Financial sextortion: Έρευνα για τον οικονομικό σεξουαλικό εκβιασμό σε νεαρά αγόρια και εφήβους

Η Ολλανδική γραμμή βοήθειας για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση, Helpwanted.nl, διεξάγει μια έρευνα πάνω στον οικονομικό σεξουαλικό εκβιασμό (financial sextortion). Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Stiching Achmea Slachtoffer en Samenleving (SASS) (στα Αγγλικά – Achmea Foundation: Victim and Society, και διεξάγεται σε συνεργασία με τον φορέα  Slachtofferhulp Nederland (στα Αγγλικά – Victim Support the Netherlands).

Το sextortion είναι μια μορφή εκβιασμού που σχετίζεται με το sexting. Το θύμα δέχεται απειλές ότι θα διαρρεύσουν στο διαδίκτυο σεξουαλικές εικόνες (όπως φωτογραφίες, βίντεο ή στιγμιότυπα σεξουαλικών συνομιλιών). Υπάρχουν δύο τύποι sextortion: το οικονομικό sextortion και το σεξουαλικό sextortion. Στο οικονομικό sextortion, το θύμα πρέπει να καταβάλει ένα χρηματικό ποσό στον δράστη. Στο σεξουαλικό sextortion, το θύμα πρέπει να εκτελέσει σεξουαλικές πράξεις, για παράδειγμα να στείλει περισσότερες σεξουαλικές εικόνες, να κάνει σεξ με τον δράστη ή να παραμείνει σε σχέση με τον δράστη. Η πλειονότητα των αναφορών που λαμβάνει το Helpwanted.nl προέρχεται από αγόρια. Παρά τα ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά του οικονομικού sextortion, το φαινόμενο αυτό εξακολουθεί να μην αποτελεί αντικείμενο αναφοράς από τα μέσα ενημέρωσης, τις πολιτικές και της (επιστημονικής) έρευνας.

Sexting: Φαινόμενο κατά το οποίο γίνεται ανταλλαγή μηνυμάτων ή ακόμα και εικόνων σεξουαλικού περιεχομένου μέσω του κινητού τηλεφώνου ή του διαδικτύου. Η αποστολή τέτοιου είδους περιεχομένου σε ανηλίκους μπορεί σαφώς να χαρακτηριστεί ως παρενόχληση ανηλίκου και αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Sextortion: Περίπτωση κατά την οποία ο θύτης προσεγγίζει το θύμα μέσω κάποιου κοινωνικού δικτύου συχνά με ψεύτικο λογαριασμό και στοιχεία. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του, πείθει το θύμα να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά στην κάμερα και στη συνέχεια του ζητάει είτε χρήματα, είτε άλλες προσωπικές φωτογραφίες ή κάποια χάρη σεξουαλικού περιεχομένου προκειμένου να μη δημοσιεύσει το καταγεγραμμένο υλικό στο διαδίκτυο ή για να μη το αποστείλει σε γνωστούς και φίλους του θύματος.

Από το Μάιο του 2018, το Helpwanted.nl προσπαθεί να αποκαταστήσει αυτό το χάσμα διεξάγοντας έρευνα σχετικά με τον οικονομικό σεξουαλικό εκβιασμό των αγοριών. Σκοπός αυτής της έρευνας είναι να παράγει σε βάθος γνώση του εύρους και της ποικιλομορφίας στην οποία λαμβάνει χώρα το οικονομικό sextortion, τη σχέση μεταξύ του θύματος και του δράστη και την οικονομική και συναισθηματική βλάβη που υφίσταται το θύμα. Στόχος είναι επίσης να γίνει καλύτερη κατανόηση σε ποιες οργανώσεις απευθύνονται τα θύματα για βοήθεια, καθώς και τις ανάγκες των θυμάτων από την άποψη της (μετά-) φροντίδας.

Η έρευνα αποτελείται από δύο συγκεκριμένες φάσεις. Η πρώτη φάση είναι ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο. Πρόσφατα, το Helpwanted.nl ξεκίνησε με τη δεύτερη φάση της μελέτης: συνέντευξη με τα θύματα του οικονομικού sextortion.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα (N = 86) του ερωτηματολογίου δείχνουν ότι τα αγόρια-θύματα πείθονται να πληρώνουν χρήματα μέσω της συναισθηματικής πίεσης που δέχονται μέσα από διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τον Merel van Mansom, ερευνητικό συνεργάτη: “Ο δράστης συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες που μπορεί να βρει για το θύμα σε σύντομο χρονικό διάστημα ή ο δράστης επενδύει σε μια συναισθηματική σχέση για να ασκήσει πίεση σε αυτά τα αγόρια”.

Κατά μέσο όρο, οι ερωτώμενοι στην έρευνα έχουν δεχθεί οικονομικό σεξουαλικό εκβιασμό για περίπου 650 ευρώ. Το 33% δηλώνει ότι έχει πληρώσει το ποσό που ζητήθηκε. Επιπλέον, αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι έως και τα δύο τρίτα των αγοριών ένιωθαν ότι δεν μπορούσαν να μιλήσουν σε κανέναν γι ‘αυτό. Με τις αναλυτικές συνεντεύξεις, το Helpwanted.nl ελπίζει να κατανοήσει καλύτερα τις αδυναμίες τους να μιλήσουν για αυτή τη μορφή διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης, για να βελτιώσει περαιτέρω τη φροντίδα και την παροχή βοήθειας στα αγόρια που πέφτουν θύματα αυτού του ειδικού τύπου sextortion. 

Το Helpwanted.nl αναμένει να ολοκληρώσει την έρευνα το καλοκαίρι του 2020. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή τη μελέτη (στα ολλανδικά) διατίθενται στην ιστοσελίδα του Ειδικού Οργανισμού για την Διαδικτυακή Παιδική Κακοποίηση (Expertisebureau Online Kindermisbruik, EOKM).

 

Δείτε επίσης: Διαδικτυακό Σεμινάριο της SafeLine – Τα συνηθέστερα Διαδικτυακά Εγκλήματα

 

 

Πηγή: betterinternetforkids.eu

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Έκθεση της Επιτροπής: Η φύση της Ευρώπης απειλείται καθώς ο κόσμος καταγράφει το χειρότερο έτος όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές

Be the first to comment on "Financial sextortion: Έρευνα για τον οικονομικό σεξουαλικό εκβιασμό σε νεαρά αγόρια και εφήβους"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!