1η Ημερίδα για το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης, το Διαζύγιο & την Παιδική Κακοποίηση: Ψυχολογικές & Νομικές Επιπτώσεις

Η 1η Ημερίδα για το Σύνδρομο της Γονικής Αποξένωσης ή Αλλοτρίωσης, το Διαζύγιο και την Παιδική Κακοποίηση: Ψυχολογικές & Νομικές Επιπτώσεις, διοργανώνεται από την Brain Matters Institute και την Δρ. Αλεξάνδρα Πενταράκη* και τελεί Υπό την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 17/10/2020, στο Συνεδριακό χώρο του Ξενοδοχείου Mediterranean Palace στην Θεσσαλονίκη από τις 09:00-21:00.

 

Το φαινόμενο της γονικής αποξένωσης ή αλλοτρίωσης και ειδικά το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης ή Αλλοτρίωσης (ΣΓΑ) έχει παρατηρηθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες στις Δυτικές κοινωνίες και το τελευταίο διάστημα και στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια, και όχι μόνο, της δικαστικής διαδικασίας για την επιμέλεια των παιδιών ανάμεσα σε διαζευγμένους γονείς. Το ΣΓΑ έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί επίσης μια μορφή παιδικής κακοποίησης με σοβαρές επιπτώσεις στον ψυχισμό των παιδιών που το βιώνουν και η επίδρασή του φτάνει μέχρι και στην ενήλικη ζωή τους. Η οργάνωση της Ημερίδας έχει ως στόχο την ενημέρωση τόσο των επαγγελματιών όσο και του ευρύτερου κοινού πάνω στο θέμα του ΣΓΝ, της διαδικασίας του διαζυγίου, την ανίχνευση της παιδικής κακοποίησης και την επιρροή του στην ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου.

Η Ημερίδα θα περιλαμβάνει ομιλίες από αξιόλογους επαγγελματίες και επιστήμονες με εξειδίκευση στα προαναφερόμενα θέματα καθώς και σε άλλα σχετικά θέματα (βλ. Θεματικούς Άξονες Ημερίδας). Θα υπάρξει επίσης συζήτηση και θα τεθούν ερωτήματα αλλά και τοποθετήσεις πάνω στα θέματα με στόχο την ανταλλαγή γνώσης, εμπειρίας και γιατί όχι και ανάπτυξης νέων καινοτόμων ιδεών. 

Η Ημερίδα απευθύνεται σε ψυχολόγους, νομικούς, δικαστές, αστυνομικούς, ιατρούς, εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, γονείς. 

Θα δοθεί Πιστοποιητικό Συμμετοχής με αναγραφόμενες τις ώρες της Ημερίδας (από τις 09:30-21:00).

 

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ-ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗΣ

 

*Για εκείνους που έχουν ήδη εγγραφεί δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν την νέα φόρμα εγγραφής.

**Κατά την διάρκεια της δια ζώσης παρουσίασης θα τηρηθούν όλα τα μέτρα υγιεινής όπως αυτά παρέχονται από τον ΠΟΥ & τον ΕΟΔΥ.

***Δυνατότητα παρακολούθησης της Ημερίδας εξ αποστάσεως για όσους θέλουν να την παρακολουθήσουν από το σπίτι τους και βρίσκονται εκτός Θεσσαλονίκης. 

 

 

Θεματικοί Άξονες της Ημερίδας

 • Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης ή Αλλοτρίωσης
 • Διαζύγιο: Ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά
 • Διαζύγιο και Δίκαιο
 • Αληθινές ή ψευδείς κατηγορίες περί κακοποίησης του παιδιού
 • Παιδική κακοποίηση και οι επιπτώσεις της στον ψυχισμό του παιδιού
 • Παιδική κακοποίηση και οι νομικές επιπτώσεις της
 • Μορφές παιδικής κακοποίησης
 • Ενδοοικογενειακή βία
 • Παιδική κακοποίηση & Μαθησιακές επιπτώσεις
 • Διαζύγιο & Σχολική επίδοση
 • Παιδική κακοποίηση & ο ρόλος του ψυχολόγου
 • Παιδική κακοποίηση & Ιατροδικαστική
 • Θεραπευτικές προσεγγίσεις για την παιδική κακοποίηση
 • Θεραπευτικές προσεγγίσεις για το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης ή Αλλοτρίωσης
 • Ψυχολογική Διαχείριση του διαζυγίου

 

 

*Δρ. Αλεξάνδρα Πενταράκη PhD, CPsychol, AFBPsS
Κλινική Ψυχολόγος & Νευροψυχολόγος Παιδιών & Ενηλίκων-Λέκτορας-Εγγεγραμμένη Δικαστική Πραγματογνώμων σε Ελληνικά Δικαστήρια & στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου του Λονδίνου, King’s College London

Λέκτορας Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας & Ψυχικής Υγείας, University of Liverpool, UK (2012-2017), University of Essex, UK (2018-2019) 

Αρ. άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου Γ2/24/31197

 

Brain Matters Institute

Τσιμισκή 10

54624, Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 227 115 & 6971693870

www.dralexandrapentaraki.com

 

Διαβάστε Επίσης  Νέο Επιμορφωτικό Σεμινάριο "Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Ψυχολογική Αξιολόγηση" | Κε.δι.βι.Μ-1 «ΕΔΡΑ»

1 Comment on "1η Ημερίδα για το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης, το Διαζύγιο & την Παιδική Κακοποίηση: Ψυχολογικές & Νομικές Επιπτώσεις"

 1. Καλησπέρα σας συγχαρητήρια για όλο αυτό που κάνετε είναι πάρα πολύ σοβαρό!! Έιδα τα ΠΑΙΔΙΆ μου μετά από 9 μήνες…δεν τηρούν τής δικαστικές αποφάσεις.. καταστρέφουν τα παιδιά μας με το να μας αποξενονουν από αυτά!!! Πρέπει να συγκεντρωθούν αυτές η Κυρίες όχι όλες…. αλλά πάρα πολλές..δεν τιρουν την επικοινωνία μας τέρμα σε όλο αυτό το κακό που κάνουν στα ΠΑΙΔΙΆ μας… χωρίζουμε αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο.. αλλά σάν ζευγάρι όχι ποτέ σαν ΓΟΝΕΊΣ!!!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!