Παιδίατρος από τη Συρία που διαχειριζόταν υπόγειο νοσοκομείο λαμβάνει το ευρωπαϊκό βραβείο Raoul Wallenberg

Η Δρ. Amani Ballour, παιδίατρος από τη Συρία η οποία διαχειριζόταν ένα υπόγειο νοσοκομείο στην Ανατολική Γκούτα μεταξύ του 2012-2018 και η οποία είναι τώρα προσφύγισσα στην Τουρκία, βραβεύτηκε με το βραβείο Raoul Wallenberg του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θάρρος, το κουράγιο και την προσφορά της, σώζοντας εκατοντάδες ζωές κατά τη διάρκεια του Συριακού πολέμου. 

“Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ατομική αξιοπρέπεια δεν είναι πολυτέλεια μονάχα εν καιρώ ειρήνης. Η Δρ. Amani Ballour είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ενσυναίσθησης, αρετής και τιμής που μπορούν να ευδοκιμήσουν ακόμα και στις χειρότερες συνθήκες: εν μέσω πολέμου και δυστυχίας,” ανέφερε η Marija Pejčinović Burić, Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

“Η νεαρή παιδίατρος, πρόσφατα απόφοιτη του πανεπιστημίου, Δρ. Ballour ξεκίνησε ως εθελόντρια βοηθώντας τους τραυματίες και κατέληξε, αρκετά χρόνια αργότερα, να διευθύνει μια ομάδα 100 επαγγελματιών υγείας στο υπόγειο νοσοκομείο, η “Σπηλιά” (the “Cave”), στον τόπο καταγωγής της κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας.

Η Σπηλιά έγινε ένας φάρος ελπίδας και ασφάλειας για πολλούς πολιορκημένους πολίτες. Εκεί, η Δρ. Ballour διακινδύνευσε την ασφάλεια και της ζωή της για να βοηθήσει εκείνους που βρίσκονταν σε μεγαλύτερη ανάγκη. Εκείνη και πολλοί άλλοι μέρα με τη μέρα έσωζαν τις ζωές πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών που υπέφεραν από τις επιπτώσεις των χημικών όπλων” πρόσθεσε η Γενική Γραμματέας. 

Τώρα, μετά την αποχώρηση της από τη Συρία το 2018, η Δρ Ballour συνεχίζει να βοηθάει τους ανθρώπους μέσω της συμμετοχής της σε ένα ταμείο στήριξης γυναικών ηγέτιδων και ιατρών σε ζώνες συγκρούσεων.

Η τελετή απονομής του βραβείου πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου και ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ του National Geographic “The Cave” που είναι υποψήφιο για το βραβείο Oscar 2020. (Περισσότερα για το ντοκιμαντέρ).

 

 

Η 17η Ιανουαρίου σηματοδοτεί την 75η επέτειο από τη σύλληψη του Raoul Wallenberg στη Βουδαπέστη. Ο Σουηδός διπλωμάτης, Wallenberg χρησιμοποίησε το καθεστώς του για να σώσει δεκάδες χιλιάδες Εβραίους από το Ολοκαύτωμα. Το βραβείο θεσπίστηκε το 2012 από το Συμβούλιο της Ευρώπης με πρωτοβουλία της σουηδικής κυβέρνησης και του ουγγρικού κοινοβουλίου και συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης και των εξαιρετικών επιτευγμάτων του Raoul Wallenberg.

 

Το Ευρωπαϊκό βραβείο των 10.000 ευρώ απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε άτομα, ομάδες ή οργανώσεις. Οι τρεις προηγούμενοι αποδέκτες του βραβείου ήταν: η Elmas Arus (2014), μια νέα Ρομά σκηνοθέτιδα από την Τουρκία, η Ελληνική οργάνωση Αγκαλιά (2016) από τη νησί της Λέσβου, η οποία παρείχε πρώτες βοήθειες σε χιλιάδες πρόσφυγες ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκείας, και το ευρωπαϊκό κέντρο δικαιωμάτων των Ρομά με έδρα τη Βουδαπέστη (2018), το οποίo έχει αξιοποιήσει στρατηγικές δικαστικές διαδικασίες για την προστασία των δικαιωμάτων των Ρομά σε όλη την Ευρώπη.

 

Πηγή: coe.int

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

 

Διαβάστε Επίσης  "Πρόσωπα του Φασισμού": Το παιδαγωγικό Τσίρκο Cabuwazi στο Μύρτος της Κρήτης

Be the first to comment on "Παιδίατρος από τη Συρία που διαχειριζόταν υπόγειο νοσοκομείο λαμβάνει το ευρωπαϊκό βραβείο Raoul Wallenberg"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!