Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Trafficking 2020

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Trafficking, εστιάζει σε όλους εκείνους τους επαγγελματίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων: αστυνομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, επαγγελματίες υγείας, προσωπικό των ΜΚΟ και όλοι εκείνοι που εργάζονται για την προστασία των ευάλωτων ατόμων. Πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονται σε διαφορετικούς τομείς – εντοπίζουν, υποστηρίζουν, συμβουλεύουν και αναζητούν δικαιοσύνη για τα θύματα του trafficking, και αμφισβητούν την ατιμωρησία των εμπόρων.

Εν μέσω της υγειονομικής κρίσης του COVID 19, ο απαραίτητος ρόλος των πρώτων ανταποκριτών έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικός, ιδίως καθώς οι περιορισμοί που επιβάλλονται από την πανδημία έχουν καταστήσει τη δουλειά τους ακόμη πιο δύσκολη. Ωστόσο, η συνεισφορά τους συχνά παραβλέπεται και δεν αναγνωρίζεται.

Μέσα από τις ιστορίες των πρώτων ανταποκριτών που περιγράφουν την πρακτική τους εργασία παρέχοντας βοήθεια στα θύματα, επισημαίνεται η συμβολή τους και αυτή του ιδρύματος, του οργανισμού, της ομάδας ή της κοινότητάς τους και του αντίκτυπου του στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.  Τα κύρια μηνύματα επικεντρώνονται στα θετικά στοιχεία, αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου που πραγματοποίησαν οι πρώτοι ανταποκριτές, καθώς και αναζητώντας υποστήριξη και ευαισθητοποίηση για τις ενέργειες αυτές ώστε να διατηρηθούν και να αναπαραχθούν. Οι ιστορίες αναδεικνύουν επίσης πώς οι πρώτοι ανταποκριτές παρέμειναν αφοσιωμένοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

Σεξουαλική Εκμετάλλευση,  καταναγκαστική εργασία, δουλεία…

Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα σοβαρό έγκλημα και μια σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέφτουν στα χέρια εμπόρων, στις χώρες τους και στο εξωτερικό. Σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο πλήττεται από το trafficking, είτε ως χώρα προέλευσης, διέλευσης ή προορισμού για τα θύματα.

Η UNODC (Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος), ως θεματοφύλακας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος (UNTOC) και των Πρωτοκόλλων της, βοηθά τα κράτη στις προσπάθειές τους να εφαρμόσουν το Πρωτόκολλο για την Πρόληψη, την Καταστολή και την Τιμωρία της Εμπορίας Ατόμων (Πρωτόκολλο Εμπορίας Ανθρώπων).

Το Πρωτόκολλο Πρόληψης, Καταστολής και Τιμωρίας της Εμπορίας Ανθρώπων ορίζει την εμπορία προσώπων ως την στρατολόγηση, διακίνηση, μετάβαση, υπόθαλψη ή παραλαβή ανθρώπων, μέσω της απειλής ή της χρήσης βίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού, απαγωγής, απάτης, εξαπάτησης, κατάχρησης εξουσίας ή μιας ευάλωτης θέσης ή της παροχής ή λήψης πληρωμών ή παροχών για την απόσπαση της συγκατάθεσης ενός ατόμου που έχει τον έλεγχο ενός άλλου ατόμου, για σκοπούς εκμετάλλευσης. Η εκμετάλλευση περιλαμβάνει, τουλάχιστον, την εκμετάλλευση της εκπόρνευσης των άλλων ή άλλων μορφών σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής εργασίας ή υπηρεσιών, δουλεία ή πρακτικές παρόμοιες με τη δουλεία ή την αφαίρεση οργάνων.

Οι άνθρωποι διακινούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία, επαιτεία, καταναγκαστικό γάμο, για την πώληση παιδιών και παιδιών ως στρατιώτες, καθώς και για την αφαίρεση οργάνων. 
Οι γυναίκες αποτελούν το 49% και τα κορίτσια το 23% του συνόλου των θυμάτων του trafficking.
Η σεξουαλική εκμετάλλευση αποτελεί την πιο κοινή μορφή εκμετάλλευσης (59%) και ακολουθεί η καταναγκαστική εργασία (34%).
Τα περισσότερα θύματα διακινούνται εντός των συνόρων των χωρών καταγωγής τους – τα θύματα που διακινούνται στο εξωτερικό μεταβιβάζονται στις πλουσιότερες χώρες. 

 

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

Πηγή: un.org

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  5 οργανώσεις στην Ευρώπη ενώνουν δυνάμεις για την καταπολέμηση της εμπορίας γυναικών στο διαδίκτυο

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Trafficking 2020"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!