Θυματολογία – Victim Profiling | Online Σεμινάριο Δικαστικής Ψυχολογίας-Εγκληματολογίας

*Το σεμινάριο θα διεξαχθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας skype for bussiness λόγω κοροναϊού. Για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν χρειάζεται κάποιος λογαριασμός skype καθώς η πρόσκληση αποστέλλεται μέσω του mail σας

 

Η θυματολογία ορίζεται ως η εξονυχιστική μελέτη και ανάλυση των χαρακτηριστικών του θύματος ή των θυμάτων. Η θυματολογία παίζει σημαντικό ρόλο αφού αποτελεί το ½  του εγκλήματος, όπως εξίσου σημαντικά είναι και ο τόπος του εγκλήματος, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε και οι πιθανοί αυτόπτες μάρτυρες. Η σημαντικότητα της θυματολογίας επιβεβαιώνεται από τις περιπτώσεις που το θύμα  καταφέρνει να επιζήσει και παρέχει την φυσική και συμπεριφοριστική περιγραφή του δράστη.

Επιπλέον, το ιστορικό του θύματος μας παρέχει πληροφορίες υψίστης σημασίας  σχετικά με δραστηριότητες των θυμάτων, τον τρόπο ζωής τους, την καθημερινότητά τους ενώ καθορίζεται και η σχέση του θύματος με το δράστη και οι αλληλεπιδράσεις αυτής της σχέσης. Τα δεδομένα που προκύπτουν από τη μελέτη, μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα, μπορούν να μας οδηγήσουν στον δράστη. Είθισται, κατά τη διεξαγωγή αστυνομικών ερευνών, η μελέτη του θύματος να εκλείπει από τις αναφορές με αποτέλεσμα, σε περίπτωση που ζητηθεί σκιαγράφηση του προφίλ του δράστη, οι πληροφορίες να είναι ελλιπείς.

Ίσως η μεγαλύτερη συνεισφορά της θυματολογίας είναι ότι δύναται να βοηθήσει και στην αποκάλυψη του κινήτρου του δράστη αφού επικεντρώνεται στις βαθύτερες αιτίες θυματοποίησης. Σε πολλές περιπτώσεις ο δράστης μπορεί να μην τελέσει το έγκλημα μέχρι να βρει το κατάλληλο θύμα αφού το συγκεκριμένο υποκείμενο θα του ικανοποιήσει τις ορμές του ή θα ολοκληρώσει τις φαντασιώσεις του. Έτσι, ο τρόπος με τον οποίο επιλέγεται το θύμα μας δίνει τη δυνατότητα να χαρτογραφήσουμε τον τρόπο που σκέφτεται και που δρα ο δράστης ώστε να μπορέσουμε να προβλέψουμε τη μελλοντική του συμπεριφορά και να επιτύχουμε τη σύλληψή του.

 

Θεματολογία Σεμιναρίου:

  • Εννοιολογικός προσδιορισμός της θυματολογίας
  • Βασικές αρχές της θυματολογίας και η πρακτική της χρησιμότητα
  • Victim profiling
  • Μέθοδοι προσέγγισης
  • Μέθοδοι επίθεσης
  • Εκτίμηση κινδύνου
  • Case studies
  • Συζήτηση

 

Εισηγήτρια:   Ηλιοπούλου Τριανταφυλλιά, Κοινωνική Λειτουργός – Εγκληματολογία & Ποινικό Δίκαιο (MSc), PhD

 

Ημερομηνία: 23/05/2020 

Ώρα 5.00μ.μ.- 8.00μ.μ.

Τοποθεσία «περί Ψυχής»

Θησέως 23, Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)

Τηλ.Επικοινωνίας  210-80.68.212  και  694-996.7997

Κόστος 35 ευρώ

Για φοιτητές 25 ευρώ

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

 

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 

Όλα τα σεμινάρια του κέντρου μας είναι πρωτότυπα, συνεπώς οι περιλήψεις, η θεματολογία και το υλικό παρουσίασης προέρχονται από το ”περί Ψυχής” και τους ανακοινωμένους συνεργάτες μας. Οποιαδήποτε ομοιότητα στην περίληψη, στη θεματολογία και το υλικό παρουσίασης αποτελεί προϊόν αντιγραφής και συνιστά κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. 

“περί Ψυχής”

 

Διαβάστε Επίσης  2o webinar του KΕΘΕΑ με θέμα «Φυλακές και απεξάρτηση»

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!