Επικαιροποιημένη έκθεση AIDA για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα το 2019

Δημοσιεύτηκε η επικαιροποιημένη έκθεση AIDA για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα το 2019

Δημοσιεύτηκε η επικαιροποιημένη έκθεση AIDA (2019) που συντάσσει κάθε χρόνο το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες για την κατάσταση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα

Αθήνα, 9 Ιουλίου 2020 — Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (European Council on Refugees and Exiles –ECRE) δημοσιεύει την έκθεση AIDA (Asylum Information Database) την οποία συντάσσει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) για την κατάσταση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

H Έκθεση καταγράφει τις πολυάριθμες αλλαγές στη νομοθεσία και την πρακτική που έλαβαν χώρα την προηγούμενη χρονιά και ταυτόχρονα τεκμηριώνει και υπογραμμίζει ζητήματα που υπονομεύουν την αποτελεσματική προστασία στην Ελλάδα. Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης στατιστικά στοιχεία αλλά και αξιολόγηση των πρακτικών που αφορούν στις διαδικασίες ασύλου, τις συνθήκες υποδοχής, την κράτηση των αιτούντων άσυλο, καθώς επίσης και τα δικαιώματα των αναγνωρισμένων προσφύγων.

Η Έκθεση αναφέρεται κατά κύριο λόγο στις αλλαγές που έλαβαν χώρα το 2019, περιλαμβάνει ωστόσο σημαντικές εξελίξεις των πέντε πρώτων μηνών του 2020, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19 και τον αντίκτυπό τους στις ακολουθούμενες πολιτικές σχετικά με το άσυλο.  

Η Έκθεση αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη συλλογή στοιχείων και την ανάδειξη των προβλημάτων που προκύπτουν και σχετίζονται με την νομοθεσία για το άσυλο και την πρακτική εφαρμογή της και αποτελεί σημείο αναφοράς, μεταξύ άλλων για τα όργανα ελέγχου των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τα εθνικά και διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του επιπέδου προστασίας των προσφύγων στην Ελλάδα.

 

Διαβάστε ολόκληρη την επικαιροποιημένη έκθεση AIDA του 2019 για την Ελλάδα στο σύνδεσμο: https://www.asylumineurope.org/reports/country/greece

 

Διαβάστε τις βασικές διαπιστώσεις της Έκθεσης AIDA 2019 (στα ελληνικά), εδώ

 

Πηγή: gcr.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Δίκαιη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση: νέα κοινωνική ατζέντα για την Ευρώπη

Be the first to comment on "Επικαιροποιημένη έκθεση AIDA για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα το 2019"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!