Ο αστυνομικός στη Μινεάπολη πρέπει να λογοδοτήσει για τη χρήση θανατηφόρας βίας

Με αφορμή ένα βίντεο της 25ης Μαΐου που έδειχνε έναν αστυνομικό της Μινεάπολης να χρησιμοποιεί το γόνατό του για να ακινητοποιήσει τον George Floyd από το λαιμό του έως ότου δεν μπορούσε πλέον να αναπνεύσει, η Kristina Roth, ανώτερη υπεύθυνη του Προγράμματος Ποινικής Δικαιοσύνης στη Διεθνή Αμνηστία των ΗΠΑ, δήλωσε:

«Κανένα άτομο δεν πρέπει ποτέ να ξυπνήσει αναρωτώμενο αν θα είναι εκείνη η ημέρα που ένας αστυνομικός θα δώσει τέλος στη ζωή του, δυστυχώς όμως άνθρωποι έγχρωμοι/ες, ιδιαίτερα αφροαμερικανοί/ές σε όλη τη χώρα ζουν με αυτήν την οδυνηρή και τραυματική πραγματικότητα. Οι ενέργειες αυτού του αστυνομικού της Μινεάπολης έχουν τρομοκρατήσει ανθρώπους που έχουν ήδη χάσει τόσα πολλά.

«Είμαστε εξοργισμένοι/ες που σχεδόν έξι χρόνια μετά τη φράση του Eric Garner «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», όταν δολοφονούνταν από το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης, οι αστυνομικοί δεν φαίνεται να έχουν μάθει να ακούνε την έκκληση ενός ατόμου για βοήθεια. Η ζωή του George Floyd είχε σημασία. Το ίδιο και οι ζωές των Eric Garner, Michael Brown, Akai Gurley, Tamir Rice, Breonna Taylor και πάρα πολλών άλλων. Η αστυνομία υποτίθεται ότι προστατεύει τη ζωή και αυτή η αρχή αγνοήθηκε από αστυνομικούς που αρνήθηκαν στους αφροαμερικανούς/ές την ανθρώπινη υπόστασή τους. Η αστυνομία πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για αυτήν τη χρήση θανατηφόρας βίας, η οποία μπορεί επίσης να παραβιάζει την πολιτική του ίδιου του τμήματος.»

Η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ επικροτεί την συμμετοχή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών σε αυτήν την υπόθεση και καλεί για την έγκαιρη, ενδελεχή και διαφανή διερεύνηση και ενημέρωση της οικογένειας του θύματος καθώς συνεχίζεται η έρευνα. Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ καλεί το Κογκρέσο να εργαστεί για να εγκρίνει τον νόμο PEACE για τον περιορισμό της χρήσης θανατηφόρας βίας, η οποία θα έπρεπε να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση.

 

amnesty.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι κυβερνήσεις πρέπει να απαιτήσουν από τις φαρμακευτικές να δημοσιοποιήσουν όλες τις συμφωνίες αδειοδότησης των εμβολίων κατά της COVID-19

Be the first to comment on "Ο αστυνομικός στη Μινεάπολη πρέπει να λογοδοτήσει για τη χρήση θανατηφόρας βίας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!