Νέα έκθεση από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και τη Unicef, αναφέρει πως εκατομμύρια ακόμη παιδιά κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε παιδική εργασία ως αποτέλεσμα της πανδημίας του COVID-19, που μπορεί να οδηγήσει για πρώτη φορά στην αύξηση της παιδικής εργασίας μετά από 20 χρόνια προόδου.
Σύμφωνα με την έκθεση “COVID-19 and child labour: A time of crisis, a time to act “, ο αριθμός των παιδιών σε εργασία μειώθηκε κατά 94 εκατομμύρια από το 2000, μια πρόοδος που κινδυνεύει να χαθεί.
Τα στατιστικά για το 2017 καταδείκνυαν πως 152 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως βρίσκονταν σε παιδική εργασία.
Η έκθεση αναφέρει πως τα παιδιά που βρίσκονται ήδη σε παιδική εργασία μπορεί να εργάζονται περισσότερες ώρες ή κάτω από χειρότερες συνθήκες. Περισσότερα από αυτά μπορεί να ωθούνται στις χειρότερες μορφές εργασίας, γεγονός που προξενεί αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία και την ασφάλεια τους.
“Καθώς η πανδημία προξενεί τεράστια ζημιά στα εισοδήματα των οικογενειών, χωρίς την απαραίτητη στήριξη, μπορεί να οδηγήσει στην παιδική εργασία. Η κοινωνική προστασία είναι απαραίτητη σε καιρούς κρίσης, καθώς παρέχει βοήθεια στους πιο ευάλωτους. Η ενσωμάτωση της αντιμετώπισης της παιδικής εργασίας σε ευρύτερες πολιτικές όπως αυτές για την εκπαίδευση, την κοινωνική προστασία, τη δικαιοσύνη, τις αγορές εργασίας καθώς και τα διεθνή ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, αποτελεί μία κίνηση ζωτικής σημασίας.” Guy Ryder, ILO Director-General
Σύμφωνα με την έκθεση, ο COVID-19 θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της φτώχειας και επομένως σε αύξηση της παιδικής εργασίας καθώς τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να επιβιώσουν. Ορισμένες μελέτες δείχνουν πως μια αύξηση της τάξεως του 1% στο ποσοστό φτώχειας οδηγεί σε μια αύξηση τουλάχιστον 0,7% στην παιδική εργασία, σε ορισμένες χώρες.
“Καθώς αυξάνεται η φτώχεια, τα σχολεία κλείνουν και η διαθεσιμότητα των κοινωνικών υπηρεσιών μειώνεται, περισσότερα παιδιά οδηγούνται στο εργατικό δυναμικό”. Henrietta Fore, UNICEF Executive Director
Ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες – όπως όσοι/όσες εργάζονται στην άτυπη οικονομία και οι μετανάστες/στριες εργαζόμενοι/μενες – πλήττονται περισσότερο από την οικονομική ύφεση, την αύξηση στις μορφές άτυπης απασχόλησης και την ανεργία, τη γενική πτώση του βιοτικού επιπέδου, τα υγειονομικά σοκ, και τα ανεπαρκή συστήματα κοινωνικής προστασίας, μεταξύ όλων των άλλων πιέσεων.
Τα δεδομένα που συνεχώς αυξάνονται, δείχνουν πως το ποσοστό της παιδικής εργασίας αυξάνεται καθώς τα σχολεία κλείνουν εξαιτίας της πανδημίας. Το προσωρινό κλείσιμο των σχολείων επηρεάζει επί του παρόντος πάνω από 1 δισεκατομμύριο μαθητές σε περισσότερες από 130 χώρες. Ακόμη και όταν τα μαθήματα ξεκινούν, ορισμένοι γονείς μπορεί να μην μπορούν να στηρίξουν οικονομικά την επιστροφή των παιδιών τους στο σχολείο.
Ως αποτέλεσμα, περισσότερα παιδιά μπορεί να ωθούνται σε επικίνδυνη εργασία και εργασιακή εκμετάλλευση. Σύμφωνα με την έκθεση, οι έμφυλες ανισότητες μπορεί να οξυνθούν, με τα κορίτσια συγκεκριμένα να είναι ευάλωτα στην εκμετάλλευση στον τομέα της γεωργίας και της οικιακής εργασίας.
Η έκθεση προτείνει μία σειρά μέτρων ως απάντηση στην απειλή της αύξησης της παιδικής εργασίας, περιλαμβάνοντας πιο εκτεταμένη κοινωνική προστασία, ευκολότερη πρόσβαση σε πίστωση για τα φτωχά νοικοκυριά, την προώθηση αξιοπρεπών θέσεων εργασίας για τους ενήλικες, μέτρα για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, συμπεριλαμβάνοντας την εξάλειψη των διδάκτρων, και περισσότερους πόρους για την επιθεώρηση εργασίας και την επιβολή του νόμου.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Unicef αναπτύσσουν ένα μοντέλο προσομοίωσης για τον έλεγχο της επίδρασης του COVID-19 στην παιδική εργασία παγκοσμίως. Νέα παγκόσμια δεδομένα για την παιδική εργασία θα δημοσιευτούν μέσα στο 2021.
Πηγή: ilo.org
Απόδοση: Τομπέα Ελένη
Επιμέλεια: Ντούνης Ανδρέας
socialpolicy.gr