«ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ» | Μονόωρη στάση εργασίας όλων των γυναικών της Κύπρου

Όλες οι γυναίκες της Κύπρου σε Μονόωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 6 Μαρτίου, από τις 11:00 μέχρι τις 12:00 μ.μ.

Μια δράση διεκδίκησης και αλληλεγγύης

 

Η πρωτοβουλία «ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ» καλεί όλες τις γυναίκες της Κύπρου να απέχουν για μία ώρα από τα καθήκοντα τους, στο σπίτι και στην εργασία, να σταθούν έξω από το χώρο όπου βρίσκονται, η μία δίπλα στην άλλη και να δείξουν την παρουσία τους διά της απουσίας τους.

Εμείς που στελεχώνουμε τη δημόσια υπηρεσία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τις υπηρεσίες φροντίδας, τις υπεραγορές, τη βιομηχανία, το εμπόριο, τα μέσα ενημέρωσης, τα ιδιωτικά γραφεία, τους εθελοντικούς οργανισμούς, εμείς που παράλληλα προσφέρουμε την απλήρωτη εργασία μας στο σπίτι με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, ας σταματήσουμε για μία ώρα και ας δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα από όλες τις γυναίκες της Κύπρου προς την Πολιτεία και ολόκληρη την κοινωνία.

Για τερματισμό της βίας – για ισότητα στα κέντρα λήψης αποφάσεων – για μηδενική ανοχή στον σεξισμό, τις διακρίσεις και τα έμφυλα στερεότυπα – για νομοθεσίες και δομές προστασίας και στήριξης – για κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας – για σεβασμό

Για πρώτη φορά, ανεξάρτητες γυναίκες, γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις, μη κυβερνητικοί οργανισμοί, ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς και οργανισμοί από όλη την Κύπρο, ενώνουμε τις δυνάμεις μας.

ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ
Να βγούμε από τη γραμμή. Να χαλάσουμε το επαναλαμβανόμενο μοτίβο.
Είμαστε το μισό του πληθυσμού. Δεν συμβιβαζόμαστε με το μισό των δικαιωμάτων.

Στόχος μας είναι να φέρουμε στο προσκήνιο τα δικαιώματά μας, να θέσουμε στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου τις σοβαρές ανισότητες και διακρίσεις σε βάρος μας. Να κινητοποιήσουμε την κοινωνία ώστε να κατανοήσει ότι οι έμφυλες διακρίσεις συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη και την οικονομία, την κοινωνική συνοχή και την ουσιαστική δημοκρατία, αλλά και το πώς, η έμφυλη βία, σε κάθε της έκφανση, αποτελεί κοινωνικό όνειδος και υποβιβάζει τον πολιτισμό μας.

Εμείς, που κάθε ώρα δίνουμε τον εαυτό μας, στη δουλειά, στο σπίτι, στους άλλους… Σε μια κοινωνία που απαιτεί να μην κουραζόμαστε ποτέ, να μη ζητάμε τίποτα και να χαμογελάμε συνεχώς, ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ να μιλήσουμε για όλα αυτά που ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ.

 

Είναι η ώρα ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ. Οι δολοφονίες, οι ξυλοδαρμοί και οι βιασμοί γυναικών και κοριτσιών δεν είναι μια νομοτέλεια που δεν μπορεί να αλλάξει. Η καταπολέμηση όλων των μορφών της έμφυλης βίας ξεκινάει από την αλλαγή της στάσης των θεσμών, της κουλτούρας των μέσων ενημέρωσης και της νοοτροπίας αλλά και θέσης αρχής της κοινωνίας και κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Είναι η ώρα ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Οι γυναίκες στην Κύπρο αμείβονται κατά μέσο όρο 16% λιγότερο από τους άντρες για την ίδια εργασία. Το χάσμα στις συντάξεις είναι ακόμη μεγαλύτερο, φτάνοντας έως και το 38%. Οι γυναίκες έχουν αυξημένες πιθανότητες να βρεθούν στο φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Είναι η ώρα ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. Οι γυναίκες στην Ευρώπη προσφέρουν κατά μέσο όρο 13 ώρες περισσότερο από ό,τι οι άντρες σε απλήρωτη εργασία κάθε εβδομάδα. Οι δουλειές του σπιτιού, το μαγείρεμα, η φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, κατανέμονται άνισα ανάμεσα στα φύλα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με την μεγαλύτερη ανισότητα στο διαμοιρασμό των ευθυνών στο σπίτι.
Είναι η ώρα ΓΙΑ ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΚΕΝΤΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ. Οι γυναίκες είναι απούσες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και όλες τις θέσεις εξουσίας: μόλις 1 γυναίκα υπουργός από τους 11 στην Κυβέρνηση (15%), μόνο 11 γυναίκες σε σύνολο 56 βουλευτών (18%) και συμμετοχή στην τοπική αυτοδιοίκηση που δεν ξεπερνάει το 15%.

 

Facebook page της Πρωτοβουλίας “Είναι η ώρα”

 

Διαβάστε Επίσης  H περιοδολόγηση της έννοιας της φροντίδας στην κοινωνική πολιτική και η σχέση της με το φύλο: από τον δυϊσμό στη σύνθεση και στη διαφορά

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!