Πρακτικά του 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για την Παιδική Ευημερία

Το 1o Διεθνές Συνέδριο στην Παιδική Ευημερία, διοργάνωσε το Ερευνητικό Έργο C.W. – SMILE, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Ιουλίου 2019, στον χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα:

«H παιδική ευημερία και προοπτικές βελτίωσής της»

Στην Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου συμμετείχαν καταξιωμένοι επιστήμονες στο πεδίο της Παιδικής Ευημερίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ εξαιρετικά μεγάλος ήταν και ο αριθμός των συνέδρων που συμμετείχαν με τις εισηγήσεις τους.

Κύριος σκοπός του συνεδρίου ήταν να φέρει κοντά Επιστήμονες και Φορείς, από όλον τον κόσμο και από διάφορες ειδικότητες (γιατρούς, δάσκαλους, ψυχολόγους, οικονομολόγους, νομικούς, φιλόσοφους, κοινωνικούς λειτουργούς, μαθηματικούς, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους, διατροφολόγους, πολιτικούς επιστήμονες, περιφερειολόγους, κ.ά.) προκειμένου να υπάρξει μια σφαιρική και πολυδιάστατη προσέγγιση του ζητήματος της παιδικής ευημερίας.

Το συνέδριο αυτό αποτέλεσε μια μικρή κοιτίδα, όπου για πρώτη φορά αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε, στην Ελλάδα, μια πολύ-επιστημονική συζήτηση για την ευημερία των παιδιών και τις δυνατότητες βελτίωσής της.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και Project Manager του έργου C.W.-SMILE, κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, οποίος εξαίροντας την άψογη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου τόνισε τη σημασία της κατεύθυνσης της επιστημονικής κοινότητας σε ζητήματα που αφορούν στα παιδιά αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τα παιδιά είναι το παρόν, το οποίο πρέπει να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να έχουμε μέλλον», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ανάγκη των παιδιών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και ζουν εντός νοσοκομειακού χώρου για δημιουργία και παιχνίδι.

Στην πολυδιάστατη θεματολογία του συνεδρίου η οποία κάλυψε κάθε έκφανση των ζητημάτων που αφορούν στην παιδική ηλικία αναφέρθηκε η κ. Ισμήνη Κριάρη, Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, όπως και η κα Μαρία Μοσχόβη, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, η οποία στην εισήγησή της με θέμα «Children’s well being and perspectives on its enhancement» αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες της παιδικής ευημερίας που είναι η υγεία, η εκπαίδευση και η προστασία, ενώ έθιξε τα ζητήματα της νεογνικής και παιδικής θνησιμότητας, της πρόσβασης στην εκπαίδευση, αλλά και το θέμα του γάμου κοριτσιών μεταξύ ηλικιών 15 και 19 ετών.

Ακολούθως, η Δρ. Ειρήνη Λεριού, Κύρια Ερευνήτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη & Project Manager του Έργου C.W.-SMILE, παρουσίασε τη «Δημόσια Έκθεση (2019) του Ερευνητικού Έργου C.W.-SMILE», όπου έγινε αναφορά στο μεθοδολογικό πλαίσιο της έρευνας, με έμφαση στη σημασία μιας διαχρονικής καταγραφής της παιδικής ευημερίας σε τοπικό επίπεδο.

 

 

 

Δημοσίευση Πρακτικών του 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για την Παιδική Ευημερία

 

Ηλεκτρονικός Τόμος με τα Πρακτικά του Συνεδρίου

 

Διαβάστε Επίσης  Προκήρυξη ΠΜΣ «Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία» 2020-2022 του Παντείου Πανεπιστημίου

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!