Τηλεδιαλέξη «Γλώσσα, ταυτότητα και γλωσσική εκπαιδευτική πολιτική: Δεδομένα από το κυπριακό συγκείμενο»

Στον κύκλο τηλεδιαλέξεων με τίτλο «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), η κοινωνιογλωσσολόγος Έλενα Ιωαννίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα αναπτύξει το θέμα «Γλώσσα, ταυτότητα και γλωσσική εκπαιδευτική πολιτική: Δεδομένα από το κυπριακό συγκείμενο». Η τηλεδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Μαΐου 2020 στις 20:00 και θα μεταδίδεται μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/2RVESNl.

Η διάλεξη θα καταδείξει την πολυπλοκότητα της σχέσης γλώσσας, ταυτότητας και εκπαίδευσης μέσα από την παρουσίαση ερευνητικών δεδομένων από το κυπριακό συγκείμενο. Με αφετηρία το κοινωνιογλωσσολογικό πλαίσιο για τη γλώσσα και την ταυτότητα, αυτή η σχέση περιγράφεται μέσα από εθνογραφικά ερευνητικά παραδείγματα και θεωρητικές εννοιολογήσεις. Σύμφωνα με την Ε. Ιωαννίδου, αν και η γλώσσα και η ταυτότητα είναι πολυσύνθετοι όροι και η σχέση τους πολύπλοκη, εντούτοις σε επίπεδο πολιτικής και θεσμών προβάλλονται με έναν μονοσήμαντο και μονολιθικό τρόπο. Στο πλαίσιο της τηλεδιάλεξης, θα αναλυθεί επίσης η έννοια της γλωσσικής εκπαιδευτικής πολιτικής και μέσα από ερευνητικά παραδείγματα από την κυπριακή πραγματικότητα θα καταδειχθεί το χάσμα μεταξύ γλωσσικής πολιτικής και πράξης. Υπό αυτό το πρίσμα, θα παρουσιασθεί η πρόταση ενός εναλλακτικού διδακτικού μοντέλου για την ελληνική γλώσσα (εκπαιδευτική μεταρρύθμιση 2010: Χατζησαββίδης, Κωστούλη & Τσιπλάκου, 2011˙ Τσιπλάκου & Χατζηιωάννου, 2010) και οι λόγοι της απόσυρσης της μεταρρύθμισης αυτής το 2013.

Η Έλενα Ιωαννίδου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έλαβε το Διδακτορικό της στην Κοινωνιογλωσσολογία και την Εκπαίδευση από το University of Southampton, στο οποίο εργάσθηκε ως Ερευνητική Συνεργάτιδα στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην κοινωνική θεώρηση της γλώσσας, στη γλώσσα ως επιτέλεση, στη γλωσσική ποικιλότητα και την πολυγλωσσία και στις συσχετίσεις γλώσσας και ταυτότητας. Είναι γλωσσική εθνογράφος, με ειδικό ενδιαφέρον στη μελέτη κοινωνικών ομάδων οι οποίες διαφοροποιούνται από τη γλωσσική νόρμα και τον εξουσιαστικό λόγο. Η έρευνά της έχει χρηματοδοτηθεί από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά.

Στόχος του Κύκλου τηλεδιαλέξεων του ΜΠΣ «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» είναι να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με θέματα που άπτονται της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας και την προαγωγή της δια βίου μάθησης. Οι διαλέξεις θα μεταδίδονται κάθε Τρίτη από τις 28 Απριλίου έως τις 9 Ιουνίου 2020.

 

Διαβάστε Επίσης  Νέα έκδοση του Δικτύου ΕΥΡΥΔΙΚΗ: “Η Ανώτατη Εκπαίδευση στον Ευρωπαϊκό Χώρο το 2020, Η Εφαρμογή της Διαδικασίας της Μπολόνια”

Be the first to comment on "Τηλεδιαλέξη «Γλώσσα, ταυτότητα και γλωσσική εκπαιδευτική πολιτική: Δεδομένα από το κυπριακό συγκείμενο»"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!