Τηλεδιαλέξεις και podcasts με ελεύθερη πρόσβαση στο ευρύ κοινό από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου: 1 – 7 Απριλίου 2020

Σειρά χρήσιμων και χρηστικών τηλεδιαλέξεων και podcasts, που καλύπτουν ποικίλη θεματολογία, οργανώνουν την εβδομάδα 1-7 Απριλίου 2020 τα Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης και της κοινωνικής τους προσφοράς. Οι τηλε-εκδηλώσεις στο δημόσιο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και μοναδικό στην Κύπρο, που προσφέρει σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, είναι ανοικτές στο ευρύ κοινό μέσω των εργαλείων Τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου.

 

 

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020, στις 18:30

Live link: https://bit.ly/2UqOBvp

 

Την τηλεδιάλεξη διοργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Ευάγγελος Αλεξίου, Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα πραγματευθεί τον όρο «διαλεκτικός ανθρωπισμός» και θα εξηγήσει τη σύγχρονη επικαιρότητα των κλασικών γραμμάτων ως μια διαλεκτική σχέση με το παρελθόν, μακριά από έναν εξιδανικευτικό ανθρωπισμό, αλλά και από έναν στείρο φιλολογικό ιστορισμό. Η βασική ανθρωπιστική διάσταση της κλασικής φιλολογίας σήμερα, απέναντι στη μηχανιστική προσέγγιση της επιστήμης, αναδεικνύει την αναζήτηση του αρχαίου κόσμου ως ολότητας, τόσο ως ανθρωπιστικό παιδευτικό ιδεώδες αλλά, πρωτίστως, ως συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν μέσω της διδασκαλίας ενός αρχαίου κειμένου που προϋποθέτει γνήσιο παιδαγωγικό ενδιαφέρον.

 

 

Πέμπτη 2 Απριλίου, στις 19.30 

Live link: https://tinyurl.com/vbqxwec

 

Ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης, συνθέτης, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής, είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε ανοιχτή τηλεδιάλεξη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» αναφορικά με τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού (ΔΕΠΑ) Καλαμάτας, έναν πρωτοποριακό για την Ελλάδα πολιτιστικό οργανισμό. Με βάση την εμπειρία του ως διευθυντής της, ο Δρ. Ξανθούλης θα παρουσιάσει τη συμβολή της ΔΕΠΑ στην εκπαιδευτική πολιτική και την πολιτιστική δημιουργία σε πανελλήνιο και σε διεθνές επίπεδο και θα επισημάνει μέσα από τις σημαντικές στιγμές της επταετούς διευθυντικής του πορείας πώς η πολιτιστική πολιτική –μια σειρά από νίκες και ήττες– σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε.

 

 

Παρασκευή 3 Απριλίου και Δευτέρα 6 Απριλίου 2020, στις 20:00

Live link: https://bit.ly/3dFpVbh

 

Με θεματολογία την «Ψηφιακή Επικοινωνία στην εποχή του COVID-19: προκλήσεις και ευκαιρίες» και συγκεκριμένα πώς οι αλλαγές, που φέρνει η παρούσα κρίση, επηρεάζουν την αλληλεπίδραση κοινού και brands, πώς αλλάζει το περιεχόμενο των Social Media και πώς μπορούμε να προστατευτούμε από όλα όσα διαβάζουμε, η Δρ. Λήδα Τσενέ, Σύμβουλος Επικοινωνίας και διδάσκουσα στο ΜΠΣ «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» συζητά:

  • την Παρασκευή, 3 Απριλίου με τον Μανώλη Ανδριωτάκη, δημοσιογράφο και συγγραφέα, για τον πολύπλοκο κόσμο των social media και για θέματα μηντιακού εγγραμματισμού και fake news σε εποχές κρίσης, και
  • τη Δευτέρα, 6 Απριλίου με την Ναταλία Κατηφόρη, Director της Opus Integrated Communication, για τα βήματα μιας στρατηγικής διαχείρισης επικοινωνιακής κρίσης και για θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού (digital transformation).

 

Τη Σειρά εγκαινίασαν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ και το περιοδικό δημοσιογραφία. Η σειρά θα αναρτάται σε μορφή video podcasts μέσω των YouTube Channels του ΑΠΚΥ και του περιοδικού δημοσιογραφία, αλλά και σε μορφή audio podcasts μέσω του περιοδικού δημοσιογραφία.

 

 

Δευτέρα 6 Απριλίου, στις 19.30 

Live link: https://bit.ly/2UrKeBq

 

Τον Δρ Ιωάννη Τσούμα, Ιστορικό Τέχνης και Design, φιλοξενεί σε ανοικτή τηλεδιάλεξή του το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη». Ο Δρ. Τσούμας θα αναφερθεί στην εξέλιξη της διαφήμισης στα Μέσα μαζικής ενημέρωσης στις Η.Π.Α. και ιδίως στα στερεότυπα του φύλου που αναδύθηκαν και διαμόρφωσαν τον αμερικάνικο κοινωνικό ιστό και αποτέλεσαν σημεία αναφοράς στον μεταπολεμικό δυτικό κόσμο. Αντίθετα, η έλλειψη ανταγωνιστικής διαφήμισης στην Ανατολική Γερμανία, καθώς και η διαφορετική κοινωνική θέση των δύο φύλων, ειδικά των γυναικών, αποδείχθηκαν το αντίπαλο κοινωνικό και πολιτιστικό δέος της εποχής της κατανάλωσης.

 

 

Τρίτη 7 Απριλίου 2020, στις 20:00

Live link: https://bit.ly/2UqOBvp

 

Η Δρ Δέσποινα Κεραμιδά, Ειδική Επιστήμονας Έρευνας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναπτύσσει στην τηλεδιάλεξή της, που οργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», ένα σημαντικό κεφάλαιο της κυπριακής μυθολογικής παράδοσης. Ορμώμενη από το 10ο βιβλίο των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, στο οποίο απαντούν τέσσερις μυθολογικές ιστορίες που διαδραματίζονται στην Κύπρο με πρωταγωνιστές Αμαθούσιους και Παφίους ήρωες, καταπιάνεται με την ιστορία του καλλιτέχνη Πυγμαλίωνα, που έχει αντέξει στο πέρασμα του χρόνου και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τη μεταγενέστερη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, το σύγχρονο θέατρο και τον κινηματογράφο.

 

Διαβάστε Επίσης  Δωρεάν Διαδικτυακό μάθημα για την Κινηματογραφική Παιδεία (MOOC)

Be the first to comment on "Τηλεδιαλέξεις και podcasts με ελεύθερη πρόσβαση στο ευρύ κοινό από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου: 1 – 7 Απριλίου 2020"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!