Οι ευρωβουλευτές ζητούν διαβεβαιώσεις για την αναπροσαρμογή του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ

Η Επιτροπή πρέπει να διευκρινίσει πώς σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τις νέες προτάσεις στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού 2021-2027, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον επίτροπο προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν, μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας του ΕΚ για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τις δαπάνες της ΕΕ την επόμενη επταετία.

Η Επιτροπή δημοσίευσε τη διαπραγματευτική της θέση τον Μάιο του 2018. Έκτοτε την προεδρία της Επιτροπής έχει αναλάβει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κι έχουν παρουσιαστεί νέες πολιτικές και προτεραιότητες, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης, που απαιτούν επιπλέον χρηματοδότηση.

 

Ανάγκη για αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού

Ο Γιάν Όλμπριχτ (ΕΛΚ, Πολωνία) ένας από τους διαπραγματευτές του ΕΚ που πραγματεύεται το σκέλος των δαπανών, και ο Χοσέ Μανουέλ Φερνάντες (ΕΛΚ, Πορτογαλία), εισηγητής για τους ιδίους πόρους, άσκησαν πιέσεις στον αρμόδιο επίτροπο αναφορικά με τις αποκλίσεις.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις της νέας Επιτροπής και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, πρέπει να διασφαλίσετε την ενημέρωση του προϋπολογισμού. Μια τεχνική, τουλάχιστον, ενημέρωση, που θα αντικατοπτρίζει τις νέες δράσεις και προτεραιότητες. Όπως ανέκαθεν λέμε, «οι νέες προτεραιότητες χρειάζονται νέα κεφάλαια», δήλωσε ο Φερνάντες.Η Μαργαρίτα Μαρκές, (S&D, Πορτογαλία), που πραγματεύεται κι εκείνη το σκέλος των δαπανών, πρόσθεσε ότι η Επιτροπή πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν υπάρχουν δύο διαφορετικά έγγραφα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Γιοχάνες Χαν από την πλευρά του διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν προταθεί για το Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης «αποτελούν προτεραιότητα» και ότι πρέπει να θεωρούνται «νέοι πόροι», χωρίς ωστόσο να εκφράζει πρόθεση αλλαγής της πρόταση της Επιτροπής για το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.

«Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ως ενιαίο πακέτο και απαιτείται περαιτέρω προσαρμογή», υπογράμμισε ο Ράσμους Άντερσεν (Πράσινοι, Γερμανία), μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του ΕΚ.

 

Οι προτεραιότητες του Κοινοβουλίου

Όπως και η Επιτροπή, έτσι και το ΕΚ έχει ετοιμάσει την πρότασή του για το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ εδώ και καιρό. Το ΕΚ ζητά έναν προϋπολογισμό που θα μπορεί να εκπληρώσει τις πολιτικές δεσμεύσεις και φιλοδοξίες της ΕΕ για το μέλλον, όπως η ανάπτυξη της έρευνας και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και να διασφαλίσει τη συνέχεια των βασικών πολιτικών της ΕΕ, όπως η γεωργική πολιτική και η στήριξη των φτωχότερων περιφερειών.

Η πρόταση περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού από πλευράς εσόδων, για παράδειγμα μέσω της επιβολής ενός νέου εταιρικού φόρου (συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης μεγάλων εταιρειών στον ψηφιακό τομέα) ή έσοδα από το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS) και τέλη για τα πλαστικά απόβλητα, με στόχο η ΕΕ να αυξήσει τα έσοδά της. Στόχος είναι η συγκέντρωση πόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εκπληρωθούν οι προσδοκίες των πολιτών και να βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο.

Η Βαλερί Χαγιέ (RENEW, Γαλλία), που πραγματεύεται το σκέλος των ιδίων πόρων, ρώτησε τον Χαν εάν οι προτάσεις ιδίων πόρων του Κοινοβουλίου σημειώνουν πρόοδο στις συνομιλίες με το Συμβούλιο, το οποίο δεν έχει ακόμη καταστήσει σαφείς τις προτεραιότητες του σχετικά με το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.

Ο Γιοχάνες Χαν επιβεβαίωσε ότι οι προτάσεις σχετικά με τη φορολογία των πλαστικών αποβλήτων και του συστήματος εμπορίας εκπομπών προχωρούν κανονικά.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ και ζητούν πιο ενεργό ρόλο του ΕΚ. Εκφράζουν, επίσης, την επιθυμία τους για περαιτέρω συνεργασία των κρατών μελών της ΕΕ σε σημαντικά διεθνή ζητήματα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

 

Πηγή: europarl.europa.eu

 

Διαβάστε Επίσης  Ανθρωπιστικές Οργανώσεις: "Ερευνήστε τις επαναπροωθήσεις και τη βία στα σύνορα"

Be the first to comment on "Οι ευρωβουλευτές ζητούν διαβεβαιώσεις για την αναπροσαρμογή του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!