Έκθεση διερευνά την πραγματικότητα που επικρατεί στους χώρους εργασίας στην ΕΕ

Πώς είναι σήμερα οι χώροι εργασίας στην Ευρώπη; Τι κατάσταση επικρατεί όσον αφορά την ισότητα ευκαιριών; Υπάρχουν δίκαιες συνθήκες εργασίας; Όλα αυτά είναι ερωτήματα τα οποία επιδιώκει να διερευνήσει μια εντυπωσιακή διαδικτυακή έκθεση που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με ευρωπαίους καλλιτέχνες.

Η έκθεση Still a Working Title? Social and Employment Realities πραγματοποιήθηκε με σκοπό να αποτυπώσει πραγματικές καταστάσεις από τη ζωή των Ευρωπαίων και να απεικονίσει ορισμένες από τις αρχές του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Η έκθεση, μέσα από φωτογραφίες και βίντεο, αφηγείται ιστορίες που έχουν θέμα τις ίσες ευκαιρίες, την αγορά εργασίας, τις συνθήκες εργασίας και την κοινωνική ένταξη.

Η έκθεση παρουσιάζει εννέα σημαντικούς και ανερχόμενους καλλιτέχνες από ολόκληρη την Ευρώπη οι οποίοι επελέγησαν από τον Βέλγο επιμελητή Ive Stevenheydens:

  • Ο Petruț Călinescu (Ρουμανία) παρουσιάζει το Pride and Concrete, ένα έργο αφιερωμένο στις πρόσφατες αλλαγές που σημειώθηκαν στις αγροτικές κοινότητες της χώρας του ύστερα από δεκαετίες μετανάστευσης στο εξωτερικό για λόγους εργασίας.
  • Ο Boris Németh (Σλοβακία) χρησιμοποιεί τη φωτογραφία για να αποτυπώσει τη «δυτική» και την «ανατολική» εικόνα της Ευρώπης, διερωτώμενος κατά πόσο έχουν πράγματι ξεπεραστεί οι διαιρέσεις του παρελθόντος.
  • Ο Henrik Spohler (Γερμανία) μέσα από τη σειρά φωτογραφιών με τίτλο In Between, επικεντρώνεται στο θέμα της εφοδιαστικής και απεικονίζει τους τρόπους με τους οποίους ο σύγχρονος κόσμος στον οποίο ζούμε έχει μεταβάλει την εικόνα – αλλά και την ταχύτητα – του κλάδου των μεταφορών.
  • Η Laura Ben Hayoun (Γαλλία) χρησιμοποιεί το έξυπνο τηλέφωνό της για να καταγράψει τις αλλαγές που σημειώθηκαν με την πάροδο των ετών στο εργασιακό τοπίο, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις νέες μορφές απασχόλησης.
  • Ο Michele Borzoni (Ιταλία) παρουσιάζει το Open competitive examinations, το οποίο αποτελεί μέρος ενός έργου που έχει τη μορφή ντοκιμαντέρ και το οποίο εξετάζει το σύγχρονο εργασιακό τοπίο της Ιταλίας.
  • Η Marilou Liotet (Γαλλία) παρουσιάζει τη ζωή της Justine, μιας γυναίκας που είναι οδηγός φορτηγού, και τις εμπειρίες από την εργασία της σε έναν ανδροκρατούμενο τομέα.
  • Η Nos, Why Not? (μη κερδοσκοπική οργάνωση), παρουσιάζει το έργο φωτογράφων με νοητικές και αναπτυξιακές αναπηρίες, οι οποίοι απαθανάτισαν τα μεγαλύτερα χαρίσματά τους σε μια ταινία.
  • Η Pilvi Takala (Φινλανδία) αναλύει τις συνθήκες εργασίας και τα υγιή εργασιακά περιβάλλοντα μέσα από ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ με τίτλο The Stroker, το οποίο την παρουσιάζει να επισκέπτεται ανώνυμα μια τοπική επιχείρηση.
  • Οι γυναίκες βρίσκονται στο επίκεντρο της φωτογραφικής συλλογής Sereas της Mar Cuervo (Ισπανία), η οποία είναι αφιερωμένη στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες σε μια πόλη ψαράδων της Ισπανίας.

 

Η έκθεση αποτελεί μέρος του Europeana Collections, ενός δικτυακού τόπου που παρέχει πρόσβαση σε περισσότερα από 50 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων, μουσικής και έργων τέχνης. Ο δικτυακός τόπος είναι αφιερωμένος στη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς για ψυχαγωγικούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Η έκθεση Still a Working Title? Social and Employment Realities

Europeana Collections

 

Πηγή: EURES | Ευρωπαϊκή Πύλη για την Επαγγελματική Κινητικότητα

Διαβάστε Επίσης  Δημογραφικά ζητήματα στην ΕΕ υπό το φως των οικονομικών και αναπτυξιακών ανισοτήτων | Γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!