Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού 2020

Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού 2020 | “Η φωνή μου – το Μέλλον μας με Ισότητα” / My Voice, Our Equal Future

Η πρόοδος για τα έφηβα κορίτσια δεν επετεύχθη στον ίδιο ρυθμό με τις απαιτήσεις των συνθηκών που βιώνουν στην εποχή μας, και η πανδημία COVID-19 διεύρυνε περαιτέρω πολλά από αυτά τα χάσματα. Φέτος, υπό την θεματική: “My Voice, Our Equal Future”, ας αδράξουμε την ευκαιρία να εμπνευστούμε από τα κορίτσια και από τους τρόπους που επιθυμούν να πραγματοποιηθεί η (κοινωνική) αλλαγή, από τις λύσεις – μεγάλες και μικρές – τις οποίες θα προτείνουν ως ηγετικά πρόσωπα – και που θα απαιτήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 2020, εορτάζουμε τα 25 έτη από την υιοθέτηση της Διακήρυξης και Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου  – την παγκόσμια ατζέντα για την προώθηση των δικαιωμάτων και της ενδυνάμωσης των γυναικών και των κοριτσιών, παντού. Η καμπάνια Generation Equality εκκίνησε επίσης στις αρχές του 2020, ως μία πολυετής και πολυεταιρική εκστρατεία και κίνημα για τολμηρές δράσεις για την επίτευξη της ισότητας των φύλων. Ένα καθαρό αφήγημα όπως και δράσεις που σχετίζονται με τις ανάγκες και τις ευκαιρίες των έφηβων κοριτσιών όπως και τις λύσεις που προτείνουν αποτελούν κεντρικές πτυχές της αποστολής της εκστρατείας Generation Equality.

Στα χρόνια που ακολούθησαν από την Διακήρυξη και Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου, οι γυναίκες προώθησαν περαιτέρω την ατζέντα αυτή, ηγούμενες παγκόσμιων κινημάτων αναφορικά με ζητήματα που εκτείνονται από τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα στο δικαίωμα για ίση αμοιβή.

Στις μέρες μας, τα κινήματα αυτά έχουν αναπτυχθεί. Οργανώνονται από και για έφηβα κορίτσια – κορίτσια από διαφορετικά υπόβαθρα και κοινωνικές τάξεις με τολμηρά αιτήματα δράσης κατά των διακρίσεων, της βίας και των μειωμένων ευκαιριών μάθησης.

Η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού επισείει την προσοχή στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια και να προαχθεί η ενδυνάμωση των κοριτσιών όπως και η εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Οι έφηβες έχουν δικαίωμα σε μία ασφαλή, υγιή ζωή, με καλό επίπεδο εκπαίδευσης όχι μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου της εφηβείας, αλλά επίσης καθώς ενηλικιώνονται ως γυναίκες. Εάν υποστηριχθούν αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια των ετών της εφηβείας, τα κορίτσια έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον κόσμο – τόσο ως τα ενδυναμωμένα κορίτσια του σήμερα όσο και ως οι εργαζόμενες, μητέρες, επιχειρηματίες, μέντορες, επικεφαλής των νοικοκυριών και πολιτικές ηγέτιδες του αύριο. Η επένδυση στη συνειδητοποίηση της δύναμης των έφηβων κοριτσιών διαφυλάσσει τα δικαιώματα τους επί του παρόντος και υπόσχεται ένα περισσότερο ισότιμο και εύπορο μέλλον, στο οποίο το ήμισυ της ανθρωπότητας αποτελεί έναν ισότιμο εταίρο για την επίλυση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής, των πολιτικών συγκρούσεων/διενέξεων, της οικονομικής μεγέθυνσης, της πρόληψης των ασθενειών και της παγκόσμιας βιωσιμότητας.

 

Μετάφραση/ Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας

Πηγές: un.org, unicef.org

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Επείγουσα ανάγκη για αναθεώρηση του κοινωνικού συμβολαίου | Ετήσια Παγκόσμια Δημοσκόπηση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας

Be the first to comment on "Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού 2020"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!