Οι Εξελίξεις των τιμών κατοικίας | ΕΕ και κράτη-μέλη

Οι τιμές των κατοικιών, όπως μετράται από τον δείκτη τιμών κατοικιών, αυξήθηκαν κατά 5,0% στη ζώνη του ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αυτή είναι η υψηλότερη ετήσια αύξηση από το δεύτερο τρίμηνο του 2007. Στην ΕΕ οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,5% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Τα δεδομένα δεν επηρεάζονται από τα μέτρα περιορισμού του COVID-19 που άρχισαν να εισάγουν τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Οι Εξελίξεις των τιμών κατοικίας στα κράτη μέλη της ΕΕ

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις των τιμών κατοικίας στο πρώτο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (+ 14,0%), τη Σλοβακία (+ 13,1%), την Εσθονία (+ 11,5%), την Πολωνία (+ 11,3%) και Πορτογαλία (+ 10,3%), ενώ οι τιμές μειώθηκαν μόνο στην Ουγγαρία (-1,2%). Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι υψηλότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Πορτογαλία (+ 4,9%), στην Εσθονία (+ 4,8%) και Σλοβακία (+ 4,0%), ενώ παρατηρήθηκαν μειώσεις στη Μάλτα (-4,3%), την Ουγγαρία (-1,1%), την Ιρλανδία (-0,8%) και Βέλγιο (-0,1%).

 

Γεωγραφικές πληροφορίες

Η ζώνη του ευρώ (EA19) αποτελείται από Βέλγιο, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία και Φινλανδία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ27) περιλαμβάνει το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία και Σουηδία.

 

Μέθοδοι και ορισμοί

Ο δείκτης τιμών σπιτιού (HPI) μετρά τις αλλαγές τιμών όλων των κατοικιών που αγοράστηκαν από νοικοκυριά (διαμερίσματα, ανεξάρτητα σπίτια, σπίτια με βεράντα, κλπ.), τόσο νεόκτιστα όσο και υπάρχοντα, ανεξάρτητα από την τελική τους χρήση και ανεξάρτητα από την προηγούμενη ιδιοκτήτες. Τα HPI των κρατών μελών καταρτίζονται από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες. Η ζώνη του ευρώ και οι συνολικοί HPI της ΕΕ καταρτίζονται από την Eurostat. Οι HPI υπολογίζονται ως ετήσιοι αλυσοδεμένοι δείκτες με βάρη που ενημερώνονται κάθε χρόνο. Τα συγκεντρωτικά HPI υπολογίζονται επί του παρόντος ως σταθμισμένοι μέσοι όροι των εθνικών HPI χρησιμοποιώντας ως στάθμιση του ΑΕΠ σε τιμές αγοράς (εκφρασμένα σε εκατομμύρια πρότυπα αγοραστικής δύναμης – PPS) των ενδιαφερόμενων χωρών. Τα στοιχεία δεν προσαρμόζονται εποχικά. Τα δεδομένα για τις ελλείπουσες χώρες υπολογίζονται από τη Eurostat χρησιμοποιώντας δεδομένα από μη εναρμονισμένες πηγές. Αυτές οι εκτιμήσεις δεν δημοσιεύονται αλλά χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των μεγεθών της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ.

Πηγή: Eurostat / europedirect.eliamep.gr από  | ec.europa.eu 

Διαβάστε Επίσης  Θέσεις Πρακτικής Άσκησης στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!