Ο Π.Ο.Υ. καλεί για μαζική αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας

Η ψυχική υγεία αποτελεί έναν από τους πιο παραμελημένους τομείς της δημόσιας υγείας. Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με κάποια ψυχική διαταραχή, τρία εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την κατάχρηση αλκοόλ και ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 40 δευτερόλεπτα από αυτοκτονία. Στις μέρες μας, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν επηρεαστεί από την πανδημία COVID-19, η οποία οδηγεί σε επιπρόσθετο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Παρόλα αυτά, σχετικά λίγοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, περισσότερο από το 75% των ατόμων με ψυχικές, νευρολογικές και διαταραχές χρήσης ουσιών δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία για την πάθησή τους. Επιπλέον, το στίγμα, οι διακρίσεις, η τιμωρητική νομοθεσία και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένα.

Η περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική και προσιτή υγειονομική περίθαλψη πριν από την πανδημία, και ιδίως σε ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και συγκρούσεων, οξύνθηκε περαιτέρω λόγω του COVID-19, καθώς η πανδημία έχει επηρεάσει δυσμενώς τις υπηρεσίες υγείας σε όλο τον κόσμο. Πρωταρχικά αίτια ήταν η μόλυνση και ο κίνδυνος μόλυνσης σε ιδρύματα μακράς διαμονής, όπως τα κέντρα φροντίδας και τα ψυχιατρικά ιδρύματα, εμπόδια στη συνάντηση των ανθρώπων πρόσωπο με πρόσωπο, υγειονομικό προσωπικό ψυχικής υγείας που έχει μολυνθεί από τον ιό και κλείσιμο ιδρυμάτων ψυχικής υγείας για τη μετατροπή τους σε εγκαταστάσεις φροντίδας για άτομα με COVID-19.

Γι ‘αυτό το λόγο, για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου 2020), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μαζί με τους συνεργαζόμενους οργανισμούς, United for Global Mental Health και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας (World Federation for Mental Health), ζητούν μια μαζική αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας, μέσα από την εκστρατεία Move for mental health: let’s invest, που έχει ήδη ξεκινήσει. 

Οι χώρες δαπανούν κατά μέσο όρο μόνο το 2% των προϋπολογισμών για την υγεία στον τομέα της ψυχικής υγείας. Παρά τις αυξήσεις των τελευταίων ετών, η διεθνής αναπτυξιακή βοήθεια για την ψυχική υγεία δεν ξεπέρασε ποτέ το 1% της συνολικής αναπτυξιακής βοήθειας για την υγεία. Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι για κάθε 1 δολάριο ΗΠΑ που επενδύεται σε κλιμακωτή θεραπεία για κοινές ψυχικές διαταραχές, όπως την κατάθλιψη και το άγχος, υφίσταται απόδοση 5 δολαρίων ΗΠΑ σε βελτιωμένη υγεία και παραγωγικότητα.

 

Πηγή: who.int

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Doing What Matters in Times of Stress: Εικονογραφημένος Οδηγός του Π.Ο.Υ. για τη διαχείριση του στρες σε αντιξοότητες

Be the first to comment on "Ο Π.Ο.Υ. καλεί για μαζική αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!