Κλιματική αλλαγή και υγεία (φωτογραφίες)

Πέντε βασικά μηνύματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, μέσα από από πέντε φωτογραφίες: 

 

Δεσμευτείτε για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και καθαρίστε την ατμόσφαιρα για να σώσετε ζωές

Φωτογραφία: Getty Images/Ravi Choudhary

 

Το πραγματικό κόστος των οικονομιών που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα γίνεται αισθητό στα νοσοκομεία και στους πνεύμονες μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ίδιες εκπομπές που προκαλούν την κλιματική αλλαγή ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ατμοσφαιρική ρύπανση που εισπνέουμε όλοι, προκαλώντας καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο του πνεύμονα και λοιμώξεις, που επηρεάζουν κάθε όργανο στο σώμα μας.

 

Δεσμευτείτε για επενδύσεις σε δράσεις για το κλίμα, τη δημόσια υγεία και την βιώσιμη ανάπτυξη

Φωτογραφία: WHO/Shanth Kumar

 

“Η Βομβάη, πρωτεύουσα της επαρχίας Μαχαράστρα, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ινδίας. Έχει επίσης μερικές από τις μεγαλύτερες φτωχογειτονιές στην υποήπειρο, με μεγάλες σειρές άτυπων κατοικιών που πλήττονται από περιορισμένες εγκαταστάσεις υγιεινής και υψηλά ποσοστά φτώχειας. Πρόσφατα, σε μερικούς από τους δρόμους έγινε μια πολύχρωμη ανακαίνιση, που επέφερε έντονη αντίθεση όταν μεγάλα τμήματα της πόλης κατακλύστηκαν από μία από τις χειρότερες πλημμύρες που είχε δει ποτέ η πόλη. Οι φτωχότερες γειτονιές πλήττονται περισσότερο από αυτές τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, εγκλωβίζοντας τους ανθρώπους σε ένα φαύλο κύκλο φτώχειας και κακής υγείας”  Shanth Kumar, Ινδός Φωτογράφος 

 

Τοποθετήστε την υγεία στο επίκεντρο της Συμφωνίας του Παρισιού

Φωτογραφία: WHO/Marko Kokic

 

Η δράση για το κλίμα αφορά τους ανθρώπους, την υγεία τους και το μέλλον τους. Με τη συστηματική ένταξη της υγείας στις κλιματικές διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών, τις εθνικές πολιτικές για το κλίμα, καθώς και τις δεσμεύσεις χρηματοδότησης, η Συμφωνία των Παρισίων θα μπορούσε να γίνει η ισχυρότερη διεθνής συμφωνία του αιώνα για την υγεία.

 

Εφαρμόστε και παρακολουθήστε τις εθνικές πολιτικές που προστατεύουν την υγεία των πολιτών από την κλιματική αλλαγή

WHO/Shanth Kumar

 

“Η περιοχή Marathwada στην Ινδία επλήγη από τη χειρότερη ξηρασία τα τελευταία 40 χρόνια, επηρεάζοντας σχεδόν εννέα εκατομμύρια αγρότες και τις οικογένειές τους. Με ξεραμένες βρύσες και πηγάδια, το πόσιμο νερό ερχόταν με βυτιοφόρα οχήματα -17 λίτρα ανά άτομο, μία φορά κάθε 14 ημέρες.” Shanth Kumar, Ινδός Φωτογράφος

 

Αξιολογήστε και προωθήστε τα αμοιβαία οφέλη από την κλιματική δράση

Φωτογραφία: DFID / Abbie Trayler-Smith

 

Τα οφέλη για την υγεία υπερβαίνουν κατά πολύ το κόστος μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και η επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού θα μπορούσε να σώσει περίπου ένα εκατομμύριο ζωές ετησίως παγκοσμίως μέχρι το 2050, μέσω μόνο των μειώσεων στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η ποσοτικοποίηση των πλεονεκτημάτων από τη λήψη μέτρων για το κλίμα προσφέρει ένα ισχυρό επιχείρημα κατά τη συγκέντρωση υποστήριξης για τις μετασχηματιστικές αλλαγές που απαιτούνται. 

 

Όλες οι παραπάνω φωτογραφίες αποτελούν μέρος έκθεσης του ΠΟΥ για την κλιματική αλλαγή και την υγεία, που εγκαινιάστηκε κατά τη διάσκεψη COP25 του ΟΗΕ για το κλίμα στη Μαδρίτη.

 

Διαβάστε Επίσης  Το στίγμα και οι ενοχές γύρω από την αποβολή/θνησιγένεια

Be the first to comment on "Κλιματική αλλαγή και υγεία (φωτογραφίες)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!