Πρόσκληση Συμμετοχής στο Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης Νέων Γυναικών WOMENTORS

Αγαπητή φοιτήτρια,

Γνωρίζεις ότι

  • Η Ελλάδα υστερεί έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών;
  • Στην Ελλάδα οι γυναίκες κατέχουν την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ στη συμμετοχή σε θέσεις εξουσίας (πολιτική, Διοικητικά Συμβούλια εταιριών, υψηλόβαθμες θέσεις κ.λπ.);
  • Το 34% των γυναικών αμείβονται χαμηλότερα από τους άντρες στον ιδιωτικό τομέα;
  • Οι γυναίκες ασχολούνται καθημερινά με τη φροντίδα του σπιτιού και των μελών του σε ποσοστό 85%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες είναι 16%;
  • Οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία;

Όλες αυτές και άλλες ακόμα διακρίσεις κατά της γυναίκας, οι οποίες την κατατάσσουν με όρους επιστημονικούς στις «ευάλωτες ομάδες», συνδέονται με αντιλήψεις, που κάποιες φορές είναι ριζωμένες βαθιά, ακόμα και στις γυναίκες. Ο μόνος τρόπος να ανατραπούν οι υφιστάμενες αδικίες είναι να τις αντιμετωπίσουν οι ίδιες οι γυναίκες με την εσωτερική τους δύναμη και τη συνολική τους στάση.

Αν πιστεύεις ότι έχει νόημα να δυναμώσεις εσύ η ίδια, ώστε να είσαι σε θέση να αντισταθείς σε ενδεχόμενες διακρίσεις που μπορεί να συναντήσεις στο δρόμο σου, αν θέλεις να είσαι σε θέση να αξιοποιήσεις πλήρως τις ικανότητες και τη δυναμική σου για επαγγελματική ανέλιξη, να μπορείς να διεκδικείς τα επαγγελματικά σου δικαιώματα, να διασφαλίσεις μια ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής σου, να θωρακίσεις τον εαυτό σου απέναντι σε αδικίες και βιαιοπραγίες, να μεγαλώσεις παιδιά απαλλαγμένα από στερεότυπα και στο τέλος να βοηθήσεις και άλλες γυναίκες της ηλικίας σου να δυναμώσουν, τότε κάνε αίτηση στο WOMENTORS.

Το WOMENTORS είναι ένα έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο την Αποστολή Άνθρωπος.

Έχει διετή διάρκεια και απευθύνεται σε νέες γυναίκες, με στόχο να ενεργοποιήσει την εσωτερική τους δύναμη ώστε να αναλάβουν τον έλεγχο της ζωής τους.

Αν διανύεις τώρα το 1o ή  το 2o έτος των σπουδών σου και ενδιαφέρεσαι να γίνεις Leader σε μια νέα εποχή ενδυνάμωσης γυναικών, αν θέλεις να ορίζεις εσύ την τύχη σου, και να βοηθήσεις και άλλες γυναίκες να το κάνουν, τότε κάνε την αίτησή σου ως εξής:

(Στείλε μέχρι τις 15 Ιουλίου,  ένα σύντομο video 2-3  λεπτών, απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις):

  • Γιατί θέλεις να συμμετέχεις στο πρόγραμμα;
  • Γιατί πιστεύεις ότι είσαι η κατάλληλη;
  • Τι σε ενθουσιάζει πιο πολύ στη ζωή σου;
  • Τι σε φοβίζει πιο πολύ στη ζωή σου; 
  • Πες μας μια ιδέα που έχεις σκεφτεί, την οποία θεωρείς νέα και πρωτοποριακή.

Παράταση υποβολής αιτήσεων μέχρι 30 Ιουλίου!

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο και για τον ρόλο που μπορείς να αναλάβεις, είναι διαθέσιμες στις «Συχνές Ερωτήσεις» της ιστοσελίδας του WOMENTORS, αλλά θα χαρούμε να απαντήσουμε και σε επιπλέον ερωτήσεις στο info@womentors.gr .

Η Ομάδα Έργου του Πρόγράμματος WOMENTORS

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ WOMENTORS

Ο δείκτης ισότητας φύλων 2019 κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ-28. Το χάσμα αμοιβής για ίση εργασία είναι υψηλό, η πρόσβαση γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων περιορισμένη, στην εργασία χαμηλότερη από την ανδρική και με δυσμενέστερους όρους, η φροντίδα του σπιτιού και των οικείων βαρύνει δυσανάλογα τη γυναίκα. Η βία κατά των γυναικών είναι στατιστικά σημαντική.

Το WOMENTORS είναι ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην πολύπλευρη ενδυνάμωση νέων γυναικών μέσω εκπαίδευσης και ανάπτυξης ικανοτήτων για μεγαλύτερη συμμετοχή, λήψη αποφάσεων, δύναμη και δράση, ώστε να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της ζωής τους σε σχέση με την οικονομική τους δραστηριότητα, το δημόσιο/πολιτικό χώρο που έχουν στη διάθεσή τους, την εναρμόνιση του επαγγελματικού με τον οικογενειακό/προσωπικό χρόνο, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στην εργασία και σε όλους τους τομείς της ζωής και την υγεία τους.

177 νέες φοιτήτριες εκπαιδεύονται ως leaders και αναλαμβάνουν τον Οκτώβριο του 2020 ηγετική δράση, οργανώνοντας μέσα σε 2 έτη σειρά σεμιναρίων ενδυνάμωσης για 50 νέες γυναίκες η καθεμία. Έτσι, δημιουργείται ένα πανελλαδικό δίκτυο 9.000 γυναικών 18-35 ετών, οι οποίες συμμετέχουν σε δράσεις ολιστικής ενδυνάμωσης σε 12 πόλεις της Ελλάδας. Συντονιστικό και συμβουλευτικό ρόλο σε τοπικό επίπεδο αναλαμβάνουν 25 γυναίκες με γνώσεις ενδυνάμωσης.

 

Η εκπαίδευση όλων είναι μικτή (διά ζώσης και εξ αποστάσεως μέσω πλατφόρμας), ενώ κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων υπάρχει δυνατότητα τηλεδιάσκεψης με γυναίκες μέντορες. Προβάλλονται θετικά γυναικεία πρότυπα μέσω βίντεο (ασύγχρονα) σε 35.000 γυναίκες κάθε ηλικίας και γίνεται ενδοσχολική ενημέρωση σε 4.000 κορίτσια και ισάριθμα αγόρια ηλικίας 12-18.

 

Το Ίδρυμα Λαμπράκη αναλαμβάνει τη δημιουργία και εφαρμογή βιώσιμου μοντέλου πολλαπλασιαστικής ενδυνάμωσης και συνηγορίας, την ενδυνάμωση των γυναικών (πλην της υγείας), την οργάνωση, διαχείριση, επιστημονική πλαισίωση και υλοποίηση του έργου και την επικοινωνία. Η Αποστολή Άνθρωπος αναλαμβάνει την ενδυνάμωση και επιστημονική πλαισίωση σε θέματα υγείας.

 

Διαβάστε Επίσης  Καλύτερες συνθήκες εργασίας για οδηγούς φορτηγών σε ολόκληρη την ΕΕ

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!