Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη Φινλανδία

Το Kela, το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Φινλανδίας, είναι μια κρατική υπηρεσία που παρέχει βασική κοινωνική ασφάλεια για όλους όσους ζουν στη Φινλανδία. Μεταξύ των παροχών κοινωνικής ασφάλισης που προσφέρει το Kela είναι τα οικογενειακά επιδόματα, η υγειονομική ασφάλιση, η αποκατάσταση, τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα στέγασης, η οικονομική ενίσχυση σπουδαστών, τα επιδόματα αναπηρίας και οι βασικές συντάξεις.

Το Kela, τα τελευταία 75 χρόνια παρέχει σε νέους γονείς ένα πακέτο (maternity package) με 60 διαφορετικά βασικά είδη, όπως ρούχα, κουβέρτες, παιχνίδια και είδη παιδικής φροντίδας.  Το πακέτο μητρότητας ανανεώνεται κάθε χρόνο με βάση την ανατροφοδότηση των πολιτών. Ενώ το εύρος των αντικειμένων παραμένει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο, τα χρώματα και τα μοτίβα αλλάζουν και προστίθενται και ορισμένα εντελώς νέα αντικείμενα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το Πακέτο Μητρότητας δεν είναι εμπορικά διαθέσιμο. Διατίθεται μόνο ως παροχή που προσφέρει το φινλανδικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Τα αντικείμενα που περιέχει προέρχονται από ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, διαδικασία που συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της ΕΕ.

 

Κοινωνική ασφάλιση στη Φινλανδία

Πώς είναι δομημένο το φινλανδικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης; Το παρακάτω γράφημα είναι αναλυτικό.

 

 

Στη Φινλανδία, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει ως στόχο να διασφαλίσει επαρκή οικονομική ασφάλεια σε όλες τις καταστάσεις της ζωής. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αποτελείται από υπηρεσίες και παροχές σε χρήματα που παρέχουν οικονομική ασφάλεια. Το φινλανδικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης παρέχει βασική οικονομική ασφάλεια σε περιπτώσεις όπου ένα άτομο δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει για τον εαυτό του. Το σύστημα προσφέρει παροχές και υπηρεσίες στις ακόλουθες περιπτώσεις: γήρας, ανικανότητα για εργασία, ασθένεια, ανεργία, τοκετό, θάνατο του ατόμου που εξασφαλίζει το εισόδημα για την οικογένεια , αποκατάσταση ή σπουδές. Συνολικά, το φινλανδικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης καλύπτει όσους διαμένουν μόνιμα στη Φινλανδία και εκείνους που εργάζονται στη Φινλανδία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα που διαμένουν στο εξωτερικό μπορούν επίσης να καλύπτονται από το φινλανδικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Από το σύστημα, οι εργοδότες λαμβάνουν αποζημιώσεις για το κόστος των αναρρωτικών αδειών των εργαζομένων τους, των αδειών για οικογενειακούς λόγους  και για την επαγγελματική υγειονομική περίθαλψη τους.

Στη Φινλανδία, το ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων (Kela), οι δήμοι, τα ταμεία ανεργίας, οι εταιρείες συνταξιοδότησης και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς υλοποιούν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ορισμένες παροχές κοινωνικής ασφάλισης βασίζονται σε προηγούμενα εισοδήματα ή θέσεις απασχόλησης και ορισμένες παροχές δεν εξαρτώνται από εισοδήματα ή προηγούμενη απασχόληση. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης χρηματοδοτείται από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές.

 

Πηγή: kela.fi

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  2η Εκδήλωση Παρουσίασης του έργου New Start | Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για νέους με δυσκολίες

Be the first to comment on "Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη Φινλανδία"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!