Μύθοι και Αλήθειες για τον Ακρωτηριασμό των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (FGM)

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που συνεπάγονται μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων των γυναικών ή άλλες βλάβες στα γεννητικά όργανα της γυναίκας για μη-ιατρικούς λόγους.

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία και τη φροντίδα των 200 εκατομμυρίων κοριτσιών και γυναικών στον κόσμο που έχουν υποστεί FGM.

Μύθοι για τον Ακρωτηριασμό των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων

“Το FGM αποτελεί θρησκευτική υποχρέωση”
Η πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων δεν υποστηρίζεται σε κανένα σημαντικό θρησκευτικό κείμενο και επιπλέον πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες θεωρούν πως αυτή η παράδοση πρέπει να σταματήσει. 

 

“Μόνο τα κορίτσια που έχουν υποστεί FGM μπορούν να εισέλθουν στην ενηλικίωση και να θεωρούνται σεβαστές.”
Οι πολιτισμικές νόρμες αλλάζουν και οι εναλλακτικές παραδοσιακές ιεροτελεστίες της μετάβασης της γυναίκας στην ενηλικίωση που δεν περιλαμβάνουν ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, γίνονται όλο και περισσότερο αποδεκτές.

 

“Οι άντρες δεν υποστηρίζουν τον τερματισμό της πρακτικής του FGM”.
Στις περισσότερες χώρες, όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η πλειονότητα των αγοριών και των αντρών πιστεύει πως η πρακτική του FGM πρέπει να σταματήσει. 

 

“Το FGM μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής τόσο στην γυναίκα όσο και στον άνδρα”.
Οι πιο ακραίες μορφές του FGM μπορούν να προκαλέσουν πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής αργότερα στη ζωή τόσο στις γυναίκες όσο και στους συντρόφους τους. Ακόμη και οι γυναίκες που έχουν υποστεί λιγότερο σοβαρές μορφές FGM μπορεί να βιώσουν πόνο εξαιτίας του ουλώδους ιστού και έλλειψης διέγερσης.  

 

“Το FGM μπορεί να επηρεάσει αρνητικά μια σχέση”.
Πολλές γυναίκες που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων αναφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στις σεξουαλικές τους σχέσεις, κάτι το οποίο επηρεάζει αρνητικά μια διαπροσωπική σχέση.

 

“Εάν το FGM εκτελείται από έναν επαγγελματία υγείας, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος βλάβης”. 
Ο Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι μια επιβλαβής πρακτική και μπορεί να οδηγήσει σε σωματικές, ψυχικές και σεξουαλικές επιπλοκές ανεξάρτητα από το ποιος εκτελεί την πρακτική. 

 

“Το FGM μπορεί να βελτιώσει την γονιμότητα”. 
Δεν υπάρχει κανένα εύρημα ότι η πρακτική του FGM βελτιώνει την γονιμότητα. Στην πραγματικότητα, οι επιπλοκές του FGM μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την γονιμότητα. 

 

Πηγή: who.int

Μετάφραση: Ελένη Τομπέα

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Επείγουσα ανάγκη για αναθεώρηση του κοινωνικού συμβολαίου | Ετήσια Παγκόσμια Δημοσκόπηση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας

Be the first to comment on "Μύθοι και Αλήθειες για τον Ακρωτηριασμό των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (FGM)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!