2020: Διεθνές Έτος νοσηλευτών/νοσηλευτριών και μαιών/μαιευτών

Οι νοσηλευτές/νοσηλεύτριες και οι μαίες/ μαιευτές διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Είναι οι άνθρωποι που φροντίζουν μητέρες και παιδιά, κάνουν σωτήριους εμβολιασμούς και παρέχουν συμβουλές υγείας, φροντίζουν τους ηλικιωμένους και γενικά ανταποκρίνονται στις καθημερινές βασικές ανάγκες υγείας. Αποτελούν συχνά, το πρώτο και το μοναδικό σημείο φροντίδας στις κοινότητές τους. Ο κόσμος χρειάζεται 9 εκατομμύρια περισσότερους νοσηλευτές / νοσηλεύτριες και μαίες / μαιευτές για να επιτευχθεί η καθολική υγειονομική κάλυψη έως το 2030.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας όρισε το 2020 ως το Διεθνές Έτος των νοσηλευτριών/νοσηλευτών και των μαιών/μαιευτών.

“Οι νοσηλευτές/νοσηλεύτριες και οι μαίες/μαιευτές είναι η ραχοκοκαλιά κάθε συστήματος υγείας: το 2020 καλούμε όλες τις χώρες να επενδύσουν σε αυτούς/αυτές ως μέρος της δέσμευσής τους για την υγεία για όλους”.

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus,WHO Director-General

Οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες/ευτες παρέχουν ένα ευρύ φάσμα βασικών υπηρεσιών υγείας κοντά στην κοινότητα και σε όλα τα επίπεδα της υγειονομικής περίθαλψης.
Ο κόσμος χρειάζεται 18 εκατομμύρια περισσότερους επαγγελματίες υγείας για να επιτύχει και να διατηρήσει την καθολική κάλυψη υγείας έως το 2030. Περίπου το ήμισυ αυτού του ελλείμματος – 9 εκατομμύρια επαγγελματίες υγείας – είναι νοσηλευτές/τριες και μαίες/ευτές.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 70% του υγειονομικού προσωπικού και των κοινωνικών λειτουργών είναι γυναίκες. Οι νοσηλεύτριες και οι μαίες αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος αυτού.
Η μαιευτική, όπου η περίθαλψη περιλαμβάνει αποδεδειγμένες παρεμβάσεις για τη μητρική υγεία και την υγεία των νεογνών καθώς και για τον οικογενειακό προγραμματισμό, θα μπορούσε να αποτρέψει πάνω από το 80% όλων των μητρικών, των θνησιγεννών και νεογνικών θανάτων. 

 

Δείτε επίσης: Εκστρατεία Nursing Now – Παγκόσμιες Στρατηγικές Κατευθύνσεις του ΠΟΥ για την Ενίσχυση της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής 2016-2020

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Πηγή: who.int

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Πρόγραμμα Νοητικής Ενδυνάμωσης κατ΄ οίκον προσφέρει ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!