Έρευνα διερεύνησης των επιπτώσεων της καραντίνας του COVID-19 στα επίπεδα στρες στους επαγγελματίες πρώτης γραμμής. Ανίχνευση τάσεων συσχέτισης στρες και κατάχρησης αλκοόλ/καπνού

Η έρευνα διεξάγεται στα πλαίσια εκπόνησης διπλωματικής εργασίας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων – Εξαρτησιολογία” της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.

Απευθύνεται σε επαγγελματίες -όλων των ειδικοτήτων- που εργάζονται σε μονάδες, δομές και πάσης φύσεως υπηρεσίες φροντίδας υγείας, περίθαλψης και φιλοξενίας «πρώτης γραμμής». Πιο συγκεκριμένα ως επαγγελματίες «πρώτης γραμμής» αναφορικά με την αντιμετώπιση του COVID-19 λογίζονται εδώ όλοι όσοι εργάζονται σε Υγειονομικές Μονάδες, σε Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών, στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, σε Δομές Απεξάρτησης και Κέντρα Πρόληψης, σε Σωφρονιστικά Καταστήματα, σε Οίκους Ευγηρίας ή σε άλλες Προνοιακές Δομές.

Στόχος της έρευνας είναι να διερευνήσει πιθανές επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχική υγεία των επαγγελματιών αυτών που συνέχισαν να απασχολούνται στο φυσικό χώρο εργασίας τους και να παρέχουν υπηρεσίες στους θεραπευόμενους και ωφελούμενους τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας που κηρύχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στις 23 Μαρτίου 2020 εν όψει της πανδημίας του Covid-19.

Αντικείμενο μελέτης αποτελεί η διερεύνηση πιθανής μεταβολής των επιπέδων στρες/άγχους στους επαγγελματίες «πρώτης γραμμής» και πως αυτή η μεταβολή δυνητικά μπορεί να σημείωσε με τη σειρά της πιθανές διαφοροποιήσεις της χρήσης και της κατάχρησης αλκοόλ και καπνού κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Τελικός στόχος της έρευνας είναι τα αποτελέσματα των τεστ να αξιολογηθούν κατά τρόπο ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την πιθανή συσχέτιση της μεταβολής των επιπεδων στρες/άγχους ένεκα του “σπασίματος” της καραντίνας από τους επαγγελματίες «πρώτης γραμμής» και της κατάχρησης αλκοόλ/καπνού ως μέσο ανταπόκρισης στις δυσκολίες του κοινωνικού περιορισμού που επέβαλε η πανδημία.

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 

 

Η εργασία πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της καθηγήτριας Ψυχιατρικής κ. Μινέρβα Μελπομένη Μαλλιώρη και του καθηγητή Ψυχιατρικής κ. Θωμά Παπαρρηγόπουλου.

 

Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας,
Φώτης Κανταρτζής, Κοινωνιολόγος-Εγκληματολόγος

 

Διαβάστε Επίσης  Ας μην ξεχνάμε τις γυναίκες με ψυχο-κοινωνικές αναπηρίες - Πρόγραμμα STAY SAFE

Be the first to comment on "Έρευνα διερεύνησης των επιπτώσεων της καραντίνας του COVID-19 στα επίπεδα στρες στους επαγγελματίες πρώτης γραμμής. Ανίχνευση τάσεων συσχέτισης στρες και κατάχρησης αλκοόλ/καπνού"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!