Ίση αμοιβή για ίση εργασία | Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών

Η Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών, που γιορτάζεται για πρώτη φορά φέτος στις 18 Σεπτεμβρίου 2020, αντιπροσωπεύει τις μακροχρόνιες προσπάθειες για την επίτευξη ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας. Επιπλέον στηρίζεται στη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών και κοριτσιών.

Σε όλες τις περιοχές του κόσμου, οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες, με το έμφυλο μισθολογικό χάσμα να εκτιμάται στο 23% παγκοσμίως. Η ισότητα των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών εξακολουθεί να αναστέλλεται λόγω των επίμονων ιστορικών και διαρθρωτικών ανισοτήτων στις σχέσεις μεταξύ γυναικών και ανδρών, της φτώχειας και των οικονομικών ανισοτήτων και των δυσκολιών στην πρόσβαση σε πόρους και ευκαιρίες που περιορίζουν τις δυνατότητες των γυναικών και των κοριτσιών. Η πρόοδος για τη μείωση του χάσματος ήταν αργή. Ενώ η ισότητα των αμοιβών έχει υποστηριχτεί ευρέως, η εφαρμογή της στην πράξη έχει αποδειχτεί δύσκολη.

 

Οι γυναίκες κερδίζουν 77 σεντς για κάθε δολάριο που κερδίζουν οι άντρες από εργασία ίσης αξίας. 
Με αυτόν τον ρυθμό, θα χρειαστούν τα επόμενα 257 χρόνια για να γεφυρωθεί το παγκόσμιο μισθολογικό χάσμα.
Οι γυναίκες συγκεντρώνονται σε εργασίες με χαμηλότερες αποδοχές, με χαμηλότερες δεξιότητες με μεγαλύτερη επισφάλεια και υποεκπροσωπούνται στους ρόλους λήψης αποφάσεων.
Οι γυναίκες πραγματοποιούν τουλάχιστον δυόμισι φορές περισσότερη μη αμειβόμενη οικιακή εργασία και φροντίδα από τους άνδρες.

 

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω, οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) θέτουν την ανάγκη επίτευξης της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης όλων των γυναικών και των κοριτσιών. Επιπλέον, οι SDGs προωθούν την αξιοπρεπή εργασία και την οικονομική ανάπτυξη αναζητώντας πλήρη και παραγωγική απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία για όλες τις γυναίκες και τους άνδρες, συμπεριλαμβανομένων των νέων και των ατόμων με αναπηρίες, και ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας. Η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου είναι ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή της Ατζέντας του 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η επίτευξη ίσης αμοιβής αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων. Χρειάζεται η προσπάθεια ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας και απομένει να γίνει ακόμη περισσότερη δουλειά. Τα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένων των UN Women και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), καλούν τα κράτη μέλη και την κοινωνία των πολιτών, τις γυναικείες και κοινοτικές οργανώσεις και φεμινιστικές ομάδες, καθώς και τις επιχειρήσεις και τις οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών, να προωθήσουν την ίση αμοιβή για ίση εργασία και την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και κοριτσιών.

Equal Pay International Coalition

 

Ο Διεθνής Συνασπισμός για την Ισότητα Αμοιβών (EPIC) καθοδηγείται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, το UN Women και τους εταίρους τους. Στόχος του EPIC είναι η επίτευξη ίσης αμοιβής για γυναίκες και άνδρες παντού. Συγκεντρώνοντας ένα ευρύ φάσμα παραγόντων με διαφορετικούς τομείς εστίασης και εμπειρογνωμοσύνης, η EPIC υποστηρίζει τις κυβερνήσεις, τους εργοδότες, τους εργαζομένους και τις οργανώσεις τους ώστε να σημειώσουν συγκεκριμένη και συντονισμένη πρόοδο προς αυτόν τον στόχο. Ο Συνασπισμός EPIC είναι επί του παρόντος η μόνη σύμπραξη που εργάζεται για τη μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

 

Πηγή: un.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού 2020

 

Be the first to comment on "Ίση αμοιβή για ίση εργασία | Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!