Οι πρόσφυγες παραμένουν άνθρωποι με δικαιώματα

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων εκφράζει την εντονότατη ανησυχία του σχετικά με όλα όσα συμβαίνουν ανά την ελληνική επικράτεια τις τελευταίες ημέρες και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και να ηρεμήσουν τα τεταμένα πνεύματα.

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων ιδρύθηκε από πρόσφυγες στην Ελλάδα που είχαν την ανάγκη να απευθύνουν οργανωμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, προτείνοντας, παράλληλα, λύσεις και προτάσεις για την αρμονική συνύπαρξη στη νέα κοινωνία υποδοχής. Όλα αυτά τα χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας έχουν συνθέσει μία χρήσιμη εμπειρία βάσει της οποίας μπορούν να προκύψουν ουσιαστικές προτάσεις.

Οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες δεν είναι εισβολείς, αλλά απελπισμένοι άνθρωποι που αναζητούν από κάπου να πιαστούν. Και πιάστηκαν από τη ψευδή είδηση ότι τα σύνορα της Ευρώπης άνοιξαν, ξεκινώντας ένα πολύ επικίνδυνο ταξίδι με την ελπίδα να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή.

Από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε μία εκστρατεία αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης, έτσι ώστε να μην προκληθεί περισσότερη ένταση και να μη μπουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Τα στελέχη του σωματείου, σε συνεργασία με κοινότητες προσφύγων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία, ξεκίνησαν μία εκστρατεία ενημέρωσης στη γλώσσα των ανθρώπων. Η ενημέρωση κι η ευαισθητοποίηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών κοινοτήτων αποτελεί πάγια αποστολή του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων.

Για το λόγο αυτό απευθυνόμαστε στους φορείς της ελληνικής πολιτείας, μαζί με σύσσωμη την κοινωνία των πολιτών, έτσι ώστε να είναι αρωγοί στην προσπάθειά μας. Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων θα ξεκινήσει σειρά προσπαθειών για να ενημερώσει τους συναρμόδιους φορείς της πολιτείας, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και κάθε εμπλεκόμενο μέρος, προκειμένου να αναληφθούν θεσμικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μίας σταθερής κι ασφαλούς επικοινωνίας στη γλώσσα των ίδιων των προσφύγων και των μεταναστών.

Ταυτόχρονα, η κατάσταση στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου είναι εξόχως ανησυχητική και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να διαφυλάξει το κράτος δικαίου, λαμβάνοντας μέριμνα για την αποκλιμάκωση της έντασης και την αποτροπή των φαινομένων βίας κι αυτοδικίας που έχουν λάβει, ήδη, επικίνδυνες διαστάσεις. Οι αρχές κι οι φορείς της πολιτείας πρέπει να εγγυώνται για την ασφάλεια των ανθρώπων, αλλά και για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την πλευρά μας, εμείς, επιθυμούμε να εστιάσουμε στις λύσεις για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και για μία συμπεριληπτική κοινωνία για όλους. Οι πρόσφυγες δεν είναι εισβολείς κι αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να υπενθυμίσουμε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Οι πρόσφυγες παραμένουν άνθρωποι με δικαιώματα.

Πηγή: refugees.gr

Διαβάστε Επίσης  Covid-19 Refugees Info: Ένας ιστότοπος ενημέρωσης και δικτύωσης χωρίς διακρίσεις

Be the first to comment on "Οι πρόσφυγες παραμένουν άνθρωποι με δικαιώματα"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!