Βασικά Ευρήματα Έκθεσης Παγκόσμιων Στατιστικών για την Υγεία του Π.Ο.Υ | 2020

Όπως επισημαίνει η τελευταία έκθεση των Παγκόσμιων Στατιστικών για την Υγεία του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για το 2020, η πανδημία COVID-19 προκαλεί σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές παγκοσμίως, διαταράσσει τον βιοπορισμό και απειλεί τις πρόσφατες προόδους στον τομέα της υγείας και στην εξέλιξη προς την επίτευξη των παγκοσμίων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης

 

 Οι άνθρωποι παγκοσμίως ζουν μακροβιότερες και πιο υγιείς ζωές, όμως ο ρυθμός προόδου είναι πολύ αργός για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και θα επιβραδυνθεί ακόμα περισσότερα από τον COVID-19.

Η πανδημία επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη για όλες τις χώρες να επενδύσουν σε ισχυρά συστήματα υγείας και στην πρωτοβάθμια φροντίδα, η καλύτερη άμυνα σε εξάρσεις όπως ο COVID-19 και σε όλες τις άλλες υγειονομικές απειλές στις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο κόσμος σήμερα.

 

Τα στατιστικά στοιχεία της έκθεσης World Health Statistics 2020 του Π.Ο.Υ. αναφέρουν πως το προσδόκιμο ζωής και το προσδόκιμο υγιούς ζωής έχει αυξηθεί, όμως όχι ισότιμα. 

Τα μεγαλύτερα οφέλη αναφέρονται στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, στις οποίες το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 21% ή 11 χρόνια μεταξύ του 2000 και του 2016 (σε σύγκριση με την αύξηση του 4% ή 3 χρόνων στις χώρες υψηλού εισοδήματος).

Ένας παράγοντας προόδου στις χώρες χαμηλού εισοδήματος ήταν η βελτίωση στην πρόσβαση στις υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας του HIV, της ελονοσίας και της φυματίωσης, καθώς και σε ορισμένες τροπικές ασθένειες όπως η νόσος του σκουληκιού της Γουινέας (δρακουνκουλίαση). Ένας ακόμη παράγοντας προόδου ήταν η καλύτερη μητρική και παιδική φροντίδα, η οποία οδήγησε σε μείωση κατά 50% της παιδικής θνησιμότητας μεταξύ του 2000 και του 2018. 

Όμως σε ορισμένους τομείς, η πρόοδος καθυστερεί.  Η εμβολιαστική κάλυψη αυξήθηκε ελάχιστα τα τελευταία χρόνια, και υπάρχουν ανησυχίες πως η πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ελονοσίας μπορεί να αντιστραφεί. Υφίσταται, επίσης, μια συνολική έλλειψη υπηρεσιών εντός και εκτός των συστημάτων υγείας για την πρόληψη και θεραπεία μη μεταδιδόμενων νοσημάτων (NCDs / ΜΜΝ), όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις και τα εγκεφαλικά.  Το 2016, το 71% όλων των θανάτων παγκοσμίως μπορούσε να αποδοθεί σε ΜΜΝ, με την πλειονότητα των 15 εκατομμυρίων πρόωρων θανάτων (85%) να συμβαίνουν στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. 

Αυτή η άνιση πρόοδος αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις ανισότητες στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.  Το 2017, μόνο το ένα τρίτο έως και το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. Η κάλυψη των υπηρεσιών υγείας στις χώρες χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος παραμένει αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με την κάλυψη στις πλουσιότερες χώρες, όπως και η πυκνότητα σε υγειονομικό προσωπικό.  Σε πάνω από το 40% όλων των χωρών, υπάρχουν λιγότεροι από 10 ιατροί ανά 10.000 άτομα. Πάνω από το 55% των χωρών έχουν μικρότερο αριθμό από 40 νοσηλευτές /νσηλεύτριες και μαιευτές/μαίες  ανά 10.000 άτομα. 

Η αδυναμία ανταπόκρισης στο κόστος της υγειονομικής φροντίδας είναι ακόμη μια σημαντική δυσκολία για πολλούς.  Σύμφωνα με τις σημερινές τάσεις, ο Π.Ο.Υ. εκτιμά πως για την φετινή χρονιά, 2020, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι (σχεδόν το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού) θα ξοδέψει τουλάχιστον το 10% του οικογενειακού του προϋπολογισμού σε υπηρεσίες υγείας. Η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων ζουν σε χώρες χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος. 

Η πανδημία του COVID-19 υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας των ανθρώπων από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς και την προώθηση της καθολικής υγειονομικής κάλυψης για πιο υγιείς πληθυσμούς. 

Το 2017, εκτιμήθηκε πως ο μισός και πλέον παγκόσμιος πληθυσμός (55%) δεν είχε πρόσβαση σε ασφαλείς εγκαταστάσεις υγιεινής, και πάνω από το ένα τέταρτο (29%) δεν είχε, επίσης, πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Τον ίδιο χρόνο, 2 στα 5 νοικοκυριά παγκοσμίως (40%) είχαν έλλειψη βασικών εγκαταστάσεων για την υγιεινή των χεριών στα σπίτια τους (σαπούνι και νερό).

 

Πηγή: who.int

Απόδοση: Τομπέα Ελένη

Επιμέλεια: Ντούνης Ανδρέας 

 

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Science Flash For You: Εργαλείο επικοινωνίας για επιστημονικά θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!