Ο Θάνατος των Δύο Πακιστανών Γονέων από Σόμπα Υγραερίου και η Ενεργειακή Φτώχεια στην Ελλάδα της ‘Κανονικότητας’

Μαρία Καλδέλη

Ο θάνατος των δύο Πακιστανών, γονέων τριών ανήλικων παιδιών, εξαιτίας της διαρροής σόμπας υγραερίου δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε ατύχημα, ούτε μια απροσεξία που κόστισε δύο ανθρώπινες ζωές και κατέστησε τρία ανήλικα παιδιά ορφανά. Αντίθετα, πρέπει να προσμετρηθεί στη μακρά λίστα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή στα χρόνια της κρίσης, εξαιτίας της αστεγίας ή των ανεπαρκών στεγαστικών συνθηκών.

Στα χρόνια της ύφεσης τα στεγαστικά προβλήματα οξύνθηκαν και οι κοινωνικές πολιτικές και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών μειώθηκαν, ως συνέπεια των πολιτικών που ακολουθήθηκαν για τη διαχείριση της κρίσης. Μια ειδική έκφανση των πολλαπλασιαζόμενων προσώπων της στεγαστικής επισφάλειας, η οποία οδηγεί σε ολοένα και περισσότερους θανάτους, είναι το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας. Τέτοιου είδους συνθετικές και ειδικές αναλύσεις μπορεί κανείς να βρει στο βιβλίο Κατοικία και Κοινωνία. Προβλήματα, Πολιτικές και Κινήματα, το οποίο επιμελήθηκε ο Νίκος Κουραχάνης και κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις Εκδόσεις Διόνικος.

 

Link: https://www.dionicos.gr/katoikia-kai-koinonia

 

Μέσα σε αυτόν τον συλλογικό τόμο οι ερευνήτριες Φερενίκη Βαταβάλη και Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου αναφέρονται στην ενεργειακή φτώχεια και στην όξυνση των επιπτώσεων της την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο ως ενεργειακή φτώχεια ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία τα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις εξασφάλισης επαρκούς πρόσβασης σε θεμελιώδεις ενεργειακές υπηρεσίες, δηλαδή στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στη θέρμανση και στη ψύξη, διαμένοντας έτσι σε κρύους ή υπερ-θερμαινόμενους χώρους, μερικώς φωτισμένους και χωρίς τις απαραίτητες ποσότητες ενέργειας για τις καθημερινές τους ανάγκες. Το ζήτημα της θέρμανσης, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, προβληματίζει μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας και συχνά, λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν φθηνότερες εναλλακτικές, οι οποίες είναι πιθανό να οδηγήσουν στα παραπάνω τραγικά αποτελέσματα.

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα έχει οξυνθεί. Ο κυριότερος λόγος είναι η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας κατά την τελευταία δεκαετία. Η μείωση των εισοδημάτων των πολιτών σε συνδυασμό με τις πολιτικές λιτότητας, καθώς και τις υψηλές τιμές ενέργειας, έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία αποπληρωμής λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης.

Κατά συνέπεια, η διαβίωση κάτω από άθλιες συνθήκες και, συχνά, η πρόκληση του θανάτου είναι διαστάσεις σύμφυτες με τον ψευδεπίγραφο λόγο περί κανονικότητας
που κατασκευάζεται. Οι θάνατοι από μαγκάλια, σόμπες υγραερίου ή κρυοπληξία δεν είναι ατυχήματα. Είναι το αποτέλεσμα των απάνθρωπων και κοινωνιοκτόνων πολιτικών που εφαρμόζονται. Οι δύο Πακιστανοί γονείς είναι δύο ακόμα προσθήκες σε ένα μακρύ κατάλογο που μεγαλώνει.

 

Διαβάστε Επίσης  ΓΣΕΕ: Με το σχέδιο νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση θίγεται το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης που παρέχεται στα ιδιωτικά σχολεία και τίθεται ζήτημα νομιμότητας της έκδοσης ισότιμων τίτλων σπουδών

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!