Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2020: Πρώτη Παγκόσμια Έκθεση για την κατάσταση του τομέα της νοσηλευτικής

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου 2020) είναι αφιερωμένη στις/στους νοσηλεύτριες/τες και στις μαίες, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να δημοσιεύσει συστάσεις για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού στον τομέα της νοσηλευτικής και μαιευτικής.

Οι νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ανταπόκρισης της πανδημίας COVID 19, παρέχοντας υψηλής ποιότητας φροντίδα με σεβασμό στους νοσούντες. Παράλληλα βοηθούν στην κατανόηση της νόσου, αφού σε πολλές περιπτώσεις συλλέγουν δεδομένα για κλινικές μελέτες.

Ο Π.Ο.Υ. με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και θέλοντας να τονίσει την τρέχουσα κατάσταση της νοσηλευτικής σε ολόκληρο τον κόσμο, δημοσίευσε την πρώτη σχετική έκθεση υπό τον τίτλο “State of the World’s Nursing Report 2020”. Η έκθεση παρέχει μια συνολική εικόνα του εργατικού δυναμικού στον τομέα της νοσηλευτικής και υποστηρίζει ένα σχεδιασμό βασισμένο σε δεδομένα για τη βελτιστοποίηση της υποστήριξης των συγκεκριμένων επαγγελματιών υγείας με σκοπό την βελτίωση της υγείας και της ευημερίας όλων. Μία παρόμοια έκθεση για το εργατικό δυναμικό στον τομέα της Μαιευτικής θα δημοσιευτεί το 2021. Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση στα αγγλικά στον παρακάτω σύνδεσμο. 

 

State of the World’s Nursing Report – 2020

 

Η έκθεση (του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε συνεργασία με το International Council of Nurses και Nursing Now), αποκαλύπτει σήμερα, πως υπάρχουν μόλις 28 εκατομμύρια νοσηλευτές/τριες παγκοσμίως. Μεταξύ του 2013 και 2018, ο αριθμός των νοσηλευτών/τριων αυξήθηκε κατά 4,7 εκατομμύρια. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα παγκόσμιο έλλειμμα 5,9 εκατομμυρίων – με τα μεγαλύτερα κενά, όπως διαπιστώθηκε, να βρίσκονται στις χώρες της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Περιφέρειας της Ανατολικής Μεσογείου του Π.Ο.Υ. καθώς και σε ορισμένες περιοχές της Λατινικής Αμερικής.
  • Πάνω από το 80% των νοσηλευτών/τριων παγκοσμίως εργάζονται σε χώρες όπου φιλοξενούν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.
  • Ένας/μια στους οκτώ νοσηλευτές/τριες ασκεί το επάγγελμα σε μια άλλη χώρα από εκείνη όπου γεννήθηκε ή εκπαιδεύτηκε.
  • Η γήρανση απειλεί επίσης το νοσηλευτικό προσωπικό: ένας στους έξι νοσηλευτές/τριες του κόσμου αναμένεται να αποσυρθεί τα επόμενα 10 χρόνια.

Ολόκληρο το έτος – 2020 είναι αφιερωμένο στις νοσηλεύτριες και στις μαίες. Διαβάστε σχετικά στον ακόλουθο σύνδεσμο:

2020: Διεθνές Έτος νοσηλευτών/νοσηλευτριών και μαιών/μαιευτών

 

Πηγή: who.int

Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας: Ενίσχυση της ετοιμότητας και της αντίδρασης για την αντιμετώπιση των κρίσεων στην Ευρώπη

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2020: Πρώτη Παγκόσμια Έκθεση για την κατάσταση του τομέα της νοσηλευτικής"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!