“Ταξίδι στις Γειτονιές των Βαλκανίων” | Προβολή Ταινιών Μικρού Μήκους στις γειτονιές της Κάτω Τούμπας και της Άνω Πόλη στη Θεσσαλονίκη

Το Δωμάτιο της Γειτονιάς και το Balkans Beyond Borders σας προσκαλούν σε ένα “Ταξίδι στις Γειτονιές των Βαλκανίων” στις 29 & 30 Σεπτεμβρίου στα Δωμάτια της Δ’ και Γ’ Δημοτικής Κοινότητας (Κάτω Τούμπα & Άνω Πόλη) αντίστοιχα.

Ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα προβολών θα αποτελέσει τον οδηγό των θεατών στους δρόμους και τις γειτονιές των Βαλκανίων μέσα από έξι ταινίες που έχουν προβληθεί σε προηγούμενα Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Balkans Beyond Borders. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα Βαλκάνια και τις διάφορες κουλτούρες που φιλοξενεί η περιοχή μέσα από τις ξεχωριστές αφηγήσεις νέων καλλιτεχνών.

Πρόγραμμα Ταινιών:

Crossing
Σύνοψη: Μια νεαρή γυναίκα κάνει μια ευχάριστη βόλτα στο δάσος. Ή όχι;

Σκηνοθεσία: Νίκος Μαθιός
Προέλευση: Ελλάδα
Διάρκεια: 05:20’
Προβλήθηκε στο ΒΒΒ Short Film Festival 2019

The Future is Ours
Σύνοψη: Μια ιστορία για δύο νεαρούς εραστές. Η Μάγια είναι πολύ παθιασμένη με τις τρέχουσες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που συμβαίνουν στην πόλη, αλλά δεν γνωρίζει τίποτα για τον πατέρα του Κόστα, Ίλτζο, ο οποίος είναι διοικητής σε τοπικό αστυνομικό τμήμα. Ένα βράδυ συλλαμβάνονται και οι ζωές τους αλλάζουν για πάντα.

Σκηνοθεσία: Andrej Georgiev
Προέλευση: Βόρεια Μακεδονία
Διάρκεια: 13:40’
Προβλήθηκε στο ΒΒΒ Short Film Festival 2019

Joc
Σύνοψη: Ο Dani, ένα 12χρονο αγόρι που ζει στα περίχωρα του Βουκουρεστίου, μοχθεί σε ένα πολυσύχναστο φανάρι κυκλοφορίας όπου πουλά κρύο νερό για να υποστηρίξει την οικογένειά του. Προσπαθεί να εξοφλήσει όλα τα χρέη στοιχηματίζοντας όλα τα χρήματά του σε ένα παιχνίδι που οργανώθηκε από παιδιά, με κουτιά από χαρτόνι στις γραμμές του τραμ.

Σκηνοθεσία: Andreea Valean
Προέλευση: Ρουμανία
Διάρκεια: 16:17’
Προβλήθηκε στο ΒΒΒ Short Film Festival 2019

Ibarska Highway
Σύνοψη: Μια πειραματική ταινία δρόμου για τον κεντρικό κρατικό δρόμο της χώρας και την ικανότητα στις πόζες.

Σκηνοθεσία: Aleksandrija Ajdukovic
Προέλευση: Σερβία
Διάρκεια: 12:00’
Προβλήθηκε στο ΒΒΒ Short Film Festival 2019

Vietnam
Σύνοψη: Μια μοναδική ομάδα νέων, που γεννήθηκαν στη διαβόητη δεκαετία του ’90 στη Σερβία, έχουν μεγαλώσει ενωμένοι με ορισμένους κανόνες στους δρόμους του απομονωμένου γκέτο του Βελιγραδίου, που ονομάζεται συμβολικά Βιετνάμ. Στο κατώφλι της ενηλικίωσης η φιλία τους αντιμετωπίζει τον πειρασμό, κάτω από το βάρος των νέων προκλήσεων ζωής, των αναγκών και των κοινωνικών περιστάσεων.

Σκηνοθεσία: Jovana Kovanovic
Προέλευση: Σερβία
Διάρκεια: 26:00’
Προβλήθηκε στο Balkans Beyond Borders Short Film Festival 2016

Closed
Σύνοψη: Ο Kenan, ένας εργένης στα εξήντα του, είναι ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με κορνίζες. Μια μέρα, ένα νεαρό κορίτσι, που μοιάζει πολύ με τη νεκρή γυναίκα του, μπαίνει στο μαγαζί του. Του λέει ότι είναι φοιτήτρια και έχει συγκρότημα. Τον προσκαλεί να παρακολουθήσει το live τους σε ένα κοντινό μπαρ. Αν και διστάζει στην αρχή, τελικά αποφασίζει να παραστεί.

Σκηνοθεσία: Kerem Altın
Προέλευση: Τουρκία
Διάρκεια: 14:03’
Προβλήθηκε στο Balkans Beyond Borders Short Film Festival 2017

Συνολική διάρκεια προγράμματος: 90’

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 20:30 | Το Δωμάτιο της Γειτονιάς – Κάτω Τούμπα
Μυκόνου 2 // d-koinotita@domatio.net // 2310 945613
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 20:30 | Το Δωμάτιο της Γειτονιάς – Άνω Πόλη
Θεοφίλου 25 // c-koinotita@domatio.net // 2310 270089

 

Περιορισμένος αριθμός θέσεων! Για κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα Δωμάτια της Γειτονιάς τηλεφωνικά, μέσω email, και με αποστολή μηνύματος στην σελίδα “ το Δωμάτιο της Γειτονιάς ” στο facebook.

*Η προβολή θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο.

 

Το Δωμάτιο της Γειτονιάς

Το Δωμάτιο της Γειτονιάς είναι ένα πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης που υλοποιείται στις Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικές Κοινότητες από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΠΕΡΑ με την υποστήριξη του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ). To πρόγραμμα πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στo πλαίσιο της δωρεάς ύψους 10.000.000€ στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τα “Δωμάτια” αποτελούν ένα δίκτυο χώρων δημιουργικών κοινότητας, διαθέτουν εξοπλισμό για κατασκευές, χώρους συνάθροισης και εργαστηρίων, και είναι ανοιχτοί σε όλους. Κεντρικούς άξονες του προγράμματος αποτελούν η προώθηση της ανταλλαγής γνώσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων σε κοινωνικό περιβάλλον μέσω πρακτικών DIY (do-it- yourself, φτιάξ’το μόνος σου) και DIT (do-it-together, φτιάχνουμε μαζί).

Balkans Beyond Borders

Το Balkans Beyond Borders, είναι ένας οργανισμός με έδρα την Αθήνα. Αξιοποιώντας τη βιωματική μάθηση, ο οργανισμός επιθυμεί να συνδράμει στη βελτίωση των δεξιοτήτων των νέων και να διευκολύνει την κινητικότητα τους τόσο μέσα στα γεωγραφικά πλαίσια των Βαλκανίων, όσο και σε διεθνές επίπεδο μέσα από τη δημιουργική χρήση των ταινιών μικρού μήκους.

Κύρια δράση του οργανισμού αποτελεί το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που διοργανώνεται σε ετήσια βάση και περιλαμβάνει έργα νέων σκηνοθετών από το χώρο των Βαλκανίων. Κάθε χρόνο ταξιδεύει σε μια διαφορετική Ευρωπαϊκή πόλη και καλύπτει μια συγκεκριμένη θεματική έμπνευσης. Χρησιμοποιώντας ως μέσο τις ταινίες, το ΒΒΒ αποσκοπεί στη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου , στο οποίο θα αλληλοεπιδρούν φεστιβάλ, οργανισμοί νεολαίας και νέοι καλλιτέχνες. http://www.balkansbeyondborders.eu/

 

Διαβάστε Επίσης  Η «Μόλλυ Σουήνυ» έρχεται από την θεατρική ομάδα αστέγων «Walkabout»

Be the first to comment on "“Ταξίδι στις Γειτονιές των Βαλκανίων” | Προβολή Ταινιών Μικρού Μήκους στις γειτονιές της Κάτω Τούμπας και της Άνω Πόλη στη Θεσσαλονίκη"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!