Εξάλειψη της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων: Η επιμονή των κινδύνων απαιτεί στρατηγική προσέγγιση

Μετάφραση/Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας

Σήμερα, η Επιτροπή παρουσίασε την Τρίτη Έκθεση της σχετικά με την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στην μάχη κατά της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Αποτιμώντας τα μέτρα που ελήφθησαν από το 2017, η Έκθεση υπογραμμίζει τις πρόσφατες τάσεις στο πεδίο της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, τις ειδικές συνθήκες και περιπλοκότητες υπό το πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού, και τις εναπομείνασες προκλήσεις που η ΕΕ και τα κράτη-μέλη πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα.

Παρουσιάζοντας την έκθεση στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Προσπάθειες καταπολέμησης του Trafficking: Αποτελέσματα και Προκλήσεις” (“Anti-trafficking Efforts: Results and Challenges”) με συμμετοχή εθνικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson δήλωσε σχετικά: “Η διακίνηση και εμπορία ανθρώπων στην ΕΕ συνεχίζει να εξελίσσεται. Σχεδόν τα μισά θύματα είναι πολίτες της ΕΕ, πολλά εκ των οποίων πέφτουν θύματα εντός της ίδιας τους της χώρας. Κατά συντριπτική πλειονότητα, τα θύματα είναι γυναίκες και κορίτσια. Θα πρέπει να δράσουμε για την πρόληψη του ειδεχθούς εγκλήματος του trafficking, να βοηθήσουμε και να προστατεύσουμε τα θύματα, και να σταματήσουμε την κουλτούρα της ατιμωρησίας για τους θύτες.”

Έχει επιτευχθεί πρόοδος σε αρκετούς τομείς, όπως σε αυτόν της διεθνικής συνεργασίας ειδικότερα μέσω μηχανισμών παραπομπής και όπως καταδεικνύεται και μέσω των κοινών ενεργειών της Europol και της Eurojust. Παρά ταύτα, το έγκλημα συνεχίζει να εξελίσσεται:

 • Σχεδόν τα μισά θύματα είναι πολίτες της ΕΕ (49 %), και το ένα τρίτο (34 %) των θυμάτων διακινήθηκαν εντός του ίδιου του κράτους-μέλους της ΕΕ που διαβιούν.
 • Η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων trafficking είναι γυναίκες και κορίτσια (72%). Ένα σε κάθε τέσσερα (22%) θύματα διακίνησης και εμπορίας είναι παιδί.
 • Ενώ το trafficking για σεξουαλική εκμετάλλευση παραμένει ο κύριος σκοπός της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, αναφέρεται επίσης και η εργασιακή εκμετάλλευση. Αυτά συνδέονται επίσης με το πλαίσιο της μετανάστευσης.
 • Ο αριθμός των διώξεων και καταδικών παραμένει χαμηλός σε σχέση με τον αναφερόμενο αριθμό θυμάτων. Για το 2017/2018, 14.145 θύματα καταγράφηκαν, αλλά υπήρξαν μόλις 6.163 διώξεις και 2.426 καταδίκες.
 • Το έγκλημα αυτό εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο διαδικτυακά καθώς οι διακινητές χρησιμοποιούν σε αυξανόμενο βαθμό το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να στρατολογήσουν και να εκμεταλλευτούν τα θύματά τους.
 • Η πανδημία του κορονοϊού οξύνει την ευαλωτότητα απέναντι στη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, προκαλώντας καθυστερήσεις στην αναγνώριση των θυμάτων και παρεμποδίζοντας την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, σε βοήθεια και υποστήριξη.

Η Έκθεση επισημαίνει μία σειρά τομέων προτεραιότητας στους οποίους τα κράτη-μέλη πρέπει να εστιάσουν για την αποτελεσματική καταπολέμηση της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων:

 • Μία ισχυρή απόκριση της ποινικής δικαιοσύνης ώστε να καταστήσει τη διακίνηση και εμπορία ένα έγκλημα “υψηλού ρίσκου, χαμηλού κέρδους” για την αντιμετώπιση της κουλτούρας της ατιμωρησίας •
 • Περισσότερο φιλόδοξη εφαρμογή της Οδηγίας κατά του Trafficking για εστίαση στην πρόληψη, περιλαμβάνοντας την ποινικοποίηση όσων χρησιμοποιούν εν γνώσει τους υπηρεσίες που παρέχονται από θύματα trafficking
 • Μία θυματοκεντρική προσέγγιση λαμβάνοντας υπόψη την έμφυλη διάσταση του εγκλήματος και διασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα εξατομικευμένων υπηρεσιών σε πολυγλωσσικό πλαίσιο, διεπιστημονικό και διϋπηρεσιακό
 • Αύξηση της χρήσης εργαλείων της ποινικής δικαιοσύνης για το πάγωμα και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων εγκληματικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης συστημάτων ΤΠ, όπως το Πληροφοριακό Σύστημα Visa, το Πληροφοριακό Σύστημα Schengen (SIS II), και το Eurodac
 • Η ενίσχυση του συντονισμού και συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών εταίρων για την αντιμετώπιση της διεθνικής φύσης του εγκλήματος μέσω της αναγνώρισης κοινών ζητημάτων ασφαλείας και οικοδομώντας σε υφιστάμενες διαβουλεύσεις περί συνεργασίας και ασφάλειας.

Διαβάστε Επίσης  Επιστημονική Επιθεώρηση | Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη - Τόμος 15: Τεύχος 1

Ιστορικό

Η προστασία της κοινωνίας από το οργανωμένο έγκλημα, και ειδικότερα η καταπολέμηση της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, αποτελεί θέμα προτεραιότητας υπό τη νέα Στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας . Μία νέα στρατηγική προσέγγιση προς την εξάλειψη της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων είναι ήδη υπό σχεδίαση ως τμήμα της Στρατηγικής της ΕΕ για τη Ένωση Ασφάλειας και του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και θα αναπτυχθεί υπό το πλαίσιο της Ατζέντας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος που θα παρουσιαστεί στις αρχές του 2021.

Η Οδηγία κατά του Trafficking προβλέπει εξαμηνιαίες εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη μάχη κατά της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Οι Κοινές συναντήσεις του δικτύου Εθνικών εισηγητών και ισοδύναμων μηχανισμών της ΕΕ  και της πλατφόρμας της Κοινωνίας των Πολιτών της ΕΕ κατά της Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων  υποστηρίζουν τη στενή σχέση μεταξύ των εθνικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών.

Η Επιτροπή δημοσίευσε στις 16 Οκτωβρίου μία νέα Μελέτη αναφορικά με τα οικονομικά, κοινωνικά και ανθρώπινα κόστη της Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων στην ΕΕ όπως και Μελέτη ανασκόπησης της Λειτουργίας των Εθνικών και Διεθνικών Μηχανισμών Παραπομπής των Κρατών-Μελών, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων.

 

Πηγή: ec.europa.eu

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση

Be the first to comment on "Εξάλειψη της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων: Η επιμονή των κινδύνων απαιτεί στρατηγική προσέγγιση"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!