Φέτος στη Διεθνή Ημέρα των Αγροτισσών (15 Οκτωβρίου), το επίκεντρο είναι η επείγουσα ανάγκη να χτιστεί η ανθεκτικότητα των αγροτισσών εν μέσω της πανδημίας COVID-19, ενισχύοντας την βιώσιμη διαβίωση και ευημερία τους.
Οι αγρότισσες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη γεωργία, την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή, τη διαχείριση της γης και των φυσικών πόρων και στις αγροτικές επιχειρήσεις. Βρίσκονταν στις πρώτες γραμμές ανταπόκρισης στην πανδημία, ακόμη και όταν η μη αμειβόμενη φροντίδα και η οικιακή τους εργασία αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, περιορίστηκε η κινητικότητα τους, οι αλυσίδες εφοδιασμού διαταράχθηκαν και οι κλιματικές κρίσεις και οι συγκρούσεις επιδείνωσαν τις επιπτώσεις του COVID-19.
Στην Ινδία, εκατομμύρια αγρότισσες που οργανώθηκαν σε ομάδες αυτοβοήθειας βοήθησαν στην κάλυψη έντονων ελλείψεων και κενών, παράγοντας μάσκες και απολυμαντικά χεριών, παρέχοντας φρέσκο φαγητό μέσω κοινοτικών κουζινών, προσφέροντας οικονομικές υπηρεσίες και επικοινωνώντας ζωτικές πληροφορίες σχετικά με τον COVID-19 σε αγροτικές κοινότητες. Στην Κίνα, οι γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί προσανατόλισαν εκ νέου τις δραστηριότητές τους για να παρέχουν τις απαραίτητες μάσκες στις κοινότητές τους και όχι μόνο. Στο Μάλι, οι αγροτικές επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες και οι συνεταιρισμοί προετοιμάζουν κιτ επιβίωσης για ευάλωτα άτομα και στη Σενεγάλη, οι γυναίκες παραγωγοί ρυζιού παρέχουν τον εφοδιασμό στην κυβέρνηση για μεταφορές τροφίμων.
Ωστόσο, οι αγρότισσες εργάζονται κάτω από απόλυτα δυσμενείς συνθήκες. Ήδη η ανεπαρκής υποδομή και οι υπηρεσίες σε αγροτικές περιοχές έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Η ανεκτίμητη φροντίδα και η παραγωγική εργασία των αγροτισσών κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν αυξηθεί, σε πολλά μέρη χωρίς καθαρό και ασφαλές νερό, αποχέτευση και υγιεινή, παροχή ενέργειας ή υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.
Η πανδημία όξυνε επίσης την ευαλωτότητα των δικαιωμάτων των αγροτισσών στη γη και τους πόρους. Οι έμφυλες διακρίσεις και πρακτικές εμποδίζουν την άσκηση των δικαιωμάτων γης και ιδιοκτησίας των γυναικών στις περισσότερες χώρες. Δεδομένου ότι τα δικαιώματα γης των γυναικών εξαρτώνται συχνά από τους συζύγους τους, οι χήρες εξαιτίας του COVID-19 κινδυνεύουν με αποκλήρωση. Η ασφάλεια της ιδιοκτησίας των γυναικών απειλείται εξίσου καθώς οι άνεργοι μετανάστες επιστρέφουν στις αγροτικές κοινότητες, αυξάνοντας την πίεση για τη γη και τους πόρους και επιδεινώνοντας τα έμφυλα χάσματα στην γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια σε αγροτικές περιοχές υποφέρουν δυσανάλογα από πολυδιάστατη φτώχεια. Ενώ η ακραία φτώχεια έχει μειωθεί παγκοσμίως, οι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο, που συνεχίζουν να ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες φτώχειας, συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στις αγροτικές περιοχές. Τα ποσοστά φτώχειας στις αγροτικές περιοχές στις περισσότερες περιοχές του κόσμου είναι υψηλότερα από αυτά των αστικών περιοχών. Ωστόσο, η γεωργία των μικροκαλλιεργητών παράγει σχεδόν το 80% των τροφίμων στην Ασία και την υποσαχάρια Αφρική και υποστηρίζει τη διαβίωση περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Οι αγρότισσες μπορεί να είναι το ίδιο παραγωγικές και επιχειρηματικές όσο και οι αγρότες, όμως έχουν μικρότερη πρόσβαση σε γη, πίστωση, γεωργικές εισροές, αγορές και αλυσίδες αγροτικών προϊόντων υψηλής αξίας και λαμβάνουν χαμηλότερες τιμές για τις καλλιέργειες τους. |
Οι επενδύσεις που ανταποκρίνονται στο φύλο για την επέκταση βασικών υποδομών, υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας στις αγροτικές περιοχές δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμες. Η ενίσχυση των δικαιωμάτων γης των γυναικών στη νομοθεσία και την πρακτική μπορεί να συμβάλει στην προστασία των γυναικών από τον εκτοπισμό και την απώλεια των πηγών διαβίωσης. Αυτή η Διεθνής Ημέρα είναι μια βασική στιγμή για να ενθαρρύνει τη δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να υποστηρίξουν τις γυναίκες και τα κορίτσια της υπαίθρου όχι μόνο να ξαναχτίσουν τη ζωή τους μετά τον COVID-19, αλλά να αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους για να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για μελλοντικές κρίσεις.
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
Πηγές: unwomen.org, un.org