Πορεία υλοποίησης του Έργου PEGASUS – Αντιμετωπίζοντας το έμφυλο χάσμα στις συντάξεις στην Ελλάδα

H Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ), βρίσκεται στο δεύτερο χρόνο υλοποίησης του Έργου PEGASUS – Αντιμετωπίζοντας το έμφυλο χάσμα στις συντάξεις στην Ελλάδα. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Rights, Equality and Citizenship της Ε.Ε., έχει ως Φορέα-Συντονιστή τη ΓΓΟΠΙΦ και ως εταίρους το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Βασικός στόχος του Έργου είναι η αντιμετώπιση του έμφυλου συνταξιοδοτικού χάσματος στην Ελλάδα μέσω της ενημέρωσης των πολιτών και της δέσμευσης των δημόσιων φορέων και των κοινωνικών εταίρων. Η χαμηλότερη σύνταξη των γυναικών οφείλεται στη συσσώρευση διάφορων έμφυλων ανισοτήτων εντός της αγοράς εργασίας, όπως το ποσοστό συμμετοχής σε αυτήν, το μισθολογικό χάσμα, ο οριζόντιος και κάθετος διαχωρισμός στα επαγγέλματα. Ιδιαίτερα επιβαρυντική ως προς τη σύνταξη είναι η διακοπή της εργασίας ή η αποδοχή θέσεων μερικής απασχόλησης από τις γυναίκες, λόγω της ανάληψης του βάρους της φροντίδας της οικογένειας.

 

Στο πλαίσιο του Έργου αναπτύχθηκαν έως τώρα οι εξής δράσεις:

  • Αποτύπωση των θεσμικών, οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων του χάσματος
  • Εργαστήριο ανταλλαγής καλών πρακτικών για την ευαισθητοποίηση των γυναικών και παραγωγή σχετικού Οδηγού
  • Εργαστήρια διαβούλευσης με δημόσιους φορείς και κοινωνικούς εταίρους
  • Ποιοτική έρευνα για την διερεύνηση των αναγκών των γυναικών
  • Παραγωγή ψηφιακού υπολογιστή συντάξεων
  • Παραγωγή τηλεοπτικού Σποτ

 

Το Έργο θα καταλήξει στην παραγωγή συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής για την αντιμετώπιση του έμφυλου συνταξιοδοτικού χάσματος στην Ελλάδα. Το παραχθέν υλικό βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του προγράμματος sintaxi.isotita.gr

 

Η εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων στην αγορά εργασίας, οι οποίες έχουν άμεση επίπτωση στις συντάξεις των γυναικών αποτελεί διαρκή στόχο της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με την πανδημία Covid – 19 καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για στήριξη της γυναικείας εργασίας από όλες τις πλευρές.

 

Διαβάστε Επίσης  Έναρξη λειτουργίας του πρώτου σταθμού βιντεοεπικοινωνίας για κωφούς και βαρήκοους στο «Λαϊκό» Γενικό Νοσοκομείο

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!