4ος Κύκλος Σεμιναρίων «H δίωξη του λιμπιντινικού πληθυσμού» | Ομάδα Μελέτης Φύλου και Δημοκρατίας τμήματος ΠΕΔΔ (ΕΚΠΑ)

Εργαστήριο Ελληνικής Πολιτικής του τμήματος ΠΕΔΔ (ΕΚΠΑ)
Ομάδα Μελέτης Φύλου και Δημοκρατίας

4ος Κύκλος Σεμιναρίων
«H δίωξη του λιμπιντινικού πληθυσμού»

Το Εργαστήριο Ελληνικής Πολιτικής του τμήματος ΠΕΔΔ (ΕΚΠΑ) και η Ομάδα Μελέτης Φύλου και Δημοκρατίας διοργανώνουν τον τέταρτο κύκλο σεμιναρίων με τίτλο «H δίωξη του λιμπιντινικού πληθυσμού». Ο όρος «λιμπιντινικός πληθυσμός» προέρχεται από τον τέταρτο τόμο της ιστορίας της σεξουαλικότητας του Μισέλ Φουκώ (Michel Foucault), και τον δανειζόμαστε για να αναφερθούμε σε έμβια όντα/πληθυσμούς, οι οποίοι, καθ’ υπόδειξη του βιοιατρικού λόγου στις νεωτερικές και ύστερες νεωτερικές κοινωνίες, συνιστούν μια κατασκευασμένη «λιμπιντινική/εκθηλυμένη/κοινή/οκνηρή/ανήθικη/ψυχικά μη-κανονική ζωή». Πρόκειται για παρεκκλίνοντες/-ουσες – σωματικά, σεξουαλικά, ψυχικά, έμφυλα, πολιτικά, ηθικά – οι οποίοι/-ες αντιμετωπίζονται από την εξουσία ως πληθυσμός χωρίς βούληση και, ως εκ τούτου, χωρίς δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα στην εκάστοτε εξουσία, να επιβάλει μέτρα, τόσο καταστολής, όσο και ψυχικής/ηθικής συμμόρφωσης, στο όνομα της ασφάλειας του «υγιούς», «άριστου» ηθικά και ψυχικά πληθυσμού, έναντι του ανήθικου/λιμπιντινικού/εκθηλυμένου ψυχικά, εχθρού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα διερευνηθεί με ποιους τρόπους, σε μια περίοδο ποικίλων μετασχηματισμών -οικονομικών, διεθνών, κοινωνικών, πολιτικών- αυτή η δίωξη, συντείνει στις μέρες μας στην αναπαραγωγή της ρατσιστικής/σεξιστικής/αποικιοκρατικής πολιτικής των αυταρχικών δημοκρατιών και στους τρόπους με τους οποίους τα κινήματα προτάσσουν ένα εναλλακτικό καθεστώς αλήθειας απέναντι σε αυτόν τον ανερχόμενο αστικό αυταρχισμό.

Με σημείο αναφοράς την παραπάνω οπτική, καθώς και την απορρέουσα θεματολογία, καλούνται όλες/οι/@, μέλη ΔΕΠ, ερευνητές/-τριες και φοιτητές/-τριες που ενδιαφέρονται, να υποβάλουν έγκαιρα πρόταση (προθεσμία υποβολής προτάσεων 15 Φεβρουαρίου 2020), έως 250 λέξεων για σχετική παρουσίαση (στην ηλεκτρονική διεύθυνση demetratzanaki@hotmail.com).

Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (Θεμιστοκλέους 6, Αθήνα 10678, 1ος όροφος) σε προκαθορισμένες συναντήσεις, από το Μάρτιο έως τον Μάϊο του 2020.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, χωρίς προηγούμενη εγγραφή.

Διαβάστε Επίσης  2o webinar του KΕΘΕΑ με θέμα «Φυλακές και απεξάρτηση»

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!