Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υιοθετήσει Στρατηγική για τα δικαιώματα των θυμάτων εγκληματικών πράξεων

Παρότι υφίσταται Ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφορικά με τα δικαιώματα των θυμάτων εγκληματικών πράξεων, εντούτοις πολλά θύματα στην ΕΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα στην απονομή δικαιοσύνης. Δεν γνωρίζουν, σε πολλές περιπτώσεις, επαρκώς τα δικαιώματά τους ούτε υποστηρίζονται και προστατεύονται επαρκώς, ειδικότερα σε υποθέσεις που εμπλέκουν έτερη χώρα της ΕΕ (διαφορετική γλώσσα/νομοθεσίες). Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υιοθετήσει φέτος Στρατηγική για τα δικαιώματα των θυμάτων εγκληματικών πράξεων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Επιτροπής η προτεινόμενη στρατηγική αναμένεται να:

  • ενδυναμώσει την συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων/αρχών·
  • βελτιώσει την προστασία και την υποστήριξη για τα θύματα (ειδικότερα για τα παιδιά, τα θύματα έμφυλης βίας/τρομοκρατίας/εγκλημάτων μίσους, κοκ.)·
  • καταστήσει ευκολότερη τη διαδικασία αξίωσης αποζημίωσης.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) τονίζει πώς θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Στρατηγική συμπεριλαμβάνει τις διαστάσεις του φύλου και της αναπηρίας. 

Η πραγματικότητα είναι πώς οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θυματοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και ενδοοικογενειακής βίας, όπως και της μη-δυνατότητας τους να ασκήσουν τα σχετιζόμενα δικαιώματά τους. Η διάσταση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός πώς η Στρατηγική Ισότητας των Φύλων απέτυχε να συμπεριλάβει την πτυχή της πρόσβασης στη δικαιοσύνη.

 

Μπορείτε να στείλετε τα σχόλιά σας αναφορικά με τον Οδικό Χάρτη για την Στρατηγική έως τις 2 Απριλίου 2020 

 

Μετάφραση / Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας

Πηγή: EDF Women’s Voice Newsletter | Issue 12 | March 2020

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Περιφέρεια Ιονίων Νήσων | Δράσεις πρόληψης, συμβουλευτικής και υποστήριξης ατόμων κατά των εξαρτήσεων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!