ΔΙΟΤΙΜΑ : “Δεν θα σωπάσουμε…στη σεξιστική ρητορική μίσους!”

Ο μισογυνικός οχετός παίκτη ελληνικού reality, προκαλεί οργή αλλά όχι έκπληξη. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, ατυχής στιγμή, αφέλεια, αστοχία ενός ανθρώπου.

Σε αυτή την περίπτωση, είδαμε οn camera, σε ζώνη υψηλής ακροαματικότητας αυτό που συμβαίνει καθημερινά σε φιλικές συζητήσεις, χώρους δουλειάς, πηγαδάκια, στο δρόμο, στα social media: τοξικές αρρενωπότητες να αντιμετωπίζουν τις γυναίκες σαν σεξουαλικά αντικείμενα, να θεωρούν ότι η έκφραση αντρικής (σεξουαλικής) βίας είναι κάτι «φυσιολογικό», ενώ η υποταγή είναι στη «φύση των γυναικών», να κατηγορούν τα θύματα του βιασμού «ότι τα ‘θελαν», «προκάλεσαν», «τους άξιζε»…

Δεν είναι μόνο όσοι χύνουν το σεξιστικό δηλητήριο, όσοι και όσες ρητά υιοθετούν το μισογυνισμό και το victim blaming. Δίπλα τους στέκονται όλοι όσοι ανέχονται αυτά τα σχόλια, γελούν, κάνουν λόγο για «πλακίτσα», επικροτούν, αλλά και σιωπούν. Και στη μεγάλη εικόνα, τα μίντια συχνά να δικαιολογούν και να απενοχοποιούν τη σεξουαλική βία.

Μη γελιόμαστε η κουλτούρα του βιασμού είναι βαθιά εμπεδωμένη στην ελληνική κοινωνία, αποτελώντας δυσβάσταχτη καθημερινότητα για εκατομμύρια γυναίκες και θηλυκότητες, μέσο πειθάρχησης των σωμάτων και των ζωών μας, οδυνηρή υπενθύμιση τους βιώματος για τις επιζώσες.

Ευτυχώς έχουμε φτάσει σε μια εποχή που αυτή η σεξιστική ρητορική μίσους δεν περνά χωρίς αντίλογο. Οι χθεσινές οργισμένες αντιδράσεις από χρήστες/τριες των social media, που συμπαρέσυραν τοποθετήσεις του πολιτικού κόσμου, χορηγών, την αποβολή του παίκτη – αποτελούν ηχηρό μήνυμα πως όλα αυτά δεν θα μένουν χωρίς απάντηση.

Από εδώ και πέρα, επιτακτική κρίνεται η παρέμβαση του ΕΣΡ, αλλά και η παρέμβαση εισαγγελέα για τη διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων από τον εν λόγω παίκτη.

Δεν θα σωπάσουμε!

 

Facebook Page – Διοτίμα – Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών

 

Διαβάστε Επίσης  Γιατροί Χωρίς Σύνορα για κλείσιμο ΠΙΚΠΑ: Αυτό το απάνθρωπο φιάσκο πρέπει να σταματήσει

Be the first to comment on "ΔΙΟΤΙΜΑ : “Δεν θα σωπάσουμε…στη σεξιστική ρητορική μίσους!”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!