Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Η πορεία προς την ισότητα των φύλων

Παρόλο που η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι παγκοσμίως γνωστή, είναι συχνά χρήσιμο να αναφέρεται το ιστορικό και χρονικό πλαίσιο. 

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) είναι ένας εορτασμός των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών και πολιτικών επιτευγμάτων των γυναικών. Η μέρα σηματοδοτεί επίσης μια έκκληση για δράση για την επιτάχυνση της ισότητας των φύλων. Εορτάζεται για πάνω από έναν αιώνα, με τον πρώτο εορτασμό το 1911, να υποστηρίζεται από πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Πριν από αυτό, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής, οι Σουφραζέτες του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλες ομάδες προωθούσαν την ισότητα των γυναικών. 

 

Δείτε επίσης: Χρονολόγιο της πορείας διεκδίκησης των γυναικείων δικαιωμάτων

 

Θέτοντας ένα ιστορικό πλαίσιο

Η πορεία των γυναικών προς την ισότητα ήταν μακρά και δύσκολη. Κάθε στάδιο προσέφερε σημαντική έμφαση στη διαμόρφωση της ατζέντας για την ισότητα των φύλων. 

Ακτιβισμός: Στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900, οι γυναίκες-ακτιβίστριες πολέμησαν σκληρά για την ισότητα. Το επίκεντρο ήταν κατά κύριο λόγο η εξασφάλιση του δικαιώματος ψήφου στις εκλογές και η ίση αμοιβή για ίση εργασία. Αυτά τα δύο ζητήματα – η “φωνή” των γυναικών και η συμμετοχή τους σε κυβερνητικές θέσεις και το έμφυλο μισθολογικό χάσμα, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό οι βασικές προτεραιότητες για πάνω από έναν αιώνα αργότερα.  

Φεμινισμός: Η γρήγορη πορεία προς τη δεκαετία του ’70 και η ευρέως διαδεδομένη φεμινιστική δράση είδαν τις γυναίκες να συσπειρώνονται, να διαμαρτύρονται και να ασκούν πιέσεις για ένταξη, επιρροή και ισότητα.

“Διορθώστε τις γυναίκες”: Τη δεκαετία του ’80 υπήρξε μια σειρά από προγράμματα “διόρθωσης των γυναικών” – έχοντας ως στόχο να βοηθήσουν τις γυναίκες να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, να είναι περισσότερο ορατές, καλά δικτυωμένες και ισχυρές – αλλά πολλά από αυτά ενίσχυαν την ιδέα ότι οι γυναίκες έπρεπε να «ενεργούν σαν άνδρες» και να «χωρέσουν» στις υφιστάμενες πατριαρχικές δομές και οργανώσεις, εάν ήθελαν να επιτύχουν (ενώ παράλληλα να παραμείνουν ηρωίδες στο σπίτι). Τα βάτα, τα δυναμικά κοστούμια, τα ψηλά τακούνια και η δυνατή φωνή ήταν στην μόδα.

Αλλαγή των εταιρειών:  Οι δεκαετίες του ’90 και του 2000 επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη των εταιρειών: “Ίσως αν αλλάξουμε ή διορθώσουμε τις εταιρικές δομές, οι γυναίκες θα ακμάσουν;” Έτσι, τομείς όπως η εστίαση στις γυναίκες σε ανώτερες διοικητικές θέσεις κλιμακώνονται, όπως και οι προσλήψεις με συμπερίληψη της διαφορετικότητας, λίστες συμπερίληψης ταλέντων και εστίαση σε ευρύτερες ομάδες διαφορετικότητας πέραν του φύλου, όπως η φυλή, η ΛΟΑΤ+ κοινότητα και ούτω καθεξής. Παρουσιάστηκαν λίστες της μορφής “Top Company” και “Top Women” και, καθώς αυτές είχαν μεγάλη δημοτικότητα, ο αριθμός των νέων λιστών που ξεκινούσαν κάθε χρόνο αυξήθηκε εκθετικά. Ο αριθμός των γυναικείων διασκέψεων και δικτύων αυξήθηκε επίσης σημαντικά και εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό και απαραίτητο ρόλο σε όλες τις χώρες. Ο όγκος της έρευνας που σχετίζεται με το φύλο αυξήθηκε επίσης – νέα δεδομένα, νέοι όροι και γνώσεις, νέες φράσεις, μέτρηση της έκτασης των προβλημάτων ή της επιτυχίας,  αρνητικά στοιχεία και αριθμοί.

Οι άντρες ως σύμμαχοι: Τα τελευταία χρόνια, οι άνδρες ως υποστηρικτές και κύριοι παράγοντες της αλλαγής, αναγνωρίζεται πώς παίζουν βασικό ρόλο στην επιτάχυνση της ισότητας των γυναικών. Πολλοί προοδευτικοί διευθύνοντες σύμβουλοι και επιφανείς ηγέτες έχουν δεσμευτεί μέσω επίσημων δημόσιων διαύλων πως θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση ποικίλων και συμπεριληπτικών οργανισμών που αμφισβητούν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Ο κόσμος αναμένει την ισορροπία: Και βρισκόμαστε στο 2020. Κινήματα όπως το #MeToo, #TimesUp και η σημαντική παγκόσμια αύξηση των δραστηριοτήτων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε κάθε γωνιά του κόσμου – μαζί με τις πολυάριθμες ημέρες που έχουν ως επίκεντρο τις γυναίκες και τις πρωτοβουλίες  σε όλο τον κόσμο – υποδεικνύουν πως το φύλο βρίσκεται σταθερά ψηλά στην ατζέντα. Το 2017 και το 2018 η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ήταν το πιο πολύ-συζητημένο θέμα στο Facebook από εκατομμύρια ανθρώπους. Παντού, το θέμα του φύλου βρίσκεται στο προσκήνιο επηρεάζοντας την επικρατούσα αντίληψη. Τα στερεότυπα και η προκατάληψη είναι πιο πιθανό να αποκαλυφθούν. Ο ρόλος των ανδρών στην κοινωνία είναι πιο ποικίλος και οι έμφυλοι ρόλοι είναι πιο ρευστοί. 

Κινούμαστε σε μια πολύ συναρπαστική χρονική στιγμή, όπου ο κόσμος «περιμένει» την ισορροπία μεταξύ των φύλων. Ο κόσμος παρατηρεί την απουσία της και γιορτάζει την παρουσία της. Μερικά χρόνια πριν, την Παγκόσμια ημέρα για την γυναίκα το 2016, ο κόσμος κλήθηκε να ζητήσει δέσμευση για την ισότητα (#PledgeforParity) και να αναπτύξει μια συμπεριληπτική αντίληψη. Στη συνέχεια, το 2017 ο κόσμος κλήθηκε να ζητήσει ετοιμότητα για αλλαγή (#BeBoldforChange ) και να εντοπίσει απτές ενέργειες ώστε να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ισότητας των φύλων. Το 2018, υπήρξε μια τεράστια πίεση για αλλαγή (#PressforProgress) καθώς ο κόσμος κινήθηκε προοδευτικά για να ξεπεράσει τα εμπόδια και να προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά προς την επίτευξη μεγαλύτερης ισότητας για τις γυναίκες. Το 2019, ο κόσμος συνέχισε να διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο βοηθώντας στη δημιουργία ενός κόσμου με μεγαλύτερη έμφυλη ισορροπία, καθώς εργάστηκε προς αυτήν την κατεύθυνση (#BalanceforBetter) . Και το 2020, υπάρχει ένα σημαντικό κύμα συλλογικού ατομικισμού, καθώς όλοι προσπαθούμε να είμαστε #EachforEqual – επειδή ένας ίσος κόσμος είναι ένας κόσμος ενεργός. 

 

Πηγή: internationalwomensday.com

Εικόνα: Libbi Reed – Web | Instagram

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

 

Διαβάστε Επίσης  Ευρώπη: Τα μέτρα καραντίνας λόγω του κορονοϊού αποκαλύπτουν τις φυλετικές προκαταλήψεις και διακρίσεις εντός της αστυνομίας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!