδι μαζί με τον άντρα της Michel, διαβάζει μια κάρτα από το Kapital! που αναγράφει, “Εισέρχεστε σε μια ιδιωτική λέσχη ατόμων που κατέχουν τα πιο πολυτελή κρουαζιερόπλοια του κόσμου…”.

Δεν μπορούν όμως όλοι να εισέλθουν σε αυτήν την λέσχη. Ένας παίκτης μπορεί να είναι τυχερός και να ανήκει στους πλούσιους· άλλοι, όμως, θα παλεύουν μεταξύ των φτωχών και της μεσαίας τάξης. Όλοι οι παίκτες πρέπει να αγωνιστούν για να φτάσουν στον “φορολογικό παράδεισο” που βρίσκεται στο τέλος του ταμπλό του παιχνιδιού.

“Όχι μόνο πρέπει να φτάσεις πρώτος, αλλά πρέπει επίσης να έχεις χρήματα, καθώς και κοινωνικό, πολιτισμικό και συμβολικό κεφάλαιο. Όπως όμως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, ο κυρίαρχος παίκτης έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίσει” ανέφερε η Pinçon-Charlot.

Οι κοινωνιολόγοι δημιούργησαν το παιχνίδι για να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με την κοινωνική αδικία και το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών. 

“Ο υπότιτλος του παιχνιδιού είναι “Ποιος θα κερδίσει στον πόλεμο των τάξεων;” διότι η ακραία έκταση της κοινωνικής κυριαρχίας και εκμετάλλευσης στη Γαλλία του Εμμανουέλ Μακρόν έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που δεν αποτελεί πλέον ταξική πάλη αλλά περισσότερο πόλεμος” δήλωσε η δημιουργός του παιχνιδιού. 
 
Το παιχνίδι Kapital! αντικατοπτρίζει την κοινωνία και την πολιτική με φόντο την Γαλλία όμως οι δημιουργοί του πιστεύουν πως μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί για να ταιριάξει και σε άλλες χώρες. 

 

 

 

Δείτε επίσης: “Who’s She?” Το επιτραπέζιο παιχνίδι για τα επιτεύγματα διάσημων γυναικών

 

Πηγή: france24.com

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Χονγκ Κονγκ: Το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!