Έκκληση βοήθειας για αναγνωρισμένους πρόσφυγες στο Βαγιοχώρι

Σε ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση βρίσκονται οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, αφού από τη στιγμή που θα γίνει δεκτό το αίτημά τους, αποδείξουν δηλαδή ότι δικαιούνται διεθνούς προστασίας και αναγνωριστούν επισήμως ως πρόσφυγες, καλούνται να επιβιώσουν χωρίς καμία υποστήριξη από το κράτος και τις οργανώσεις υποστήριξης προσφύγων.

Πρόκειται για ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες και κινδυνεύουν να επιβιώσουν σε συνθήκες αστεγίας, ενώ πλησιάζει ο χειμώνας. 

Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζεται από το περασμένο καλοκαίρι όσοι αιτούντες άσυλο αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες δεν δικαιούνται ούτε δωρεάν στέγη, ούτε επιδόματα εφόσον -θεωρητικά- έχουν πλέον τη δυνατότητα να εργάζονται κα να συναλλάσσονται νόμιμα.  

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που παίρνουν καθεστώς διεθνούς προστασίας περιέρχονται σε δεινότερη από πριν θέση και πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να επιστρέψουν σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων ελπίζοντας ότι εκεί θα βρουν υποτυπώδη μέσα για την επιβίωσή τους.

Σε τέτοια δεινή θέση έχουν περιέλθει 36 οικογένειες προσφύγων, αραβόφωνοι και φαρσόφωνοι, οι οποίοι ζουν στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης, στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης, όπου συνολικά βρίσκονται περίπου 750 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων 400 είναι ανήλικα παιδιά. 

Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων διοργανώνει αποστολές βασικών ειδών για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που ζουν στο Βαγιοχώρι. Ήδη έχει γίνει η πρώτη αποστολή τροφίμων και ρουχισμού. 

Για  την αποτελεσματική υποστήριξη των αναγκών αυτών των οικογενειών ζητά τη συνδρομή σας παραθέτοντας τις ανάγκες σε τρόφιμα τις οποίες χρειάζεται να καλύψει στις προσεχείς αποστολές. 

 

Συγκεκριμένα υπάρχει ανάγκη για: 

Βρεφικά είδη, ρύζι, φακές, φασόλια, αλεύρι, μακαρόνια, ζάχαρη, λάδι, σάλτσες, μαρμελάδες, γάλα μακράς διαρκείας και προμαγειρεμένα γεύματα

 

Μπορείτε να αφήνετε τρόφιμα στην Αποθήκη 15 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας.

6934 86 36 89 

2310 526 150

 

  • Για περισσότερες πληροφορίες: Βαλμπόνα Χυστούνα, συνεργάτιδα της ΑΡΣΙΣ, τηλέφωνο
  • 6932 85 56 99

 

Πηγή: arsis.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Εξερευνώντας τα αίτια της μετανάστευσης: Γιατί μεταναστεύουν οι άνθρωποι;

Be the first to comment on "Έκκληση βοήθειας για αναγνωρισμένους πρόσφυγες στο Βαγιοχώρι"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!