Δράση του καλλιτέχνη Γιώργου Μαραζιώτη “Βγαίνοντας (Exiting)” στο πλαίσιο του προγράμματος “Το Δωμάτιο της Γειτονιάς”

Γιώργος Μαραζιώτης
Βγαίνοντας (Exiting)
Τρεις διαλεκτικοί περίπατοι στις κοινότητες της Ξηροκρήνης, Τούμπας και Άνω Πόλης του Δήμου Θεσσαλονίκης.
24, 25 & 26 Ιουνίου 2020, 18:00
Ξηροκρήνη, Κάτω Τούμπα, Άνω Πόλη,

 

Η Aστική Mη Kερδοσκοπική Eταιρεία ΠΕΡΑ, στo πλαίσιo του προγράμματος Το Δωμάτιο της Γειτονιάς, παρουσιάζει το νέο έργο του καλλιτέχνη Γιώργου Μαραζιώτη με τίτλο Βγαίνοντας (Exiting). Τρεις περίπατοι με έντονο συμμετοχικό και διαλεκτικό χαρακτήρα που συνιστούν απόπειρα εξερεύνησης της έννοιας του κατοικείν σε σύγχρονα αστικά τοπία.

Έχοντας σαν σημείο εκκίνησης τα Δωμάτια που εδρεύουν στις Β’ (Ξηροκρήνη), Γ’ (Άνω Πόλη), και Δ’ (Κάτω Τούμπα) Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο καλλιτέχνης αναλαμβάνει να βγει έξω από αυτά και να περιηγηθεί την κάθε γειτονιά μαζί με τους κατοίκους της. Με αφορμή το γεωγραφικό πλαίσιο, την αρχιτεκτονική των κτιρίων, και την κοινωνική δυναμική που ο κάθε τόπος αποπνέει, στόχος του κάθε περιπάτου είναι να αναπτυχθεί ένας λεκτικός και σωματικός διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων αναφορικά με τον τρόπο που ζουν τους χώρους τους.

Μετά το πέρας των δράσεων, ο Μαραζιώτης – σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες – αναλαμβάνει να μελετήσει τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν και να επιλέξει λέξεις, φράσεις και διαλογικά σημεία τα οποία θα αποτυπώνουν την δυναμική των συναντήσεων. Τα κείμενα που θα επιλεγούν, θα αναπαραχθούν έντυπα και θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης. Έτσι ο λόγος των κατοίκων των Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης θα ανοιχτεί σε όλη την πόλη και θα εισβάλει στην καθημερινότητα των πολιτών της, ενεργοποιώντας πολλαπλά διαλογικά και αφηγηματικά επίπεδα.

Το έργο Βγαίνοντας (Exiting) προτείνει συσχετισμούς μεταξύ των κατοίκων διαφορετικών γειτονιών της πόλης, δημιουργεί χώρο για ειλικρινή και καθημερινό διάλογο και χρησιμοποιεί το σώμα ως μέσο γνωριμίας του τόπου που το περιβάλλει. Τέλος, μεταφράζει τον ατομικό λόγο σε συλλογικό και μετατρέπει – εικαστικά – το ιδιωτικό σε δημόσιο.

 

24, 25, 26 Ιουνίου 2020, 18:00
Δωμάτιο B’ Κοινότητας: Δημ. Γαλανάκη και Γεωρ. Ιβανόφ, Δωδεκαόροφες
m: b-koinotita@domatio.net // τηλ: 2310-553184
Δωμάτιο Γ’ Κοινότητας: Θεοφίλου 25, Άνω Πόλη
m: c-koinotita@domatio.net // τηλ: 2310-270089
Δωμάτιο Δ΄ Κοινότητας: Μυκόνου 2, Κάτω Τούμπα
m: d-koinotita@domatio.net // τηλ: 2310-945613
fb: «Το Δωμάτιο της Γειτονιάς»

 

Το Δωμάτιο της Γειτονιάς
Το Δωμάτιο της Γειτονιάς είναι ένα πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης που υλοποιείται στις Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικές Κοινότητες από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΠΕΡΑ με την υποστήριξη του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ). To πρόγραμμα πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στo πλαίσιo της δωρεάς ύψους 10.000.000€ στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

 

Γιώργος Μαραζιώτης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1984, ο Γιώργος Μαραζιώτης χρησιμοποιεί διάφορα μέσα όπως γλυπτική, εγκαταστάσεις, ζωγραφική και εκδόσεις, ενώ συχνά δουλεύει σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Είναι μέλος της συμμετοχικής καλλιτεχνικής ομάδας November και του οργανισμού AthenSyn. Η πρακτική του εστιάζει σε εννοιολογικές διαδικασίες που αποκαθιστούν οπτικές ταυτότητες παλαιότερων πολιτισμών και μελετούν τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας. Μέσω των έργων του, επεμβαίνει γλυπτικά στον χώρο, κατασκευάζοντας οικεία συμμετοχικά τοπία που διερευνούν τις έννοιες του κατοικείν και της οικειότητας και καλούν το κοινό να σκεφτεί σωματικά. Δουλειές του συχνά αποκτούν μια χειρονομιακή αφήγηση και επιχειρούν να συνυπάρξουν ισχυρά αντιθετικές έννοιες όπως προσωπικό-συλλογικό, δημόσιο-ιδιωτικό, κίνδυνος-ασφάλεια. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις διεθνώς, σε galleries, ιδρύματα τέχνης και μουσεία, μεταξύ άλλων στα Marres House for Contemporary Culture Maastricht, Museum Tinguely Βασιλεία, AC Institute New York City, 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Box Freiraum Berlin, CICA Museum Νότια Κορέα, Μουσείο Μπενάκη, Matadero Madrid. Έχει υπάρξει προσκεκλημένος καλλιτέχνης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Μασαχουσέτης στην Αμερική (MASS MoCA). Ζει και εργάζεται στην Αμβέρσα.

maraziotis.com

 

Διαβάστε Επίσης  Κοινωνικό Ιατρείο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων

Be the first to comment on "Δράση του καλλιτέχνη Γιώργου Μαραζιώτη “Βγαίνοντας (Exiting)” στο πλαίσιο του προγράμματος “Το Δωμάτιο της Γειτονιάς”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!