Κάθε κίνηση μετράει: Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στην Ελλάδα

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, είναι μια σημαντική στιγμή για να θυμίσουμε στον κόσμο ότι κάθε μέρα υπάρχουν άνθρωποι που αναγκάζονται να αφήσουν το σπίτι τους αναζητώντας ασφάλεια και προστασία. Είναι ταυτόχρονα η μέρα που τιμούμε τη δύναμη και το κουράγιο εκατομμυρίων συνανθρώπων μας που έχουν ξεριζωθεί.

Μέσα στο 2019, σχεδόν 80 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους, ενώ παγκοσμίως οι εστίες των συγκρούσεων αυξάνονται. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α) υπολογίζει ότι 1 άνθρωπος στους 100 έχει ξεριζωθεί από το σπίτι του.

Οι αριθμοί και μόνο είναι συγκλονιστικοί – είναι σημαντικό όμως να θυμόμαστε ότι πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται πραγματικοί άνθρωποι, που οι ζωές τους έχουν ανατραπεί καθώς αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τα σπίτια, την οικογένεια, τη δουλειά και το σχολείο τους.

Το 2020 τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων εν μέσω δραματικών κοινωνικών αλλαγών. Όχι μόνο βλέπουμε αριθμούς ρεκόρ ανθρώπων που εκτοπίζονται για να βρουν ασφάλεια, αλλά ολόκληρος ο πλανήτης πασχίζει να ανταπεξέλθει στην καταστροφή της πανδημίας του Covid-19. H παγκόσμια κρίση υγείας εξελίσσεται σε οικονομική κρίση, η οποία με τη σειρά της έχει αποκαλύψει τις πραγματικές κοινωνικές ανισότητες στις κοινωνίες μας.

Οι φυλετικές διακρίσιες και η μισαλλοδοξία αποτελούν κοινές γενεσιουργές αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να ξεριζωθούν και μπορούν να απειλήσουν την προστασία των αιτούντων άσυλο και προσφύγων σε όλα τα στάδια του κύκλου του εκτοπισμού. Πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν για τον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις και την ξενοφοβία, κάτι που ισχύει και για την Ελλάδα, όπως ανέδειξε αυτή την εβδομάδα η δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Oι καιροί είναι δύσκολοι. Όμως, έχουμε δει πώς η πανδημία και το αντι-ρατσιστικό κίνημα μάς έχουν κάνει να νιώθουμε ότι συνδεόμαστε με έναν τρόπο που ξεπερνά τα σύνορα. Έχουμε δει πώς οι καθημερινοί άνθρωποι, ανάμεσά τους και πρόσφυγες, έχουν βγει μπροστά και απλώνουν χέρι βοήθειας. Βλέπουμε επίσης και στην Ελλάδα, πως παρά τα πολλά προβλήματα που παραμένουν, πολίτες, τοπικές κοινωνίες, δήμαρχοι και δημόσιοι υπάλληλοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άνθρωποι από όλους τους χώρους της κοινωνίας υποστηρίζουν και υποδέχονται με αλληλεγγύη τους ξεριζωμένους ανθρώπους.

 

Tη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η Υ.Α. μαζί με τις προσφυγικές και τοπικές κοινότητες και τους εταίρους τους στην Ελλάδα ενώνουν δυνάμεις για να δείξουν ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μέσα από τη σελίδα της Παγκόσμας Ημέρας Προσφύγων www.WithRefugees.gr μπορούμε να πάρουμε μέρος στο διάλογο για έναν πιο συμπεριληπτικό κόσμο μέσα από απλά βήματα όπως τα εξής:

  • Ενώνουμε τη φωνή μας σε ένα ισχυρό βίντεο-μήνυμα αλληλεγγύης με την ηθοποιό Νατάσα Εξηνταβελώνη, τον προγραμματιστή Jean-Didier Totow, τη μαθήτρια Fatima Ahmadi, τον μαθητή Mohamad Barhi, τον τραγουδιστή Μύρωνα Στρατή, την ηθοποιό Μαρία Κωνσταντάκη, τη σεφ Γωγώ Δελογιάννη και μέλη του προσωπικού της Υ.Α.
  • Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον κουβεντιάζοντας, όπως θα κάνουν σήμερα στις 5 μ.μ. σε ένα Facebook live οι σεφ Μανώλης Παπουτσάκης και Ζahir Yawary με αφορμή μια παραδοσιακή αφγανική συνταγή.
  • Καλούμε τις πόλεις μας να συνυπογράψουν τη δήλωση αλληλεγγύης Πόλεις μαζί με τους πρόσφυγες – Cities #WithRefugees και να διασφαλίσουν ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να ζήσει με ασφάλεια, να γίνει αυτάρκης και να προσφέρει στην κοινότητά του.
  • Aκολουθούμε το παράδειγμα του Αθλητικού Συλλόγου ΠΑΟΚ που θα σχηματίσει τη φράση #EveryActionCounts δείχνοντάς μας πώς μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά στον αθλητισμό και τη ζωή.
  • Ακούμε και μοιραζόμαστε το μήνυμα των μαθητών που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον Μαθητικό Διαγωνισμό της Υ.Α. «Όσα δεν μπαίνουν στη βαλίτσα».
  • Παρακολουθούμε μια διαδικτυακή ή τοπική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Εδώ μερικές από αυτές.
  • Βοηθούμε τις ομάδες, τους εθελοντές και τους οργανισμούς που σώζουν ζωές στο πεδίο και μάχονται στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πανδημία.

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Ύπατη Αρμοστεία μάς καλεί να κρατήσουμε ζωντανό αυτό το κίνημα δράσης και αλληλεγγύης.

Κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά και κάθε κίνηση μετράει για έναν κόσμο με συμπερίληψη, σεβασμό και αξιοπρέπεια για όλους και όλες.

 

unhcr.org/gr

 

Διαβάστε Επίσης  Ίση αμοιβή για ίση εργασία | Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών

Be the first to comment on "Κάθε κίνηση μετράει: Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στην Ελλάδα"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!