Διάλεξη “Θεσμικός εκσυγχρονισμός και οριενταλισμός: Ισχύς και πολιτισμικά στερεότυπα” στο Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα

Με τη διάλεξη του  Κοσμήτορα της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Ερευνητή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Warwick κ. Χαρίδημου Τσούκα, με θέμα «Θεσμικός εκσυγχρονισμός και οριενταλισμός: Ισχύς και πολιτισμικά στερεότυπα», συνεχίζεται την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 στις 6:30 μ.μ., στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα) ο 4ος κύκλος της «Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου».

Η Σειρά συνδιοργανώνεται από το Σπίτι της Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (ΕΠΟΚ), και πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας και γόνιμης σύμπραξης των τριών φορέων, με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν στην Κύπρο και την Ελλάδα. Στους συμμετέχοντες του 4ου κύκλου θα δοθούν, με το πέρας του, βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Ο θεσμικός εκσυγχρονισμός αποτελεί διαχρονικό αίτημα στον ευρωπαϊκό νότο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ωστόσο, σε τι ακριβώς συνίσταται ο εκσυγχρονισμός δεν είναι μονοσήμαντο. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές εκσυγχρονισμού, όπως υπάρχουν διάφοροι τύποι νεωτερικότητας. Στο μέτρο που ο εκσυγχρονισμός θεσμών υπαγορεύεται απαξιωτικά από την «ανεπτυγμένη Δύση», τείνει να έχει οριενταλιστική απόχρωση και η υιοθέτησή του συνιστά άσκηση ισχύος. Ο «ανεπτυγμένος» βλέπει υποτιμητικά τον «υπανάπτυκτο», ωθώντας τον να τον μιμηθεί. Στον βαθμό που η τάση αυτή κυριαρχήσει, ενδέχεται να ωθήσει σε εθνολαϊκιστικές αντιδράσεις. Στο πλαίσιο της  διάλεξής του ο Καθηγητής κ. Τσούκας θα υποστηρίξει  ότι ο θεσμικός εκσυγχρονισμός διατηρεί την έλξη του όσο συνδέεται με αυτόχθονα προτάγματα και ανάγκες, διατηρώντας το αίσθημα της εθνικής αξιοπρέπειας.

Ο Χαρίδημος Κ. Τσούκας είναι Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης στην Έδρα Columbia Ship Management και Κοσμήτορας της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και Διακεκριμένος Ερευνητής Καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Warwick. Διετέλεσε διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού Organization Studies (2003-2008) και συνδιευθύνει τη σειρά βιβλίων «Perspectives on Process Organization Studies»  (Oxford University Press). Δεκάδες εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε διακεκριμένα διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά διοικητικών και κοινωνικών επιστημών. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Κατευθύvσεις για τη Μεταρρύθμιση τoυ Κράτoυς (με τον Δημήτρη Β. Παπούλια), Αν ο Αριστοτέλης ήταν Διευθύνων Σύμβουλος, Complex Knowledge: Studies in Organizational Epistemology, Έναρθρη Κραυγή, Η Τραγωδία των Κοινών και Philosophical Organization Theory και έχει συνεπιμεληθεί αρκετά άλλα. Αρθρογραφεί για την πολιτική-οικονομική επικαιρότητα στην εφημερίδα «Καθημερινή».

 

Διαβάστε Επίσης  1η Ημερίδα για το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης, το Διαζύγιο & την Παιδική Κακοποίηση: Ψυχολογικές & Νομικές Επιπτώσεις

Be the first to comment on "Διάλεξη “Θεσμικός εκσυγχρονισμός και οριενταλισμός: Ισχύς και πολιτισμικά στερεότυπα” στο Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!