H ΙRC ζητά την επείγουσα εκκένωση των πλέον ευάλωτων προσφύγων, έπειτα από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Μόρια

Photo credit/Tara Todras-Whitehill for the International Rescue Committee

Ο COVID-19 θέτει σε κίνδυνο την υγεία περισσότερων από 12 χιλιάδων ανθρώπων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

 

Aθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2020 – Χτες επιβεβαιώθηκε το πρώτο περιστατικό COVID-19 στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων της Μόριας, στη Λέσβο, όπου πάνω από 12.000 άνθρωποι παραμένουν σε ασφυκτικές συνθήκες μέσα και γύρω από τον καταυλισμό, παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις για αποσυμφόρηση.

Ο συνωστισμός και η περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άτομα στα ελληνικά νησιά να παραμένουν ευάλωτα και εκτεθειμένα στον ιό. Καθώς το ενδεχόμενο ταχείας εξάπλωσης του COVID-19  είναι ορατό, θα πρέπει -όσο υπάρχει χρόνος-  να μεταφερθούν επειγόντως σε ασφαλείς συνθήκες οι πλέον ευάλωτοι, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των εγκύων και των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα. Στο μεταξύ, θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλα τα μέτρα προστασίας και ιατρικής βοήθειας που έχουν οι υπόλοιποι κάτοικοι της χώρας.

GREECE, LESBOS ISLAND MORIA CAMP Photo: Milos Bicanski

 

Η διεθνής οργάνωση International Rescue Committee (IRC) παρέχει στους αιτούντες άσυλο στη Λέσβο είδη και εγκαταστάσεις υγιεινής. Επίσης, ένα κέντρο διαλογής COVID-19 έχει εγκατασταθεί από την οργάνωση έξω από τη Μόρια. Οι ομάδες μας παρέχουν επίσης ψυχολογική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη  σε αιτούντες άσυλο που ζουν σε κέντρα υποδοχής στη Λέσβο, Χίο και Σάμο, όπου επωφελούμενοί μας κάνουν λόγο για αίσθηση εγκατάλειψης, ως αποτέλεσμα της συνεχούς επιβολής περιοριστικών μέτρων από τον Μάρτιο και των άθλιων συνθηκών διαβίωσής τους.

Η Δήμητρα Καλογεροπούλου, Διευθύντρια της IRC στην Ελλάδα, επισημαίνει:

«Γνωρίζουμε πλέον τον καταστροφικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτός ο ιός σε άτομα, οικογένειες και ολόκληρες κοινότητες. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν κληθεί να κρατούν αποστάσεις  για να αποτρέψουν την εξάπλωσή του. Ωστόσο, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και βασικής υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών, είναι απλώς αδύνατο να τηρηθούν στη Μόρια, όπου χιλιάδες άνθρωποι διαβιούν συνωστισμένοι με ανεπαρκή πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι.

«Καθώς ενδέχεται πολλά άτομα να φέρουν τον ιό χωρίς συμπτώματα, είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού, αδιάγνωστα.  Απαιτείται επείγουσα αύξηση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και αποχέτευσης, συμπεριλαμβανομένου επαρκούς χώρου για απομόνωση και καραντίνα.

«Άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να ζουν για μεγάλο διάστημα -για μήνες ολόκληρους- σε δομές με έντονο συνωστισμό και κακές συνθήκες υγιεινής, περιμένοντας την απόφαση για την αίτηση ασύλου τους. Η ορθότερη στρατηγική στην πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19 είναι η άμεση εκκένωση των πιο ευάλωτων περιστατικών από τις δομές αυτές και η μεταφορά τους σε ασφαλή καταλύματα. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ακόμη και τώρα,  αναγκάζονται να ζουν ο ένας πάνω στον άλλο”.

 

Η μέχρι τώρα εμπειρία μας, μας έχει αποδείξει ότι ο COVID-19 έχει οξύνει την ευαλωτότητα όσων χρήζουν προστασίας. Η θλιβερή κατάσταση στην οποία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, μας καλεί να απομακρυνθούμε από τη “συνήθη αντιμετώπιση” στα προβλήματα και να κινηθούμε προς μια μακροπρόθεσμη λύση με ανθρωπιστική προσέγγιση. Απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε, μια Ευρωπαϊκή  ηγετική παρουσία, τόσο στον τομέα της συνεργασίας στα τρέχοντα ζητήματα υγείας, όσο και στην προστασία και ενδυνάμωση όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη αυτήν την περίοδο.

 

Η IRC παρέχει υποστήριξη ψυχικής υγείας σε αιτούντες άσυλο που ζουν στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο από το 2018. Από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, έχει επεκτείνει την παρουσία της στο νησί της  Λέσβου σε μια προσπάθεια άμεσης ανταπόκρισης  στον κορονοϊό, με μια ομάδα νέων μελών του προσωπικού, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες υγιεινής και υγείας στη Μόρια, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής συλλογής απορριμμάτων και της εγκατάστασης 24 φορητών τουαλετών και σημείων υδροδότησης.

 

IRC Hellas

 

Διαβάστε Επίσης  Κοινή δήλωση αναφορικά με την προσχώρηση της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Be the first to comment on "H ΙRC ζητά την επείγουσα εκκένωση των πλέον ευάλωτων προσφύγων, έπειτα από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Μόρια"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!