Οδηγίες για την χρήση γλώσσας ευαισθητοποιημένης ως προς την διάσταση του φύλου

Η χρήση μιας γλώσσας ευαισθητοποιημένης ως προς την διάσταση του φύλου προϋποθέτει λόγο και γραφή με τέτοιο τρόπο που δεν εισάγει διακρίσεις εις βάρος συγκεκριμένου βιολογικού φύλου, κοινωνικού φύλου ή ταυτότητας φύλου και δεν διαιωνίζει τα έμφυλα στερεότυπα. Δεδομένου του βασικού ρόλου της γλώσσας στη διαμόρφωση πολιτιστικών και κοινωνικών στάσεων, η χρήση μιας γλώσσας που αποτυπώνει την έμφυλη ισότητα αποτελεί έναν ισχυρό τρόπο για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων. 

Γλώσσα ευαισθητοποιημένη ως προς τη διάσταση του φύλου
Αποτύπωση της έμφυλης ισότητας στον λόγο και τη (γραπτή και προφορική) γλώσσα, η οποία επιτυγχάνεται όταν οι γυναίκες και οι άνδρες και όσοι δεν συμμερίζονται το δυαδικό σύστημα των φύλων γίνονται ορατές/οί στο πλαίσιό της και αντιμετωπίζονται με τον ίδιο σεβασμό ως πρόσωπα με ίση αξία, αξιοπρέπεια και ακεραιότητα. (Ορισμός: EIGE-Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων).

Ο ΟΗΕ παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες που περιλαμβάνουν μια σειρά συστάσεων με σκοπό να βοηθήσει το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών να χρησιμοποιεί μια γλώσσα ευαισθητοποιημένη ως προς το φύλο σε οποιονδήποτε τύπο επικοινωνίας – προφορική ή γραπτή, επίσημη ή ανεπίσημη ή απευθυνόμενη σε εσωτερικό ή εξωτερικό κοινό. Η εργαλειοθήκη περιέχει εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με την πρακτική εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών, πληροφορίες για συναφή εκπαιδευτικά μαθήματα και άλλους σχετικούς πόρους.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε τους απαραίτητους συνδέσμους τόσο για τις οδηγίες (Guidelines) όσο και για την εργαλειοθήκη (toolbox), που αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για όλους.

 

https://www.un.org/en/gender-inclusive-language/

 

Σημαντική βοήθεια προσφέρει και ο «Οδηγός χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα», ο οποίος εκδόθηκε στην τελική του μορφή το 2018, από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, στο πλαίσιο του Έργου «Οργάνωση υπηρεσιών για την ενσωμάτωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας σε όλο το εύρος της δημόσιας δράσης» και, ειδικότερα, του Υποέργου «Ένταξη της Ισότητας των Φύλων στη γλώσσα των διοικητικών εγγράφων».

 

Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Σύνοψη Διαμεσολάβησης: Πρόσβαση εργαζομένου με αναπηρία στις εγκαταστάσεις εκπαιδευτικού ιδρύματος

 

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!