Οδηγός για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος που συνδέεται με τον κορωνοϊό (covid-19)

Οι επιδημίες δεν είναι μόνο ιατρικό φαινόμενο, αλλά έχουν και κοινωνικές διαστάσεις. Επηρεάζουν την κοινωνική οργάνωση και λειτουργία και κατέχουν εμβληματική θέση σε συμβολικό και φαντασιακό επίπεδο, δια/ανα-μορφώνοντας τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Οι επιδημίες οδηγούν στον στιγματισμό των ατόμων που έχουν προσβληθεί και των οικείων τους, αλλά και όσων είναι δυνητικοί φορείς. Εκτός του κοινωνικού αποκλεισμού, ο στιγματισμός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και για τη διασπορά του ιού, καθώς ευπαθή άτομα που φοβούνται ότι –εάν διαγνωστούν θετικά– θα στιγματιστούν, αποφεύγουν ή καθυστερούν τον ιατρικό έλεγχο, με σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού στη χώρα, μετέφρασε, προσάρμοσε στα ελληνικά και επιμελήθηκε τις κατευθυντήριες οδηγίες, τις οποίες συνέταξαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNICEF και το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος που συνδέεται με τον κορωνοϊό (covid-19).

Ο εν λόγω οδηγός είναι γραμμένος με τρόπο προσιτό, σε σαφή και απλή γλώσσα, ώστε το περιεχόμενό του να γίνεται κατανοητό και από μη ειδικό κοινό, το οποίο δεν διαθέτει γνώσεις κοινωνικών επιστημών. Εξηγεί τι είναι το κοινωνικό στίγμα και πώς αυτό συνδέεται με την επιδημία του κορωνοϊού (covid-19), ενώ παράλληλα προτείνει συγκεκριμένους τρόπους αποφυγής του στιγματισμού, ειδικά σε επίπεδο διαπροσωπικής και κοινωνικής επικοινωνίας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τους/τις εργαζόμενους/ες στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της δημόσιας διοίκησης, καθώς και των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Μπορείτε να βρείτε τον οδηγό στην ιστοσελίδα του ΕΚΚΑ  (http://ekka.org.gr/), καθώς και στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://online.flippingbook.com/view/297239/

Διαβάστε Επίσης  Προκήρυξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» 2020-2021

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!