Εκπαιδευτική Περίοδος 2020-2021
ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Διαδικτυακό Σεμινάριο
Ετήσιο Σεμινάριο: Ομαδική Αναλυτική Θεωρία και Προσωπική Εμπειρία συμμετοχής σε Ομάδα Aναλυτικού τύπου |
Οργάνωση: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ (E.Δ.Ο.Α.) |
Τόπος: ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΖΟΟΜ |
Διάρκεια: Μια ακαδημαϊκή χρονιά (9 Οκτωβρίου 2020 – 23 Απριλίου 2021) |
Ημέρα και ώρες: Παρασκευή 18.00 – 21.00 |
Κάθε συνεδρία του σεμιναρίου περιλαμβάνει μια θεωρητική εισήγηση και συζήτηση, ακολουθούμενη από ομάδες εμπειρίας στις οποίες έχουν τοποθετηθεί όλοι οι συμμετέχοντες. Τόσο η θεωρητική εισήγηση όσο και οι ομάδες εμπειρίας θα γίνονται διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ. Θα είναι επομένως εφικτό να παρακολουθήσει κάποιος το σεμινάριο ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας και εργασίας. Επί πλέον θα έχουμε την ευκαιρία να μελετήσουμε εμπράκτως τις διαδικτυακές ομάδες θεωρίας και εμπειρίας ενώ δεν θα υποκείμεθα σε οποιονδήποτε κίνδυνο σχετικό με την εν εξελίξει πανδημία .
Αναλυτικά σε κάθε συνεδρία: 18.00 – 19.15 Θεωρητική εισήγηση και συζήτηση 19.15 – 19.30 Διάλειμμα 19.30 – 21.00 Συμμετοχή σε ομάδες εμπειρίας αναλυτικού τύπου |
Το σεμινάριο απευθύνεται σε ψυχοθεραπευτές, ψυχιάτρους, ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνικούς ανθρωπολόγους νοσηλευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, στελέχη επιχειρήσεων, διοικητικά στελέχη υπηρεσιών υγείας, πτυχιούχους σχολών διοίκησης επιχειρήσεων, επιστημών υγείας και διατροφολογίας στους φοιτητές των αντίστοιχων κλάδων, και γενικά στον καθένα που ενδιαφέρεται από θεωρητική άποψη για τη δυναμική των μικρών (small groups), μεσαίων (median groups) και μεγάλων (large groups) ομάδων, αλλά επιθυμεί επίσης και να συμμετάσχει προσωπικά σε μια ομάδα εμπειρίας πού θα συντονίζεται με βάση τη θεωρία και την τεχνική της Ομαδικής Ανάλυσης.
Οι θεωρητικές παρουσιάσεις γίνονται από έλληνες και ξένους ειδικούς (Ομαδικούς αναλυτές, Ψυχαναλυτές, Κοινωνιολόγους, Νευροεπιστήμονες, Φιλοσόφους, και άλλους επιστήμονες που ενδιαφέρονται για την ομαδική θεωρία και τα ομαδικά δυναμικά).
Ο συντονισμός των ομάδων εμπειρίας γίνεται από ομαδικούς αναλυτές, μέλη της Διεθνούς Ομαδικής Αναλυτικής Εταιρείας (Group Analytic Society International).
Ενδεικτικές θεωρητικές θεματικές του σεμιναρίου: Η έννοια της θεραπείας, η έννοια της ψυχοθεραπείας, η έννοια της ομαδικής ψυχοθεραπείας. Η διαλεκτική ομάδας – ατόμου και οι συνέπειες του τρόπου προσέγγισης αυτού του διπόλου. Η ιστορία της ομαδικής ψυχοθεραπείας (από τον Pratt στον Foulkes). Ομαδικές ψυχοθεραπείες αναλυτικού τύπου (Analysis in the group), (Analysis of the group), (Analysis of the group in the group through the group by the group with the group including the conductor). H συμβολή του Bion, η συμβολή του Kaes και άλλα ομαδικά μοντέλα ψυχαναλυτικής έμπνευσης. Η ομαδική ανάλυση του S.H. Foulkes. Η φιλοσοφική βάση της ομαδικής ανάλυσης (Αριστοτέλους Πολιτικά), η κοινωνιολογική συνιστώσα της ομαδικής ανάλυσης (η Κοινωνιολογία του Norbert Elias).Σχέσεις και γέφυρες μεταξύ Ομαδικής Ανάλυσης και Νευροεπιστημών (κατοπτρικοί νευρώνες, διαπροσωπική νευροβιολογία). Σχέσεις και γέφυρες μεταξύ Ψυχανάλυσης και Ομαδικής Ανάλυσης. Σχέσεις και γέφυρες μεταξύ Ομαδικής Ανάλυσης και άλλων προσεγγίσεων από την Ψυχολογία και την Ψυχανάλυση (Attachment theory, Object relations theory, Rrlational psychoanalysis). Η Ομαδική ανάλυση ως εν δυνάμει σύζευξη Ψυχανάλυσης και Κοινωνιολογίας. Θεμελιώδεις έννοιες της Ομαδικής ανάλυσης. Η έννοια του Κοινωνικού Ασυνειδήτου. Η έννοια της Ομαδικής Μήτρας (matrix). Η έννοια της Επικοινωνίας. Η έννοια του Επικοινωνιακού πεδίου (communicational field). Bασικά Ομαδικά Φαινόμενα στην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία. Θεραπευτικοί παράγοντες στην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία. Η έρευνα στην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία. Η ομαδική ανάλυση μετά τον S.H. Foulkes. Η μεσαία ομάδα (median group). Η μεγάλη ομάδα (large group). Η Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία και η αλλαγή του επιστημονικού υποδείγματος στην ψυχοθεραπεία.
Οι ομάδες εμπειρίας δίνουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να έχουν προσωπική εμπειρική επιβεβαίωση της ομαδικής λειτουργίας και των φαινομένων που αναπτύσσονται στην ομάδα καθώς και την δυνατότητα επεξεργασίας των ομαδικών αναλυτικών θεωριών. Η συμμετοχή στην ομάδα εμπειρίας είναι ένας εμπειρικός τρόπος μελέτης της ομαδικής κατάστασης. Δεν συνιστά θεραπεία παρ’ ότι μπορεί να αξιοποιηθεί κατά πολλούς τρόπους από τους συμμετέχοντες.
Η εμπειρία αυτή μπορεί να είναι σημαντική τόσο για τους επαγγελματίες του χώρου όσο και για οποιονδήποτε άλλον ενδιαφερόμενο. Άλλωστε, δε νοείται άτομο χωρίς ομάδα αναφοράς, δεδομένου ότι όλοι είμαστε «προϊόν» μιας ομάδας, δηλαδή της οικογένειας, ενώ σε κάθε έκφανση της ζωής μας προσωπική, κοινωνική, επαγγελματική, ζούμε πάντοτε σε κοινωνική σχέση με κάποιους άλλους, συν-δημιουργούμε δηλαδή, μαζί με άλλα άτομα, διάφορες ομάδες και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο με ομαδικούς όρους. Όπως το έθεσε η Hanna Arendt (1958), συνοψίζοντας θα έλεγε κανείς τον Φρόυντ, τον Φούξ, τον Μπίον και τον Eλίας: «Η ανθρώπινη κατάσταση είναι αυτή της πληθυντικότητας …. Το γεγονός είναι, ότι οι άνθρωποι, όχι ο άνθρωπος, ζουν στη γη και κατοικούν τον κόσμο. Η ανθρώπινη ζωή αρχίζει και συνεχίζεται στην πληθυντικότητα και ποτέ δεν υπήρξε με όρους ενικότητας».
Επιστημονικοί συνεργάτες: Ανδριακοπούλου Κλειώ, Παιδαγωγός, Ψυχοθεραπεύτρια, Ομαδική Αναλύτρια. Γρηγοριάδου Αλίκη, Παιδοψυχίατρος, Ομαδική Αναλύτρια. Κανελλάκης Κωνσταντίνος. Ψυχίατρος, Ομαδικός Αναλυτής, Κούβελας Ηλίας, Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής τού Παν/μίου Πάτρας. Κουκής Αναστάσιος, Ψυχολόγος, Ομαδικός Αναλυτής. Κυριαζής Δημήτριος, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος Ομαδικός Αναλυτής. Ματσάγγας Αριστομένης, Θεολόγος, ιερέας, Ψυχίατρος, Ομαδικός Αναλυτής. Μελά Κατερίνα , Νευρολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Ομαδική Αναλύτρια, Vice President of IAGP (International Association of Group Psychotherapy), Chair of IAGP Research Committee. Μερτίκας Γεώργιος, Κοινωνιολόγος. Μωρόγιαννης Κωνσταντίνος, Ψυχίατρος, Ομαδικός Αναλυτής, Πρόεδρος του ΕΔΟΑ. Νικολής Ιωάννης, Ψυχίατρος, Ομαδικός Αναλυτής. Οικονομοπούλου Ευγενία, Ψυχοθεραπεύτρια, Ομαδική Αναλύτρια. Σκαλή Θεοδώρα, Ψυχολόγος, Μsc, PhD Ομαδική Ψυχοθεραπεύτρια, ΕΔΙΠ Ψυχολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ. Σκόνδρας Μάρκος, Ψυχίατρος, Ομαδικός Αναλυτής. Στυλιανούδη Λίλυ, κλινική Κοινωνική Ανθρωπολόγος, πρώην Διευθύντρια τού Κέντρου Ερεύνης τής Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών. Τσέκερης Χαράλαμπος, Κοινωνιολόγος, ερευνητής στο ΕΚΚΕ. Τσιράκη Κωνσταντίνα, Ψυχοθεραπεύτρια, Ομαδική Αναλύτρια. Χουρδάκης Νικόλαος, Ψυχoλόγος, Ομαδικός Αναλυτής.
Farhad Dalal, Ψυχοθεραπευτής, Εκπαιδευτής Ομαδικός Αναλυτής στο Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης τού Λονδίνου.
Τom Ormay, Ψυχαναλυτής, Ομαδικός Αναλυτής, Εκπαιδευτής Ομαδικός Αναλυτής, στο Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης τού Λονδίνου και της Βουδαπέστης.
Στο σεμινάριο θα διδάξουν επίσης και κάποιοι άλλοι Ομαδικοί Αναλυτές από το εξωτερικό. Τα ονόματά τους και τα θέματα των παρουσιάσεών τους θα εμφανιστούν στο αναλυτικό πρόγραμμα τού σεμιναρίου που θα δοθεί στους συμμετέχοντες κατά την εγγραφή τους.
Επιστημονική επιτροπή: Κ. Μωρόγιαννης, Λίλυ Στυλιανούδη, Χ.Τσέκερης, Δώρα Σκαλή, Ευγενία Οικονομοπούλου, Μάρκος Σκόνδρας.
Συμβουλευτική Επιτροπή: Farhad Dalal, Tom Ormay, Κωνσταντίνος Κανελλάκης, Kατερίνα Μελά.
Mε την εγγραφή δίνονται στους συμμετέχοντες και τα εξής βιβλία αναφοράς:
- Dalal, F. (2007). Η Ομαδική Ανάλυση μετά τον S.H. Foulkes. Ας (ξανα)μιλήσουμε σοβαρά για την Ομάδα. Μτφ. Γ. Μερτίκας, Επιστ. Επιμέλεια Κ. Μωρόγιαννης-Χ. Ιωαννίδης. Αθήνα. Κανάκη.
- Α.P. Tom Ormay (2016). Η κοινωνική φύση των προσώπων. Ένα πρόσωπο δεν είναι πρόσωπο. Μτφ. Γ. Μερτίκας. Επιστ. Επιμέλεια Κ. Μωρόγιαννης- Λ. Στυλιανούδη. Αθήνα. Ελληνικό Δίκτυο Ομαδικών Αναλυτών και Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ.
Έναρξη: Παρασκευή, 9/10/ 2020 |
Λόγω της συμμετοχής των μελών του σεμιναρίου σε ομάδες εμπειρίας αναλυτικού τύπου, οι διαθέσιμοι συντονιστές ομάδων, και ο αριθμός των συμμετεχόντων στις ομάδες αυτές είναι συγκεκριμένος, Θα τηρηθεί επομένως σειρά προτεραιότητας. |
Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής. |
Σύνολο συνεδριών του Σεμιναρίου: 26 |
Κόστος συμμετοχής: 500 ευρώ σε τρεις δόσεις: (Εγγραφή, Νοέμβριος, Ιανουάριος ) |
Φοιτητές: Έκπτωση 10% |
Εφ άπαξ εξόφληση: Έκπτωση 10% |
Υπεύθυνος του σεμιναρίου: Κώστας Μωρόγιαννης. Ψυχίατρος – Ομαδικός Αναλυτής. Μέλος της Group Analytic Society International, τηλ: 210 7213307, 6977627779, e-mail:morkost10@gmail.com
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥTIKH ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής: Γραμματεία: e-mail: edoa.henega@gmail.com , morkost10@gmail.com , Tηλ. 2107213307 6977627779.
Θα ακολουθήσει επικοινωνία και συνέντευξη με όλους τους ενδιαφερομένους για την οριστικοποίηση της συμμετοχής. Η συνέντευξη γίνεται είτε δια ζώσης είτε μέσω skype.
Η πρώτη συνεδρία του Σεμιναρίου (9 Οκτωβρίου 2020) θα γίνει δια ζώσης στην Αθήνα. Όλες οι άλλες συνεδρίες του Σεμιναρίου θα είναι διαδικτυακές.
Το σεμινάριο μπορεί να αποτελέσει τη «θύρα εισόδου» για όσους επιθυμούν να εκπαιδευτούν ως Oμαδικοί Aναλυτές. Περισσότερες πληροφορίες κατά την εγγραφή.
Ενδιαφέρομαι να λαβω μέρος στο σεμινάριο ομαδικής ψυχαναλυτικής θεραπείας