Μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι στο νερό, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ασφάλεια. Σε αντίθεση, όμως, με τις διεθνώς συντονισμένες πληροφορίες σχετικά με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες, τα στοιχεία για τους υδάτινους πόρους είναι αποσπασματικά και ελλιπή.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού και η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας είναι αφιερωμένες τόσο στο κλίμα όσο και στο νερό. Ένα από τα υποκείμενα ζητήματα είναι ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε κάτι που δεν παρακολουθούμε και δεν μετράμε – ένα μήνυμα που δυστυχώς είναι πολύ επίκαιρο στην τρέχουσα πανδημία του COVID19. Συνδυάζοντας τον εορτασμό των δύο παγκόσμιων ημερών, 22 και στις 23 Μαρτίου αντίστοιχα, στόχος είναι να ενισχυθεί η πτυχή του νερού στη συζήτηση για το κλίμα.
Η UN Water ξεκίνησε εκστρατείες για να σηματοδοτήσει την ημέρα, με επιπλέον εστίαση στα “Ασφαλή Χέρια” (Safe Hands), υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πλύσιμο των χεριών – κλείνοντας έπειτα τις βρύσες για την αποφυγή σπατάλης νερού – στην προσπάθεια μας να προστατευτούμε από τον COVID19 σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας παρουσιάζει την ουσιαστική συμβολή των Εθνικών Μετεωρολογικών και Υδρολογικών Υπηρεσιών στην ασφάλεια και την ευημερία της κοινωνίας. Αυτό το έργο συνεχίζεται 24 ώρες το 24ωρο, παρά τις προκλήσεις και τους περιορισμούς της πανδημίας.
Κάθε σταγόνα μετρά
Το νερό είναι ζωή. Κατά μέσο όρο, ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από τρεις ημέρες χωρίς νερό. Εν μέσω της πανδημίας του COVID 19, περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν διαθέτουν βασικές εγκαταστάσεις για πλύσιμο των χεριών.
Πάνω από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλή λειψυδρία, ενώ περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρή λειψυδρία για τουλάχιστον ένα μήνα κάθε χρόνο. Μέχρι το 2050, η ζήτηση φρέσκου νερού παγκοσμίως θα είναι 20 με 30% υψηλότερη από ότι σήμερα.
Τα περισσότερα ποτάμια και μάζες γλυκών υδάτων είναι διασυνοριακά και οι αποφάσεις μιας χώρας σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων συχνά έχουν επιπτώσεις σε άλλες χώρες, καθιστώντας το νερό δυνητική πηγή ειρήνης αλλά και συγκρούσεων.
Έκθεση ΟΗΕ για την παγκόσμια αξιοποίηση των υδάτινων πόρων 2020 Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τη διαθεσιμότητα, την ποιότητα και την ποσότητα του νερού που απαιτείται για τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, υπονομεύοντας έτσι την απόλαυση των βασικών δικαιωμάτων για ασφαλές πόσιμο νερό και υγιεινή για δισεκατομμύρια ανθρώπους, προειδοποιεί η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για το νερό. Οι συντάκτες/κτριες της έκθεσης καλούν τα κράτη να αναλάβουν πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Εκτιμάται ότι 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και 4,2 δισεκατομμύρια, ή το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν διαθέτει ασφαλείς εγκαταστάσεις υγιεινής. Η χρήση νερού εξαπλασιάστηκε τον προηγούμενο αιώνα και αυξάνεται κατά περίπου 1% ετησίως. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η κλιματική αλλαγή, καθώς και η αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των ακραίων φαινομένων – καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασίες, θα επιδεινώσουν την κατάσταση στις χώρες που αντιμετωπίζουν ήδη υψηλή λειψυδρία και δημιουργούν παρόμοια προβλήματα σε περιοχές που δεν έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει το γεγονός ότι η κακή διαχείριση των υδάτων τείνει να οξύνει την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής όχι μόνο για τους υδάτινους πόρους αλλά και για την κοινωνία στο σύνολο της. |
Κλιματική αλλαγή και Νερό
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την χιονοκάλυψη στα βουνά που τροφοδοτούν τα αποθέματα γλυκού νερού. Σημαντικοί παγετώνες λιώνουν για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές, οδηγώντας στην αύξηση βραχυπρόθεσμων κινδύνων όπως είναι οι κατολισθήσεις και οι χιονοστιβάδες και στη μακροπρόθεσμη μείωση της ασφάλειας των υδάτων για τις μελλοντικές γενιές.
Ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των ετήσιων βροχοπτώσεων μειώνεται σε ακραίες εκδηλώσεις αντί να κατανέμεται πιο ομοιόμορφα καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών, έναν από τους πιο θανατηφόρους φυσικούς κινδύνους.
Σε πολλά μέρη του κόσμου, οι εποχιακές ροές βροχοπτώσεων γίνονται όλο και πιο ασταθείς, επηρεάζοντας τη γεωργία, την επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων.
Κοινή δήλωση για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος το 2019, που συντονίστηκε από τη Διεθνή Μετεωρολογική Οργάνωση, ανέφερε ότι μετά από μια δεκαετία σταθερής μείωσης, η πείνα αυξάνεται και πάλι – πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από πείνα το 2018.
Πηγές: public.wmo.int, unwater.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr
[irp]