Παρέμβαση του Συνηγόρου προς το ΕΣΡ λόγω παραβίασης από τα ΜΜΕ του δικαιώματος των παιδιών στην ιδιωτικότητα

Σύνοψη Διαμεσολάβησης

Ο Συνήγορος του Πολίτη έλαβε γνώση, μέσω πληροφόρησης από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, της εκτεταμένης δημοσιότητας της είδησης για τη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης από πρόσωπο του οικείου περιβάλλοντός της.

Η Ανεξάρτητη Αρχή απέστειλε επιστολή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), αναφέροντας την συγκεκριμένη παραβίαση, στη βάση της ανάγκης προστασίας της εικόνας του Παιδιού από τα ΜΜΕ και της θωράκισης του δικαιώματός του στην ιδιωτικότητα, όπως απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Περαιτέρω ο Συνήγορος επισήμανε την τραυματική διάσταση της δημοσίευσης ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, δεδομένου ότι το παιδί βρίσκεται σε ηλικία κατά την οποία έχει πλήρη συνείδηση του αντίκτυπου της δημοσιότητας της καταγγελίας στην προσωπική του ζωή και στις σχέσεις του με το περιβάλλον φροντίδας και εκπαίδευσης- όπου είναι γνωστή η ταυτότητά του.

Το ΕΣΡ ανταποκρίθηκε αυθημερόν, προωθώντας την επιστολή του Συνηγόρου σε όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και οι τελευταίοι ανταποκρίθηκαν επίσης σταματώντας την αναμετάδοση της είδησης.

Η παραπάνω περίπτωση, επαναφέρει τον προβληματισμό σχετικά με τον κίνδυνο δευτερογενούς θυματοποίησης των παιδιών-θυμάτων κακοποίησης, λόγω τέτοιων πρακτικών που αποδεικνύεται ότι έχουν επώδυνες και επιζήμιες επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη.

Διαβάστε Επίσης  Ανθρωπιστικές Οργανώσεις: "Ερευνήστε τις επαναπροωθήσεις και τη βία στα σύνορα"

error: Content is protected !!