Σύμφωνα με την τελευταία Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά που δημοσιεύθηκε χθες από το Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), περίπου 269 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών το 2018, ποσοστό αυξημένο κατά 30% σε σχέση με το 2009, ενώ πάνω από 35 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από διαταραχές που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών.
Η έκθεση αναλύει επίσης τον αντίκτυπο του COVID 19 στις αγορές ναρκωτικών, και ενώ τα αποτελέσματά δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστά, οι συνοριακοί και άλλοι περιορισμοί που συνδέονται με την πανδημία έχουν ήδη προκαλέσει έλλειψη ναρκωτικών στους τόπους διακίνησης, οδηγώντας σε αυξημένες τιμές και μειωμένη καθαρότητα.
Η έκθεση αναφέρει πως η αύξηση της ανεργίας και οι μειωμένες ευκαιρίες που προκαλούνται από την πανδημία είναι επίσης πιθανό να επηρεάσουν δυσανάλογα τους φτωχότερους, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στη χρήση, διακίνηση και καλλιέργεια ναρκωτικών προκειμένου να κερδίσουν χρήματα.
Λόγω του COVID 19, οι διακινητές ενδέχεται να βρουν νέες διαδρομές και μεθόδους και οι δραστηριότητες εμπορίας μέσω του darknet και των αποστολών μέσω ταχυδρομείου ενδέχεται να αυξηθούν, παρά τη διακοπή της διεθνούς ταχυδρομικής αλυσίδας εφοδιασμού. Η πανδημία έχει επίσης οδηγήσει σε έλλειψη οπιοειδών, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει τα άτομα να αναζητούν πιο εύκολα διαθέσιμες ουσίες όπως αλκοόλ, βενζοδιαζεπίνες ή ανάμιξη με συνθετικά ναρκωτικά. Πιο επιβλαβή μοτίβα χρήσης μπορεί να προκύψουν καθώς ορισμένοι χρήστες οδηγούνται στην ενέσιμη χρήση ή στη συχνότερη χρήση αυτής.
Εξετάζοντας τις περαιτέρω επιπτώσεις της τρέχουσας πανδημίας, η έκθεση αναφέρει ότι εάν οι κυβερνήσεις αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο όπως και στην οικονομική κρίση του 2008, όπου μείωσαν τους προϋπολογισμούς που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, τότε παρεμβάσεις όπως πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών και σχετικών επικίνδυνων συμπεριφορών, υπηρεσίες θεραπείας, η παροχή ναλοξόνης για τη διαχείριση και την αντιστροφή των επιπτώσεων από την υπερβολική δόση οπιοειδών θα μπορούσε να επηρεαστεί σοβαρά. Οι επιχειρήσεις παρακολούθησης και η διεθνής συνεργασία μπορεί επίσης να καταστούν χαμηλής προτεραιότητας, καθιστώντας ευκολότερη την δραστηριότητα των εμπόρων.
Τάσεις στη χρήση ναρκωτικών
Η κάνναβη ήταν η ουσία με την μεγαλύτερη χρήση παγκοσμίως το 2018, με περίπου 192 εκατομμύρια άτομα να τη χρησιμοποιούν παγκοσμίως. Τα οπιοειδή, ωστόσο, παραμένουν τα πιο επιβλαβή, καθώς την τελευταία δεκαετία, ο συνολικός αριθμός των θανάτων λόγω διαταραχών από τη χρήση οπιοειδών αυξήθηκε κατά 71%, με 92% αύξηση στις γυναίκες σε σύγκριση με 63% στους άνδρες.
Η χρήση ναρκωτικών αυξήθηκε πολύ πιο γρήγορα μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών κατά την περίοδο 2000-2018 από ό,τι στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο των χρηστών, ενώ οι νέοι είναι επίσης οι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις των ναρκωτικών επειδή κάνουν μεγαλύτερη χρήση και ο εγκέφαλός τους εξακολουθεί να αναπτύσσεται.
Τάσεις που σχετίζονται με την κάνναβη
Ενώ ο αντίκτυπος των νόμων που έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη σε ορισμένα κράτη είναι ακόμη δύσκολο να εκτιμηθεί, αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση κάνναβης έχει αυξηθεί σε όλες αυτά τα κράτη μετά τη νομιμοποίηση. Σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές, πιο ισχυρά/δραστικά προϊόντα κάνναβης είναι επίσης πιο συχνά στην αγορά.
Η κάνναβη παραμένει επίσης το κύριο ναρκωτικό που φέρνει τους ανθρώπους σε επαφή με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, αντιπροσωπεύοντας περισσότερες από τις μισές υποθέσεις παραβάσεων του νόμου περί ναρκωτικών, βάσει δεδομένων από 69 χώρες μεταξύ του 2014 και 2018.
Η διαθεσιμότητα φαρμακευτικών οπιοειδών για ιατρική κατανάλωση ποικίλλει σε ολόκληρο τον κόσμο
Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι οι χώρες με χαμηλό εισόδημα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη φαρμακευτικών οπιοειδών για τη διαχείριση του πόνου και την παρηγορητική φροντίδα. Περισσότερο από το 90% όλων των φαρμακευτικών οπιοειδών που διατίθενται για ιατρική κατανάλωση ήταν σε χώρες με υψηλό εισόδημα το 2018, χώρες που αποτελούν περίπου το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα που αποτελούν το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού, εκτιμάται ότι καταναλώνουν λιγότερο από το 10% των φαρμακευτικών οπιοειδών. Η πρόσβαση στα φαρμακευτικά οπιοειδή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η νομοθεσία, η κουλτούρα, τα συστήματα υγείας και οι πρακτικές συνταγογράφησης.
Οι κοινωνικοοικονομικά μειονεκτούντες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από διαταραχές χρήσης ουσιών
Η φτώχεια, η περιορισμένη εκπαίδευση και η κοινωνική περιθωριοποίηση παραμένουν σημαντικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο διαταραχών χρήσης ναρκωτικών ουσιών και οι ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσουν εμπόδια στην παροχή υπηρεσιών θεραπείας λόγω διακρίσεων και στίγματος.
Πηγή: unodc.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr